Nurdoğan Arslan Ergün, ekonomideki mevcut durumu değerlendirerek, ‘istikrarlı stabilizasyon’ kavramına vurgu yaptı. Bu yaklaşım, stabil büyüme, düşük enflasyon ve ihracatın öncülüğünde şekillenen bir büyüme modelini ifade ediyor. Geçtiğimiz yıl bu sürece başladık ve önümüzdeki üç yıl boyunca bu programı takip ederek ilerlemeyi planlıyoruz. Hedefimiz, 2027 yılına kadar Türkiye’nin GSYH’sini 1.7 trilyon dolara ulaştırmak ve ortalama büyüme oranını %4 seviyesine çıkarmaktır. Ayrıca, mal ihracatında 320 milyar dolar, hizmet ihracatında ise 160 milyar dolar hedefliyoruz.
Bolat, Türkiye’ye 2003 yılından bu yana 269 milyar doları aşan doğrudan yatırım yapıldığını belirtti. Türkiye’deki uluslararası yatırımın istihdamdaki payının %8, ihracattaki payının ise %30 olduğunu ifade eden Bolat, uluslararası doğrudan yatırımlardan alınan payı %1.5’e çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.
Lojistik ve Küresel Rekabet
Lojistikten daha fazla pay almalıyız diyen Bolat, Türk firmalarının uluslararası alandaki başarılarına dikkat çekti. Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışındaki proje hacminin 514 milyar dolara ulaştığını kaydeden Bolat, “Bu rakam, müteahhitlerimizin uluslararası ihalelerde 12 bin 300 projeyi kazandığı anlamına geliyor. Bu projeler, 143 farklı ülkede hayata geçirilmiş durumda. Firmalarımız, dünya genelinde bu alanda 2. sırada yer alıyor” dedi.
Türkiye’nin 56 milyar dolarlık gelirle turizmde önemli bir dönem yaşadığını belirten Bolat, bu yıl 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir hedeflediklerini hatırlattı. Türkiye’nin lojistik hizmetlerinde Avrupa’da 5., dünya genelinde ise 15’inci sırada olduğunu dile getiren Bolat, bu pazardan daha fazla pay almak için çaba göstereceklerini ifade etti.
Bakan, “Lojistik açısından bakıldığında Türkiye, gerçekten eşsiz bir ticaret habitatı sunuyor. Akdeniz ülkeleri, Afrika ve Arap ülkeleri ile İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı aracılığıyla, Atlantik’e de Cebelitarık üzerinden bağlanıyor. Süveyş Kanalı da bu sürecin önemli bir parçası. Türkiye, GSYH olarak 1.2 trilyon dolarlık bir değer taşırken, 600 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle global ekonominin ve ticaretin önemli bir aktörü konumunda” dedi.
Kuşak ve Yol Girişimi
Bakan Bolat, Türkiye’nin yüzyıllar boyunca İpek Yolu’nu Avrupa ile bağladığını ifade ederek, şimdi de Zengezur Koridoru sayesinde Kuşak ve Yol Girişimi ile Azerbaycan ve Ermenistan üzerinden aynı işlevi gerçekleştirmek istediklerini belirtti.
Sanayi Politikalarının Önemi
“Oyunun adı sanayi politikası” diyen Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Başkanı Philippe Varin, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dünya ticaretinde oyunun zemininde önemli değişiklikler yaşandığını ifade eden Varin, “Bugün oyunun adı sanayi politikası. Karşımızda binlerce ticaret bariyeri bulunuyor. İkinci zorluk ise iklim değişikliği ve dijital dönüşüm. Tahkim kurulumuza gelen 20 milyar dolarlık davalarla ilgileniyoruz. Bu dönüşüm sürecinde KOBİ’ler ve ticaret odalarının büyük bir rol üstleneceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.