Yapay Zeka ve Sigorta Sektörü
Türkiye Sigorta Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem Kılıç, yapay zekanın sigorta sektöründe sahte hasar taleplerinin tespitinde önemli bir rol oynadığını vurguladı. Kılıç, “Yapay zeka temelli yöntemler, büyük veri analizi ve makine öğrenimi algoritmalarını kullanarak daha geniş ve derinlemesine bir veri setini analiz edebilir. Örneğin, sosyal medya verileri, IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazlarından gelen bilgiler ve çevresel veriler gibi çeşitli kaynaklardan veri toplayarak daha doğru ve kapsamlı risk değerlendirmeleri yapabilir” dedi.
Kılıç, yapay zekanın müşteri davranışlarını analiz ederek müşteri kaybını önleme ve çapraz satış fırsatlarını belirleme konusundaki katkılarına da dikkat çekti. Yapay zeka tabanlı öngörücü analitik, müşteri kaybını azaltabilirken, çapraz satış gelirlerini artırabilmekte ve müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi anlayarak onlara daha uygun teklifler sunabilmektedir.
Sahtekarlığı Önlemek Maliyetleri Düşürüyor
Kılıç, “Yapay zeka, hasar taleplerinin doğruluğunu ve geçerliliğini hızla analiz edebiliyor. Bu sayede, sahte hasar taleplerini tespit etme oranı ciddi oranda artıyor. Bu durum, her yıl milyarlarca dolarlık tasarruf sağlamaktadır. Yani, sahtekarlığı önleyerek büyük ölçüde maliyetleri düşürmek mümkün hale geliyor” şeklinde konuştu.
Hız ve Verimliliğin Önemi
Kılıç, yapay zeka ile anomali tespiti yapılarak, fotoğraf ve video analizleri, taleplerde kullanılan dil ve kelime kalıpları ya da müşterilerin geçmiş davranışlarının analiz edilmesi yoluyla şüpheli aktivitelerin önceden belirlenebileceğini belirtti. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolandırıcılık tespitinde hız ve verimlilik çok önemli. Yapay zeka bu alanda fark yaratarak, tespit başarı oranını yüzde 75’lere kadar çıkarabiliyor ve böylelikle ciddi maliyet avantajı sağlanabiliyor.”