Türkiye’nin Mobilya Sektörü 2024 Hedefleri
Türkiye’nin ihracatında önemli bir yere sahip olan mobilya sektörü, 2024 yılında 3,5 milyar dolar dış ticaret fazlası vermeyi hedefliyor. Bu alanda, dünyanın en büyük 5 ihracatçısından biri olma gayreti içinde olan Türkiye, uluslararası pazarlarda daha fazla yer edinme çabasında. Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2024 yılında Suudi Arabistan, Fas ve Hindistan’a yönelik sektörel ticaret heyetleri düzenleyerek, 55 Türk firmasının 158 ithalatçı firma ile 787 ikili iş görüşmesi yapmasını sağladı.
Birlik Başkanı Ali Fuat Gürle, Irak ile başladıkları pazarlama çalışmalarına mayıs ayında Suudi Arabistan, haziran ayında Amerika Birleşik Devletleri, ve yılın ikinci yarısında Senegal-Gana ve Hindistan ile devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, sektörel ticaret heyetleri yanında Hindistan, Suudi Arabistan, Irak, Güney Afrika ve Fas’tan önemli alıcıları kapsayan alım heyeti organizasyonları düzenleyeceklerini ifade etti.
Aegean Furniture URGE Projesi
Ege Bölgesi’nin mobilya ihracatını artırmak amacıyla Ticaret Bakanlığı’nın desteklediği Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) Projeleri büyük önem taşıyor. Gürle, “2024 Mart ayında 34 firma katılımıyla yeni “Aegean Furniture” UR-GE projemiz Ticaret Bakanlığımızca onaylandı ve faaliyetlerine başladı. Bu projede pazar araştırma yöntemleri, marka yönetimi ve markalaşma stratejileri eğitimleri verilmektedir. Ayrıca, dijital pazarlama eğitimi de bu ay içerisinde gerçekleştirilecektir. Sektöre ve ihtiyaçlara göre proje paydaşlarına yönelik eğitimlerimiz devam edecektir. Hedef pazar ve müşteri bulma danışmanlığı, firmaların özelinde alınarak ihracat paylarının artırılması amaçlanacaktır. Aegean Furniture URGE projesi kapsamında Eylül ayında Furniture China fuarını ziyaret etmeyi planlıyoruz,” dedi.
Mobilya sektöründe katma değeri artırmak için genç tasarımcıların yeteneklerini sergileyebilmeleri adına Ezber Bozan Tasarım Yarışması’nı 2025 yılında 5. kez düzenleyeceklerini belirten Başkan Gürle, bu yılın temasının EKO-TASARIM olduğunu açıkladı. “EKO-TASARIM teması ile gerçekleştirilecek beşinci yarışma, çevre dostu, sürdürülebilir ve yenilikçi tasarımları teşvik etmeyi amaçlıyor. Tasarımlar, kullanıcıların ihtiyaçlarını estetik, ergonomik ve işlevsel çözümlerle karşılayacak şekilde tasarlanmalıdır. Yarışmacılardan, insan, ekipman ve yaşam alanı arasındaki ilişkiyi değerlendirerek, teknolojiden faydalanıp çevresel etkileri en aza indiren çözümler sunmalarını bekliyoruz. 2024 yılında dereceye giren 4 yarışmacımızı, mobilya sektörünün en önemli fuarlarından biri olan Salone Del Mobile fuarına götüreceğiz. Bu fuar ile eş zamanlı olarak şehirde Tasarım Haftası düzenlenecektir. Yarışmacılarımız, bu süreçte de deneyim kazanacaklar. Daha önceki yarışma finalistlerini burslu olarak yurtdışında eğitim almaya göndermiştik. Bu yıl dereceye giren Rana Çöllü, dünyanın en önemli tasarım okullarından biri olan Naba Nuova Accademia di Belle Arti okulundan kabul alarak eğitimine başladı,” diye ekledi.
Kağıt İhracatında Başarı
Kağıt ve kağıt mamulleri sektörünün 2024 yılında ihracatını yüzde 7’lik artışla 2,7 milyar dolara taşıdığını vurgulayan Gürle, Ege Bölgesi’nin kağıt ve kağıt ürünleri ihracatından 575 milyon dolar pay aldığını açıkladı. Sektör, 2025 yılında Türkiye genelinde 3 milyar dolar ihracat hedefliyor. Gürle, “İhracat hedefimize ulaşmak için 2025 yılı içerisinde kağıt, ambalaj, mukavva, temizlik gibi alt sektörlere ayrılan bu sektörde eğitimler düzenleyecek, aynı zamanda ticaret heyetleri ve fuar organizasyonları gerçekleştireceğiz,” diyerek sözlerini tamamladı.
Kekik ve Defnede Dünya Liderliği
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, EMKOÜİB’in iştigal sahasında yer alan kekik ürününün dünya üretiminin yüzde 95’ini, defnenin ise yüzde 80’ini Türkiye’nin sağladığını belirtti. “Defne, kekik, adaçayı ve diğer odundış orman ürünlerinin ihracatının tamamı, katma değer olarak ülkemize kalıyor. 2023 yılında 154 milyon dolar olan ihracatımızı 2024 yılında yüzde 17’lik artışla 181 milyon dolara taşıdık. Bu rakamın 122 milyon doları Ege Bölgesi’nden gerçekleştirildi. Ürünlerin dünya pazarında hak ettiği yeri bulabilmesi için Avrupa Baharat Birliği (ESA) gibi uluslararası kuruluşlarda ülkemizi temsil ediyoruz. Aynı zamanda, ürün kalitesinin artması için çiftçilere eğitimler düzenliyoruz,” dedi.