Yeni asgari ücretin belirlenmesi için geri sayım devam ederken, hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektöründeki ihracatçılar prim indirimine yönelik çağrılarda bulundu. İhracatçılar, şu anda yüzde 5 olarak uygulanan prim indirim oranının, son iki yılda yaklaşık 300 bin istihdam kaybı yaşayan bu sektörlerde iki yıl boyunca yüzde 10’a çıkarılmasını talep ediyor. Türkiye’nin yıllık hazır giyim, tekstil, deri ve halı ihracatı 30 milyar doların üzerinde bir hacme sahip.
Söz konusu ihracatın yaklaşık yüzde 56’sı İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birlikleri (İTKİB) çatısı altında yer alan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB), İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) ile İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) tarafından gerçekleştiriliyor.
İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, İDMİB Başkanı Güven Karaca ve İHİB Başkanı Ahmet Hayri Diler, yeni asgari ücretin belirlenmesine sayılı günler kala bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Toplantı sonrasında yapılan ortak açıklamada, artan maliyetler karşısında tüm üretici ve ihracatçıların desteklenmesi gerektiği vurgulandı.
Üretim ve İstihdamda Ciddi Düşüş
Hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektörlerinin Türkiye ekonomisi için taşıdığı öneme dikkat çekilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“İşverene maliyeti rakiplere göre 6-7 kat daha pahalı”
- Dört sektör, 2022 yılında toplam 36,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 1,3 milyon kişiye istihdam sağlıyordu.
- Ancak iki yıl boyunca sektörlerde ihracat ve istihdamda ciddi gerilemeler yaşandı.
- İhracat rakamları 36,4 milyar dolardan 30 milyar dolara düşerken, istihdam 1,3 milyon kişiden yaklaşık 1 milyona geriledi.
- Sektörlerimiz dünya pazarlarında rekabetçiliğini kaybetti.
- Küresel talebin daraldığı bir süreçte maliyetlerimiz dünya ortalamasının çok üzerinde arttı.
- Üretim maliyetleri dolar bazında Asya’daki rakiplerimize göre yüzde 40-50, Avrupa’daki birçok ülkeye göre ise yüzde 15-20 daha yüksek.
- Asgari ücretin işverene maliyeti, Asya’daki rakiplere göre 6-7 kat daha pahalı.
Prim Desteği ve İşçilik Maliyetleri
“Prim desteği tüm firmaları kapsamalı”
Hazır giyim, tekstil, deri ve halı gibi sektörlerde işçilik, en önemli maliyet kalemlerinden biridir. Biz her zaman çalışanlarımızın daha fazlasını hak ettiğine inanıyoruz. Ancak mevcut koşullarda, özellikle emek yoğun sektörlerde işçilik maliyetlerinden kaynaklanan yükün paylaşılması gerektiği düşüncesindeyiz. Asgari ücretteki artış yükü sadece işverene bırakılmamalıdır. Ücretli çalışandan kesilen gelir vergisi dilimleri, günün koşullarına göre güncellenmelidir.
Uzun yıllar büyük emeklerle kazandığımız pazarlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Bu nedenle emek yoğun sektörlerin desteklenmesi şart. Bu bağlamda, halen yüzde 5 olarak uygulanan SGK işveren prim indiriminin, hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektörleri için şirket büyüklüğü gözetilmeksizin, 2 yıl boyunca yüzde 10’a çıkarılmasını talep ediyoruz. Yapılacak düzenlemenin sadece KOBİ’leri değil, sektörlerimizde faaliyet gösteren tüm şirketleri kapsamasını istiyoruz.
Yüksek Maliyetler ve Üretim Kaybı
Üretim yurt dışına kayıyor
Dört başkanın ortak açıklamasında, Türkiye’deki yüksek maliyetler nedeniyle bazı firmaların üretimlerini yurt dışına kaydırdığı, birçok firmanın da yurt dışına taşınmayı değerlendirdiği belirtildi. Bu durum, uzun yıllara dayanan bilgi birikiminin ve yetişmiş iş gücünün kaybına yol açarak telafisi imkânsız sonuçlar doğurabilecektir.