UNIFIL Güçleri Lübnan’da Karşılaştıkları Zorluklara Rağmen Görevlerine Devam Ediyor
UNIFIL Sözcüsü Tenenti, Lübnan’ın güneyinde karşılaştıkları ciddi zorluklara rağmen, barış gücü olarak görevlerini sürdüreceklerini vurguladı.
Tenenti, 8 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail ordusunun Lübnan’ın en-Nakura, el-Lebbune ve Ramiye bölgelerindeki UNIFIL mevkilerine yönelik doğrudan ve kasıtlı saldırılar gerçekleştirdiğini belirtti.
İsrail’in açtığı ateş sonucu yaralanan barış gücü askerlerine de değinen Tenenti, “İsrail ordusuna ait Merkava tankının açtığı ateş, Nakura’daki karargahımızın gözlem kulesine isabet etti ve bu saldırıda 5 barış gücü askeri yaralandı. Bu yaralılardan 2’si, doğrudan kulenin hedef alınması nedeniyle yaralanmıştır.” dedi.
Tenenti, ayrıca İsrail ordusunun Ramiye’de yaydığı bir tür dumandan 15 UNIFIL askerinin etkilendiğine dikkat çekti.
Bununla birlikte, Tenenti, Birleşmiş Milletler uzmanları ve uluslararası kuruluşların, İsrail’in Gazze ve Lübnan’da uluslararası yasaklı beyaz fosfor bombası kullandığına dair kanıtlar sunduğunu ifade etti. “UNIFIL TÜM TARAFLARLA İLETİŞİM HALİNDE”
UNIFIL’in hem Lübnanlı hem de İsrailli yetkililerle sürekli iletişim içinde olduğunu belirten Tenenti, “UNIFIL Misyonu Başkanı ve Komutanı General Aroldo Lazaro, BM mevkilerine yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu İsrail ordusuna doğrudan bildirdi.” açıklamasında bulundu.
Tenenti, yaşanan saldırılarla ilgili resmi protesto bildirimini yazılı olarak İsrail ordusuna ilettiklerini de sözlerine ekledi.
İsrail’in saldırılarının sebeplerine dair Tenenti, “İsrail ordusu neden UNIFIL mevkelerine, kameralarına ve iletişim ekipmanlarına saldırdığını açıklamamıştır.” şeklinde ifade etti.
UNIFIL’in her türlü acil duruma karşı hazırlıklı olduğunu vurgulayan Tenenti, “Faaliyetlerimizi düzenli olarak ayarlıyoruz ve gerekli durumlarda devreye sokmak üzere acil durum planlarımız mevcuttur.” dedi.
UNIFIL görevlilerinin güvenliğinin sağlanmasından tarafların sorumlu olduğunu hatırlatan Tenenti, BM barış güçlerini tehlikeye atacak her türlü eylemden kaçınma çağrısında bulundu.
Tenenti, BM binalarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurgularken, BM Güvenlik Konseyi’nin taraflara, BM görevlileri ve binalarının güvenliğine saygı duyulması yönündeki çağrısını yineledi.
İSRAİL SALDIRILARI, BARIŞ GÜCÜNÜN YAPTIĞI İNSANİ YARDIMLARI ETKİLEDİ
Tenenti, artan güvenlik problemleri nedeniyle BM barış gücü faaliyetlerinin aksadığını belirtti.
UNIFIL’in resmiyette insani bir görevi olmadığını ifade eden Tenenti, “Ancak BM barış gücü kuvvetleri, bölge halkına mümkün olan en iyi desteği sunmaya çalışmaktadır.” dedi.
Son iki haftadır devam eden güvenlik durumu nedeniyle çoğu faaliyetin askıya alındığını ifade eden Tenenti, “Yine de mümkün olduğunca faaliyetlerde bulunuyoruz. El-Kalia beldesinde temizlik malzemeleri ve soba gibi temel ihtiyaçların dağıtımını gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu.
Lübnan’ın güneyindeki çeşitli beldelere insani yardımların ulaşmasını sağladıklarını belirten Tenenti, 22 araçlık bir insani yardım kafilesinin bölgeye ulaşmasına yardımcı olduklarını ekledi.
UNIFIL, LÜBNAN’IN GÜNEYİNDE 46 YILDIR GÖREV YAPIYOR
Lübnan’da iç savaşın başlaması üzerine, İsrail 1978 yılında Lübnan topraklarına girdi ve güneyi işgal etti. Aynı yıl BM Güvenlik Konseyi, İsrail’e kuvvetlerini Lübnan’dan çekmesi için çağrıda bulundu.
BM Güvenlik Konseyi, Lübnan hükümetinin isteği üzerine, İsrail kuvvetlerinin çekilmesini doğrulamak, barışı ve güvenliği yeniden sağlamak ve Lübnan hükümetine ülkenin güneyi üzerindeki otoritesini yeniden kurmasına yardım etmek amacıyla 19 Mart 1978 tarihinde UNIFIL’i kurdu.
UNIFIL, 1978’de İsrail’in Lübnan’dan geri çekilmesinin ardından oluşturuldu ve 46 yıldır bu bölgede görev yapmaktadır. UNIFIL’in görev süresi her yıl yenilenmektedir.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 15 Ekim’de İsrail’in UNIFIL mevkilerine saldırılarının “bir savaş suçu oluşturabileceğini” ifade etti.
BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı, İsrail’in Mavi Hat’tan geri çekilmesini ve bu hat ile Lübnan’daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörmektedir. Bu bölgeye yalnızca Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gereçlerin bulundurulmasına izin verilmektedir.
İSRAİL’İN LÜBNAN’DA ŞİDDETLENEN SALDIRILARINDA 2 BİN 367 KİŞİ ÖLDÜ
Hizbullah ile 8 Ekim 2023 tarihinden bu yana kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan’ın güney kentleri ile Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi.
Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 8 Ekim 2023’ten bu yana 104’ü çocuk ve 194’ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 367 kişi yaşamını yitirdi, 11 bin 88 kişi ise yaralandı.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 27 Eylül’de İsrail ordusunun Beyrut’a düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybetti.
Hizbullah, İsrail’e karşı roket ve füzelerle yanıt verirken, İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirimi yapılmamıştır.
İsrail bombardımanı nedeniyle Lübnan’da yüz binlerce kişinin yerinden edildiği tahmin edilmektedir.
Lübnan’ın güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam etmekteyken, Lübnan hükümeti, yerinden edilen kişilerden 461 binden fazlasının Suriye’ye göç ettiğini açıklamıştır.