Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Züccaciye Sektöründe 2023 İhracat Beklentileri ve Etkileyen Faktörler

    Züccaciye sektöründe 2023 ihracat beklentilerini ve bu süreçte etkili olan faktörleri keşfedin. Pazar dinamikleri, trendler ve rekabet avantajları hakkında bilgi alarak, sektördeki fırsatları değerlendirin.

    Züccaciye sektöründe 2023 ihracat beklentilerini ve bu süreçte etkili olan

    Züccaciye Sektöründe İhracat Beklentileri

    ZÜCDER’in yaptığı açıklamalara göre, Türkiye’nin dış ticaret fazlası veren sektörlerinden biri olan züccaciye, 2023 yılını 6,5 milyar dolar ihracatla kapatmaya hazırlanıyor. 4,5 milyar dolar dış ticaret fazlası ile dikkat çeken bu sektör, 200 binden fazla kişiye doğrudan istihdam sağlarken, dünya genelinde 200’ü aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

    Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, ihracatın artışı için yıl boyunca çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirtti. Öksüz, “Türkiye’nin toplam sofra ve mutfak eşyaları ihracatında yılın ilk altı ayı toplamı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 azalarak 2,82 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ancak temmuz ayıyla birlikte ivmeyi yukarıya taşıdık ve her ay ihracatta yüzde 15-20 arasında bir artış gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

    Kasım İndirimlerinin Etkisi

    Öksüz, hedeflerinin bu yılı 6,5 milyar dolar ihracatla kapatmak olduğunu ifade ederek, “Yıllardır ZÜCDER olarak sürdürdüğümüz ihracatı artırma çabalarına ara vermeden devam ediyoruz. Desteklediğimiz dünyanın en büyük uluslararası ZUCHEX fuarımız, her yıl düzenlediğimiz ve 50-70 civarında ülkeden gelen yabancı alıcıları üreticilerle buluşturduğumuz zirvelerimiz ve her yıl asgari 3 ülkede gerçekleştirdiğimiz ticaret heyeti organizasyonlarımızla bu süreçte üyelerimize yol göstermeye devam ediyoruz” dedi.

    Bir Milyar Dolarlık İş Hacmi Beklentisi

    Antalya’da 4-7 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan 14. Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici-Marka Buluşmaları Zirvesi’ne hazırlandıklarını belirten Öksüz, “Bu zirvede Almanya, İtalya, Polonya, Balkanlar ve diğer Avrupa ülkeleri ile Fas, Suudi Arabistan, Katar gibi Ortadoğu ülkeleri ile dünyanın dört bir yanından 50 ülkeden 150’den fazla satın almacının 5 bin iş görüşmesi yapması bekleniyor. Zirvede 1 milyar dolarlık iş hacminin gerçekleşmesi öngörülüyor. Pandemi sonrası Çin’in hızlı geri dönüşüne karşı rekabetçi özelliğini taşıyan züccaciye sektörü, düzenlenen etkinlikler sayesinde pazar payını koruyabildi. Geçen yıl hedef alınan pazarlar olan Rusya ve Suudi Arabistan’a ihracatta ciddi bir artış yaşanırken, Avrupa pazarındaki durgunlukta yerini harekete bıraktı.” şeklinde konuştu.

    Yılbaşı Alışverişinin İhracata Katkısı

    İndirim dönemleri ve özel günlerin sektör üzerindeki etkilerini vurgulayan Mesut Öksüz, “Kasım indirimleri ve yılbaşı dönemi, züccaciye sektörü için oldukça kritik zaman dilimleri. Bu dönemlerde tüketici harcamaları artış gösteriyor. İnsanlar, mutfak gereçleri veya dekoratif eşyalar gibi züccaciye ürünlerine daha fazla yöneliyorlar. Bildiğiniz üzere ABD ve Avrupa’da yılbaşı zamanı var. Bu nedenle hediyelik eşya ihracatımızda da önemli bir artış yaşanıyor” dedi.

    Online Alışverişin Yükselişi

    Online alışverişin yükselişinin bu süreçte önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Öksüz, “Tüketiciler, indirim fırsatlarını takip ederken, online platformlar üzerinden alışveriş yapmayı tercih ediyorlar. Bu durum, markaların görünürlüğünü artırarak daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlıyor. Elektrikli küçük ev aletlerinde yüzde 20 ve hediyelik dekoratif eşya ihracatında ise yüzde 200’lerin üzerinde bir artış gözlemliyoruz. İç pazarda da bu ürün gruplarında hareketlenme yaşanıyor” şeklinde sözlerini tamamladı.