Yılmaz’dan İşsizlik Oranları ve Ekonomik Politikalara Dair Açıklama
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı iş gücü istatistiklerini değerlendiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, işsizlik oranının bu dönemde %9,2 seviyesine yükseldiğini hatırlattı. Yılmaz, “Yükselişe rağmen, işsizlik oranı hâlâ tek haneli rakamlarda ve 2024 yılı için belirlenen %10,3’lük Orta Vadeli Program (OVP) tahmininin altında kalmaya devam etmektedir.” şeklinde konuştu.
Yılmaz, haziran ayındaki işsizlik artışında, enflasyonla mücadele sürecinde uygulanan sıkılaştırıcı politikaların yanı sıra, bu aya özgü geçici etkilerin de rol oynadığını belirtti. Özellikle, okulların tatil olmasıyla birlikte iş arayanların sayısındaki artış ve 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin etkilerinin önemli olduğunu ifade etti.
Yılmaz, bu konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:
- Dezenflasyon Süreci: “Bir yandan başlayan dezenflasyon sürecini devam ettirirken, diğer yandan bu sürecin büyüme ve istihdam üzerindeki kısa dönemli etkilerini dikkatle izliyoruz.”
- Politikalar: “Bu etkileri azaltmaya yönelik çabalarımızı sürdürüyoruz. Reel sektör yatırımlarını desteklemek amacıyla seçici kredi ve teşvikler, yatırım ortamını iyileştirici düzenlemeler, ihracatı önceliklendiren vergi oranları ve uygun koşullu finansman sağlamak gibi politikalar izlemekteyiz.”
- İstihdam ve Eğitim: “Ayrıca, istihdam edilebilirliği artırmaya yönelik mesleki eğitim ve işgücü politikaları da gündemimizde.”
Yılmaz, genel hedeflerinin, istikrarlı bir ortamda dengeli bir büyüme sağlamak, istihdam fırsatlarını geliştirmek ve insan odaklı, kapsayıcı kalkınma ile sosyal refahı kalıcı olarak artırmak olduğunu vurguladı. Dönemsel olarak enflasyonla mücadele ve büyüme arasında denge kurmanın zorlukları olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Ancak orta ve uzun vadede bu iki hedefin birbirleriyle uyumlu olduğunu görmekteyiz.” dedi.
Son olarak, fiyat istikrarının öngörülebilirliği ve güven ortamını pekiştirerek sürdürülebilir büyüme için güçlü bir zemin oluşturduğunu aktardı.