Türkiye’nin Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatında Mart Ayı Değerlendirmesi
Türkiye’nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı, 2023 yılının mart ayında geçen yıla kıyasla %0,4 oranında bir düşüş gösterirken, Akdeniz Bölgesi’nden yapılan ihracat %8’lik bir artışla dikkat çekti. Sektör, özellikle komşu ve çevre ülkelerde elde ettiği başarılarla öne çıkarken, hedef pazarlardan biri olan ABD’de %12’lik bir artış sağladı.
Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı Onur Kılıçer, ABD’nin vergi politikalarını yakından takip edeceklerini belirtti. Kılıçer, “Kaliteli üretim ve ürün çeşitliliğimizle bu pazarda etkili olabiliyoruz. Ancak rekabetçi fiyatlara sahip olmanın bu fırsatı avantaja çevirmek için kritik bir rol oynadığını unutmamalıyız. Bu nedenle, ihracatçıları destekleyecek mekanizmaların oluşturulması oldukça önemlidir” dedi.
Komşu ve Çevre Ülkelerdeki Büyüme
Türkiye’nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün mart ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre %0,4 azalarak 672 milyon 716 bin dolar seviyesine geriledi. Yılın ilk çeyreğinde ise sektörde %2,1 oranında bir azalma yaşanarak toplam 1 milyar 888 milyon 457 bin dolarlık bir ihracat geliri elde edildi. Bununla birlikte, AKAMİB mart ayında %8’lik bir artışla 83 milyon 559 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Ocak-Mart döneminde AKAMİB, 234 milyon 637 bin dolarlık ihracata ulaşarak %3’lük bir artış kaydetti.
Sektörün Türkiye genelindeki mart ayı ihracatında en başarılı ilk beş pazar, sırasıyla Irak, Birleşik Krallık, ABD, Libya ve Almanya oldu. İlk 10 pazar arasında Libya’ya %117, Fas’a %33, Romanya’ya %13 ve ABD’ye %12’lik ihracat artışları dikkat çekti. AKAMİB’in mart ayı ihracatında da Irak ilk sırada yer alırken, onu Almanya, Libya, Romanya ve Suriye takip etti. İlk 10 pazar içinde Lübnan’a %365, Suriye’ye %121, Libya’ya %175, Fas’a %68 ve Suriye’ye %45’lik ihracat artışı kaydedildi.
Hedef pazarlardan ABD’ye yapılan ihracatta ise %12’lik bir artış gözlemlendi. Mart ayı ihracat verilerini değerlendiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, Türkiye genelinde sektör ihracatında daralmanın sınırlı kaldığını, AKAMİB’in ise büyüme ivmesini artırdığını ifade etti. Bu başarıda, komşu ülkelerle olan iyi ilişkilerin ve Türk ürünlerine artan talebin etkili olduğunu vurgulayan Kılıçer, ABD pazarındaki %12’lik artışa dikkat çekti.
Kılıçer, “Irak ve Birleşik Krallık’tan sonra en güçlü üçüncü pazarımız olan ABD, katma değerli ürünler için büyük fırsatlar sunuyor. ABD’nin vergi hamlelerini dikkatle izleyerek, olası fırsatları değerlendirmeye çalışacağız. Kaliteli üretim ve ürün çeşitliliğimizle bu pazarda etkili olabiliriz. Ancak rekabetçi fiyatlara sahip olmanın bu fırsatı avantaja çevirmek için kritik bir rol oynadığını unutmamalıyız. Hangi pazar olursa olsun, fiyat avantajı şart. Olası fırsatları değerlendirebilmemiz için ihracatçıları destekleyecek mekanizmaların oluşturulması elzemdir” dedi.