Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Türkiye’nin Kozmetik Sektöründeki Büyüme ve İtalya ile Ticaret İlişkileri

    Türkiye’nin kozmetik sektöründeki hızlı büyüme ve İtalya ile olan ticaret ilişkileri üzerine derinlemesine bir inceleme. Sektördeki fırsatlar, zorluklar ve iki ülke arasındaki işbirliğinin geleceği hakkında bilgi edinin.

    Türkiye'nin kozmetik sektöründeki hızlı büyüme ve İtalya ile olan ticaret

    Mehmet Hanifi GÜLEL

    Mehmet Hanifi GÜLEL

    Türkiye’nin kozmetik sektörü, her yıl yüzde 10’un üzerinde büyüme göstererek, uluslararası pazarlarda dikkat çekmeye devam ediyor. Özellikle dünya kozmetik pazarında önemli bir yere sahip olan İtalya, bu büyümeden faydalanmak isteyen ülkeler arasında yer alıyor. İtalyan Ticaret Ajansı (ITA), İtalya’dan Türkiye’ye gerçekleştirilen 134 milyon dolarlık kozmetik ihracatını geçtiğimiz yıl duyurdu. Bu yıl ise Türkiye’nin en önemli ticaret fuarlarından biri olan Beauty İstanbul’a ulusal pavilyonla katılan İtalya, 103 kozmetik şirketinin yanı sıra yaklaşık 40 firma ile kendi stantlarıyla da yer aldı.

    Türkiye, İtalyan kozmetik ürünlerinin ihracatında 17. sırada bulunmakla birlikte, ilk beşte ABD, Fransa, Almanya, İspanya ve İngiltere yer alıyor.

    Türkiye merkez olarak görülüyor

    Beauty İstanbul’un İtalyan kozmetik şirketleri için taşıdığı önemi vurgulayan ITA İstanbul Direktörü Marco Pintus, bu fuarın Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu, Afrika ve BDT ülkeleri gibi gelişen pazarlara yönelmek isteyen İtalyan şirketleri için birincil odak noktası haline geldiğini belirtti. Pintus, “Bu fuar, Avustralya, Kanada, İngiltere, İsveç, Hindistan ve Çin gibi ülkelerden bile alıcıların ilgisini çekiyor. İtalyan firmaları, kozmetik endüstrisinin her alanında yer alıyor. Saç bakım ürünleri, makyaj ürünleri, parfümler, cilt bakım ürünleri, güzellik salonu ekipmanları ve hatta güzellik endüstrisi için makineler üreten firmalar mevcut. Pavilyonumuz, yaklaşık bin metrekarelik alanı ile bizim için yeni bir rekor. İtalyan şirketler, bu fuar aracılığıyla Türkiye’den ve diğer birçok ülkeden yeni alıcılarla tanışmayı önemli bir fırsat olarak görüyorlar,” dedi.

    Pintus, İtalya’nın Türkiye’nin kozmetik ithalatındaki en büyük tedarikçilerden biri olduğunu belirterek, “Türkiye’nin resmi istatistiklerine göre, İtalya geçen yıl Türkiye’nin kozmetik ithalatında 134 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı ve pazar payı yüzde 9.3 oldu. Bu, Türkiye’nin İtalya’dan yaptığı kozmetik ithalatında, iki yıl içinde yüzde 106’lık bir artışı gösteriyor. 2024 yılı için daha da olumlu bir tablo bekliyoruz; ocak ve temmuz ayları arasında yüzde 27.6’lık bir artış ve yüzde 10.2’lik pazar payı ile İtalya, Türkiye’nin tedarikçileri sıralamasında ikinci sıraya yükseldi. Veriler, Türkiye’nin İtalya’dan kozmetik ithalatının yılsonuna kadar 150 milyon doları geçebileceğini öngörüyor,” şeklinde konuştu.

    Arap ülkelerine ihraç ediyoruz, Avrupa’dan alıyoruz

    Dünya genelinde kozmetik pazarının 760 milyar dolarlık bir değere ulaştığını kaydeden Acvit Kozmetik CEO’su İsmail Çetin, 2025 yılı itibarıyla bu rakamın yaklaşık yüzde 11.2 artarak 834 milyar dolara çıkmasının beklendiğini ifade etti. Türkiye’deki kozmetik pazarının 21 milyar lira olduğunu aktaran Çetin, sözlerine şöyle devam etti: “Kozmetik harcamalarında sadece Avrupa’nın gerisinde kalan Türkiye, ihracat ile pazarı büyütmek için yerli markaların büyümesine odaklanmalıdır. Endemik bitkilerimize sahip çıktığımız takdirde, dünya kozmetik pastasından yüzde 63 civarında pay alabiliriz. Pandemiden sonra her yıl büyüyen pazarın, her geçen gün daha da büyüdüğünü gözlemliyoruz. Son beş yılda kozmetik pazarı, her yıl yüzde 10’un üzerinde bir büyüme gösterdi. Türkiye, kozmetik ürünlerini ağırlıklı olarak Arap ülkelerine ihraç ederken, Avrupa’dan ise ithalat yapmaktadır. Son yıllarda cilt ürünleri ve şampuanlar öne çıkmaktadır. Doğal kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin diğer kozmetik çeşitlerine göre daha fazla ilgi gördüğü gözlemleniyor.”

    İtalya’da bin 300 firma faaliyet gösteriyor

    İtalya’nın, dünyanın beşinci en büyük ihracatçı ülkesi olduğunu belirten Pintus, bu başarının büyük ölçüde moda ve kozmetik sektörlerine dayandığını ifade etti. İtalya’nın en fazla ihracat yaptığı sektörün 101 milyar euroluk değeriyle makine sektörü olduğunu kaydeden Pintus, İtalyan kozmetik endüstrisinin yıllık 15 milyar euro ciroya sahip olduğunu ve yıllık ortalama yüzde 14 büyüme gösterdiğini vurguladı. 2023 yılında 8.2 milyar dolarlık ihracat yapıldığını belirten Pintus, şu açıklamalarda bulundu: “İtalya, dünyanın beşinci en büyük kozmetik ihracatçısı ve 2024’ün ocak-haziran döneminde ihracatını yüzde 11 artırdı. Bu başarı, kaliteyi ön planda tutarak, güvenli, özgün ve çevre dostu yeni ürünler yaratmayı hedefleyen bin 300 şirkete borçludur. Bu şirketler genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşmakta. Kozmetik şirketlerimizin her yıl gelirlerinin ortalama yüzde 6’sını inovasyon ve teknolojiye yatırması, bu durumu destekleyen önemli bir faktördür. Bu, İtalya’daki diğer birçok sektörde de gözlemlenen bir durumdur ve genellikle aile şirketlerinden oluşmaktadır.”