Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ve Yeni Ceza Düzenlemeleri

    Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ve yeni ceza düzenlemeleri hakkında kapsamlı bir inceleme. Vergi mükellefleri için önemli değişiklikler, uygulama detayları ve hukuki sonuçlar üzerine bilgi edinin.

    Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ve yeni ceza düzenlemeleri hakkında

    Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı

    Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni düzenleme ile birlikte, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin bir takvim yılı içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, ilgili alıcı ve satıcılara her bir tespit için artan oranlarda vergi cezası uygulanacağı belirtildi.

    Ceza Tutarları Nasıl Belirlenecek?

    Örnek vermek gerekirse, fatura düzenlememek durumunda ilk tespitte uygulanacak asgari ceza tutarı 10 bin lira olacaktır. İkinci tespitte bu ceza 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira, altıncı ve sonraki tespitlerde ise 100 bin lira seviyesine kadar ulaşabilecektir.

    Vergi Dairesine Bildirim Durumu

    Vergi dairesine bildirilirse… Belge düzenleme yükümlülüğü bulunan şahısların, bu yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde, alıcı tarafından durumun vergi dairesine en geç beş iş günü içerisinde bildirilmesi durumunda alıcıya ceza kesilmeyecektir. Yani, fiş, fatura veya serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmediği durumlarda, bu belgeleri almakla yükümlü olan kişiler kendilerine belge düzenlenmediğini beş iş günü içerisinde vergi dairesine bildirirlerse, herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmayacaklardır.

    Belge Düzenlemeyenler İçin Cezalar

    Ancak belgeyi düzenlemeyenler, üç kat daha fazla özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalacaklardır. Ayrıca, satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen belgelerin dışında farklı bir belge verilmesi durumunda ve alıcı bu durumu beş iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirse, yine alıcıya ceza kesilmeyecek; ancak satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacaktır.

    Kayıt Dışı Faaliyetler ve Cezalar

    Yüzde 50 artırımlı ceza uygulanacak: Düzenlemede, kayıt dışı olarak faaliyette bulunan kişiler hakkında yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanmasına dair açıklamalara ve örneklere de yer verilmiştir. Bu kapsamda, vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyet gösterenlere kesilecek olan cezalar, yüzde 50 artırımlı bir şekilde uygulanacaktır. Ayrıca, mükellefiyet tesis edildikten sonra, mükellefiyet tarihinden önceki dönemler için yeni bir tarhiyat yapılması durumunda da cezalar artırımlı olarak uygulanacaktır.

    Dijital Ortamda Yapılması Gereken Bildirimler

    Son olarak, dijital ortamdaki reklam, ilan, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin bildirimlerin yapılmaması, eksik veya yanıltıcı verilmesi durumunda da her bir bilgi için ayrı ayrı ceza uygulanacaktır. Bu durum, mükelleflerin dikkat etmesi gereken önemli bir husustur.