Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Yılmaz’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Açıklamaları

    Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Ekonomik hedefler, bütçe planlaması ve öncelikler üzerine önemli bilgiler paylaştı. Detaylar için makalemizi okuyun.

    Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamalarla dikkat çekti.

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile Sayıştay raporları üzerine gerçekleştirilen görüşmelerde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, milletvekillerinin sorularını ve eleştirilerini yanıtladı. Yılmaz, bütçenin yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı destekleyen, sosyal refahı artırmayı hedefleyen bir yaklaşıma sahip olduğunu vurguladı. İşçi, esnaf, emekli, genç ve yaşlı gibi toplumun her kesiminin ihtiyaçlarının dikkate alındığını ifade etti.

    Yılmaz, bütçenin Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmaya yönelik bir “yeniden imar bütçesi” olduğunu belirterek, “Üç ana başlık altında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunlar; konutların inşası, kalıcı konutların ve iş yerlerinin yapımı ile altyapının tamiri ve ekonomik, sosyal hayatın canlandırılması. Bu başlıklar altında ihya ve imar çalışmalarımız devam ediyor. Bütçe, tahakkuk esaslı bir dokümandır ve tahakkuk eden harcamalar bütçede yer alır. Ancak bu harcamaların nakdi gerçekleşmeleri zaman içinde gerçekleşebilir. Tahakkuk bazında, yıl sonu itibarıyla 2,6 trilyon lira tahakkuk etmiş olacak.” dedi.

    Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı Üzerine

    Orta Vadeli Program (OVP) ile 12. Kalkınma Planı arasında tutarsızlık olduğu yönündeki eleştirilere yanıt veren Yılmaz, planların politika çerçevesinin önemine dikkat çekerek, “Plan yaparken varsayımlar üzerinden hareket edersiniz. O günkü varsayımlarınızla dünya ve bölgedeki durumu dikkate alarak bir ekonomik perspektif belirlersiniz. Planlardaki rakamlardan daha önemli olan, planların çizdiği politika çerçevesidir. Bunu esas aldığınızda OVP ile plan arasında bir politika tutarsızlığı görmüyorum. Rakamsal farklılıklar olabilir; çünkü OVP her yıl yenilenen bir dokümandır ve yıl içinde gerçekleşen gelişmeleri yansıtma imkanınız vardır.” şeklinde konuştu.

    Bölgesel Eşitsizlikler ve Ekonomik Gelişmeler

    Yılmaz, orta ve uzun vadede enflasyon ile büyüme arasında bir çelişki görmediğini belirterek, enflasyonun düşürülmesinin kalıcı refah artışı açısından önemli olduğunu ifade etti. “Bölgesel eşitsizlikler kesinlikle son 20 yılda artmadı, aksine azaldı.” diyen Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde altyapıya büyük yatırımlar yapıldığını ve güvenlik ile huzur ortamının geliştirildiğini söyledi. Yılmaz, “Dünyanın hiçbir ülkesi ve bölgesi, komşularla ticaret yapmadan ve ekonomik ilişkiler kurmadan gelişemez.” diyerek iki önemli projeye vurgu yaptı:

    • Kalkınma Yolu Projesi: Irak’ı boydan boya geçen, Türkiye için uluslararası alanda yeni bir perspektif sunan ve Doğu-Güneydoğu için oldukça kıymetli bir yol.
    • Zengezur Koridoru: Kafkaslar ve Türk Cumhuriyetleri ile Doğu Anadolu’nun irtibatını sağlayacak önemli bir koridor.

    Yılmaz, bu projelerle birlikte bölgedeki siyasi istikrarın sağlanması halinde Doğu-Güneydoğu’nun Türkiye ortalamalarının üzerinde büyüyeceğine inandığını ifade etti.

    Enflasyonla Mücadele ve Bütçe Açığı

    Yılmaz, enflasyonla mücadele programının ve bütçenin en önemli hedeflerinden birinin enflasyonu düşürmek olduğunu vurguladı. “Son 4 ayda, enflasyon oranında 26 puandan fazla bir düşüş sağlandı. Önümüzdeki süreçlerde bu düşüşün devam etmesini bekliyoruz ve gelecek yıl sonu itibarıyla yüzde 20’nin altında bir enflasyon hedefliyoruz.” dedi.

    Yılmaz, bütçe açıklarını düşürdüklerini belirterek, “Bu sene bütçe açığımızı 4,9’dan gelecek yıl 3,1’e düşürüyoruz. Geçen yıl kamu harcamalarının milli gelire oranı yüzde 26,9 iken, tahmin ettiğimiz gerçekleşme oranı 25,4’tür. Gelecek yıl bu oranı 23,9’a düşürmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

    Gelir Vergisi ve Borç Stoku

    Gelir vergisi yükünü azalttıklarını vurgulayan Yılmaz, Avrupa Birliği tanımlı genel yönetim borç stokunun gayri safi yurt içi hasılaya oranının 2002’de yüzde 71,5’ten 2024’ün ikinci çeyreği itibarıyla yüzde 26,1’e gerilediğini belirtti. “Bu, 2001’den bu yana en düşük seviyedir. Ülkemiz, hem AB ülkeleri hem de gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında, borç stoku açısından en az borçlu ülkeler arasındadır.” diye ekledi.

    Gelir Dağılımındaki Sorunlar

    Yılmaz, gelir dağılımında bir bozulma olduğunu ifade ederek, “Dünyada sosyal göstergelerde bir geriye gidiş yaşanıyor. Bu konuda kararlıyız.” dedi. Mutlak yoksulluğun büyük ölçüde aşıldığını, ancak göreli yoksullukla mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. 2012-2023 arasında AB ülkelerinde gençlerin istihdama katılım oranının 1,6 puan artarken, Türkiye’de bu oranın 7,4 puan artığını ifade etti.

    Yılmaz, Eurostat verilerine göre Türkiye’de 2023’te işsizlik oranının yüzde 9,4, atıl işsizlik oranının ise yüzde 19,6 olduğunu belirterek, “Uluslararası rakamlarla mukayese ettiğinizde büyük bir farklılık söz konusu değil.” dedi.

    Okul Temizlik Sorunları ve Çözüm Önerileri

    Milletvekillerinin okul temizliğine ilişkin sorularına cevap veren Yılmaz, Türkiye’de 60 bin 487 okul bulunduğunu, 49 bin 578 kadrolu temizlikçi ve 30 bin Toplum Yararına Çalışma Programı’ndan tahsis edilen personel ile birlikte toplamda 143 bin 355 personelin okul temizliğinde görevli olduğunu açıkladı.

    Yeni GAP Eylem Planı

    Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yeni bir eylem planı hazırladıklarını ifade ederek, “Yakın bir gelecekte Şanlıurfa’da yeni GAP eylem planını ilan edeceğiz.” dedi. Bu yeni eylem planlarının her birini ilgili bölgelerde, sivil toplumu ve iş dünyasını davet ederek açıklayacaklarını belirtti.

    Komisyon görüşmelerinin ardından 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin maddelerine geçilmesi oylanarak kabul edildi. Daha sonra bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerinin birinci ve ikinci maddeleri okundu.