Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Kurulu Gücü %30’a Ulaştı

    Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü %30’a ulaştı. Bu başarı, sürdürülebilir geleceğimiz için önemli bir adım.

    Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücü %30'a ulaştı. Bu başarı, sürdürülebilir

    Türkiye’nin Elektrik Kurulu Gücünde Yenilenebilir Enerji İvmesi

    Mart ayı itibarıyla Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücünde rüzgâr ve güneş enerjisinin payı yaklaşık %30 seviyesine ulaşmıştır. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından sağlanan verilere göre, Türkiye’nin elektrik kurulu gücü mart sonu itibarıyla 117 bin 876 megavat olarak kaydedilmiştir. Artan nüfus, yükselen enerji ihtiyacı, fosil yakıt ithalatından kaynaklanan cari açığın azaltılması yönündeki politikalar ve sanayinin büyüme çabaları, özellikle rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımları teşvik etmiştir.

    Kurulu Güçte Önemli Artış

    Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü, geçen yıl mart ayında 16 bin 700 megavat seviyesindeyken, bu yıl mart ayında %129’luk bir artışla 21 bin 620 megavata ulaşmıştır. Rüzgâr enerjisi kurulu gücü ise 12 bin 82 megavat iken, bu yıl %108 artışla 13 bin 98 megavat seviyesine ulaşmıştır. Böylelikle, geçen yıl mart ayında rüzgâr ve güneş enerjisinin toplam kurulu güç içindeki payı %25,7 iken, bu yıl %30’a yükselmiştir.

    Yatırım Talebi ve Trafo Kapasitesi

    Türkiye’nin güneş enerjisi sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, Türkiye’de güneş enerjisi kurulumlarının büyük bir kısmının lisanssız projeler üzerinden gerçekleştirildiğini belirtmiştir. Trafo kapasitelerinin lisanslı depolamalı santrallere yönlendirildiğine dikkat çeken Erkan, “Lisanslı depolamalı güneş santrallerine verilen kapasite 15 bin megavatken, lisanssız projelere toplamda 22 bin megavat kapasite verilmiştir. Güneş enerjisi, bu iki koldan yüksek kapasiteli projelerle büyümeye devam ederken, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) güneş projeleri de büyümeye önemli bir destek sunacaktır.” şeklinde ifade etmiştir.

    Özel Kapasite Tahsisi İhtiyacı

    Erkan, mevcut büyük kapasitelerin yanı sıra, 1-5 megavat arası öz tüketim amaçlı yatırım yapmak isteyen orta ve küçük ölçekli yatırımcı gruplarının da bulunduğuna dikkat çekerek, bu grupların trafo kapasite kısıtlarından olumsuz etkilendiğini belirtmiştir. Güneş enerjisi sektöründeki yatırımcıların trafo kapasite kısıtlarından etkilenmeyen öz tüketim amaçlı projeler için geliştirilen yeni bağlantı modelini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na sunduklarını ifade eden Erkan, bu modelin 2035 Yenilenebilir Enerji Yol Haritası’nda yer aldığını vurgulamıştır. Öz tüketim amaçlı projelere özel kapasite tahsisi sağlayacak olan bu yeni bağlantı modelinin hayata geçmesinin sektörü canlandıracağı ve ihracatçı firmaların rekabet gücünü artıracağı öngörülmektedir.