Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Cumhurbaşkanı Kararı ile sigorta uygulamaları genişletilmiştir. Bu düzenleme, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilere yönelik önemli yenilikler içermektedir. TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) kapsamında uygulanan dolu sigorta paketine ek olarak, açık alanlarda yetiştirilen meyveler, yağ gülü ve enginar gibi ürünler için don riski teminatı sağlanmıştır. Ayrıca, meyve bahçeleriyle bağlardaki dolu ağı ve örtü sistemleri ile bu sistemlerin altında bulunan ürünler için dolu ağırlığı riski de sigorta kapsamına alınmıştır. Kiraz, incir ve üzüm gibi ürünlerde ise yağmur riski teminat altına alınmıştır.
Meyve ağaçları, çay ve asmalarla birlikte bu ürünlerin fidanları için dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ağırlığı, sel ve su baskını riskleri ile yaban domuzu ve geyik zararı riskleri sadece fidanlara yönelik zararlar için sigorta kapsamına dahil edilmiştir. Ayrıca, köy bazlı verim sigortası ile kuru tarım alanlarında yetiştirilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve ayçiçeği gibi ürünlerde, dolu paketi dışındaki kuraklık, don, sıcak rüzgar, soğuk hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağış risklerinden kaynaklanan verim düşüşleri de teminata alınmıştır.
Seralar için dolu ana riski ile birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını riskleri, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı gibi ek risklerle paket halinde sigortalanabilmesi hükme bağlanmıştır.
Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılıkta Hırsızlık Teminatı
Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta ölüm riski ile birlikte isteğe bağlı olarak hırsızlık, terör, grev, lokavt, kargaşa ve halk hareketleri gibi riskler de teminat kapsamına alınmıştır. Kapalı sistemde üretim yapılan, biyogüvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanlarının ölüm riski ile açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanlarının ölüm riski de benzer şekilde teminat altına alınmıştır.
Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için hastalık, yetiştiricinin kontrolü dışındaki kirlenme ve zehirlenmeler, fırtına, hortum, deprem, sel ve su baskını, kazalar, predatörler ve alg patlaması gibi nedenlerle meydana gelen ölüm riski de güvence altına alınmıştır. Kafes ve ağlar için kazalar, predatör saldırısı, fırtına, hortum, deprem, sel ve su baskını gibi riskler de teminat kapsamındadır. Arıcılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı aktif ve plakalı kovanlar için fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, taşıt çarpması, nakliye ile vahşi hayvan saldırısı riskleri de sigorta kapsamına dahil edilmiştir.
Prim Desteği Hakkında Bilgiler
Ürünlerle ilgili belirlenen riskler için 2025 yılında sigorta priminin %50’si oranında prim desteği TARSİM’e, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin ilgili tedbirinden aktarılarak karşılanacaktır. Açık alanda yetiştirilen meyveler, yağ gülü, enginar, şekerpancarı, çerezlik kabak, domates, biber, patlıcan, karpuz, kavun ve patates gibi ürünlerin sigorta primine, belirtilen oranın yanı sıra sadece don riski primine üçte bir oranında ek prim desteği sağlanacaktır. Ayrıca, köy bazlı verim sigortasında sigorta priminin %70’i, büyükbaş dar kapsamlı sigorta tarifesinde ise %60’ı oranında prim desteği aktarılacaktır. Bu karar, 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.