Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Uzaktan İletişim Araçları ile Satılan Ürünlerin Denetimi Yönetmeliği

    Uzaktan iletişim araçları ile satılan ürünlerin denetimi yönetmeliği, tüketici güvenliğini artırmak ve piyasa düzenlemelerini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu yönetmelik hakkında detaylı bilgi edinin.

    Uzaktan iletişim araçları ile satılan ürünlerin denetimi yönetmeliği, tüketici güvenliğini

    Yeni Yönetmelik: Uzaktan İletişim Araçları ile Satılan Ürünlerin Denetimi

    Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, uzaktan iletişim araçlarıyla yapılan ürün satışlarına ilişkin yeni bir düzenleme yayınladı. Bu düzenleme, bugünkü Resmi Gazete’de duyuruldu. Bakanlık, son zamanlarda internet gibi dijital kanalların ticaretteki rolünün giderek arttığını belirterek, bu durumun vatandaşların güvenli bir şekilde ürün alabilmesi açısından önem taşıdığını vurguladı. Bu bağlamda, Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği’ yürürlüğe girdi.

    Yönetmelikle Gelen Yenilikler

    • Ürün Bilgilerinin Satış İlanlarında Yer Alması Zorunlu: Artık, uzaktan iletişim araçları kullanılarak yapılan satış ilanlarında ürünle ilgili gerekli Türkçe uyarı ve güvenlik bilgilerine yer verilmesi zorunludur. Bu sayede, tüketiciler internetten alışveriş yaparken, fiziki bir mağazada olduğu gibi ürünlerin güvenlik işaretlerini ve bilgilerini görebilecektir.
    • Uygunsuz Ürünlerin İlanlarının 24 Saat İçerisinde Kaldırılması: Herhangi bir internet platformunda uygunsuz ürünlerin tespit edilmesi durumunda, bu ürünlerin satış ilanlarının 24 saat içinde kaldırılması gerekecektir. Eğer bu süre zarfında talep yerine getirilmezse, ilgili ilana erişim engellenecektir.
    • Ürün Güvenliği Temas Noktası: Dijital platformlar, kullanıcıların ürün güvenliği ile ilgili şikâyet ve bildirimlerini yapabilecekleri ‘Ürün Güvenliği Temas Noktası’ belirlemek zorundadır. Bu sayede vatandaşlar, ürünlerin güvenliği hakkında daha etkin bir şekilde bilgi alabilecek ve şikâyetlerini iletebilecektir.
    • Yerleşik İktisadi İşletmeci Şartı: Uygunsuzluk tespiti durumunda hızlı bir şekilde önlem alınabilmesi için, bazı ürünlerin piyasaya arzında Türkiye’de yerleşik bir iktisadi işletmeci bulunması şartı getirilmektedir. Bu şartı sağlamayan satıcılar, Türkiye’ye satış yapamayacaktır. İlgili ürün grupları, Ticaret Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayımlanacaktır.

    Bu yeni düzenlemelerle birlikte, vatandaşların internet üzerinden alışveriş yaparken daha güvenli bir deneyim yaşamaları hedeflenmektedir.