Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    TÜROB Kasım Toplantısı: Sektörün Geleceği ve Sorunları

    TÜROB Kasım Toplantısı’nda sektörün geleceği ve karşılaştığı sorunlar masaya yatırılıyor. Uzmanların görüşleri ve çözümler üzerine tartışmalarla dolu bu önemli etkinliği kaçırmayın!

    TÜROB Kasım Toplantısı'nda sektörün geleceği ve karşılaştığı sorunlar masaya yatırılıyor.

    TÜROB Kasım Toplantısı

    Hamide HANGÜL tarafından gerçekleştirilen Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Kasım ayı toplantısı, sektörün geleceği ve mevcut durumu hakkında önemli bilgiler sundu. Toplantıda, TÜROB Başkanı Müberra Eresin, 2024 yılı sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile paralel bir hedef olarak 60 milyar dolarlık turizm geliri ve 61 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmayı planladıklarını ifade etti.

    Eresin, Türkiye’de 2002 yılında 804 bin konaklama tesisi yatak kapasitesine sahipken, 2024 Ekim sonu itibarıyla bu sayının 2 milyon 250 bine ulaşacağını belirtti. Yatak kapasitesindeki bu artışın turizm sektörünün gelişimine katkı sağladığını kabul eden Eresin, “Ancak yaptığımız araştırmalar, yeni yatırımların daha kontrollü bir şekilde, özellikle de Antalya, İstanbul, Muğla ve Aydın gibi popüler destinasyonların dışındaki bölgelerde hızlı bir şekilde yapılmaması gerektiğini gösteriyor.” diye ekledi.

    Maliyet Artışları ve Doluluk Oranları

    Eresin, İstanbul’da Ekim 2023 doluluk oranlarının yüzde 74 iken, bu yıl ekimde yüzde 77,23’e çıktığını vurgulayarak, “Bu yıl Ocak-Ekim döneminde doluluk yüzde 66,8 iken, 2022’nin aynı döneminde yüzde 66,6 olarak kaydedildi. STR verilerine göre, İstanbul’da Ekim 2024 doluluk oranı yüzde 79,1, geçen yıl ise bu oran yüzde 72,3’tü. Bu yılın ilk 10 ayında doluluk oranı yüzde 69,3, geçen yılın ilk 10 ayında ise yüzde 65,50 olarak belirlendi.” şeklinde konuştu.

    TÜROB’un yaptığı tespitlere göre, gecelik konaklama ücretinin Ekim 2023’te 115,04 euro, geçen yıl aynı ayda ise 106,27 euro olduğunu belirten Eresin, “Ocak-Ekim döneminde ortalama konaklama ücreti 108,38 euro iken, 2022’de bu rakam 117,26 euroydu. STR verilerine göre, Ekim 2024’te ortalama konaklama ücreti 140,71 euro, 2023 Ekim’de ise 142,28 euro oldu. Bu yılın ilk 10 ayında ortalama konaklama ücreti 134,98 euro iken, geçen yıl 147,36 euro olarak kaydedildi.” dedi.

    Eresin, “Veriler, ortalama doluluk oranlarında geçen yılın seviyelerini geçmemizin olumlu olduğunu gösteriyor. Ancak, enflasyon oranlarındaki önemli dalgalanmalar ve döviz kurlarının son bir yılda istikrarlı seyretmesi, oda satış fiyatlarımızda bir düşüşe yol açmaktadır. Üstelik, maliyetlerimizdeki ciddi artışlar da devam etmektedir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

    Yeni POS Uygulamaları

    Eresin, İş Kanunu’nda turizm sektörüne yönelik talep ettikleri değişikliklerle ilgili olarak, çok yakında sektöre yeni haberler verebileceklerini ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelere de değinen Eresin, “Masaüstü POS cihazlarının yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılması konusundaki sorunları aktardık. Sayın bakanlarımız, bu konuda olumlu bir yaklaşım sergiledi ve POS’ların değişimi için uygulamanın 10 Ocak 2025 tarihine kadar ertelenmesini sağladılar. Kendilerine teşekkür ediyorum.” dedi.

    Eresin, özellikle, “10 Ocak 2025 tarihinden sonra POS uygulamasındaki değişiklik daha fazla uzatılmayacak. Dolayısıyla, çalıştığınız bankalarla bir an önce iletişime geçerek, yeni POS’larınızı döviz tahsilatına uygun hale getirmeniz büyük önem taşıyor.” diye ekledi.

    Sektörün Büyümesi ve Sorunları

    İstanbul Valisi Davut Gül, yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilerin otellerde sağlanan memnuniyet sayesinde birbirlerini çektiğini belirtti. Vali Gül, “Son 40 yılda sektörün 40 kat büyümesi, yatırımcıların katkılarıyla mümkün oldu. Ancak bu, sektörün hiçbir sorunu olmadığı anlamına gelmiyor. Her sektör gibi turizm alanında da, özellikle otelcilerin karşılaştığı sorunlar mevcut ve bunları biliyoruz.” şeklinde konuştu.