Riyad’da düzenlenen ikili iş görüşmeleri kapsamında, Türk gıda ihracatçıları ile 44 Suudi ithalatçı firma temsilcileri arasında gerçekleştirilen toplam 280 görüşme, sektör temsilcileri tarafından büyük bir başarıyla tamamlandı. Heyet Başkanı Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, katılımcı Türk firmalarının minimum 12 ikili görüşme gerçekleştirerek oldukça verimli bir organizasyon geçirdiklerini belirtti. Ayrıca, firmaların yeni pazarlara açılma ve işbirliği olanakları için talep ve beklentilerinin arttığını ifade etti.
Öztürk, Suudi Arabistan’da Türk ürünlerine olan yüksek ilginin altını çizerek, iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin olumlu seyri sayesinde karşılıklı ticaretin hızla artmakta olduğunu vurguladı. Suudi Arabistan’ın yaklaşık 35 milyonluk yüksek alım gücüne sahip nüfusu ve yılda 20 milyon turisti ağırlaması dikkat çekti. Ülkenin yıllık yaklaşık 27 milyar dolar seviyesinde olan gıda ithalatı, Türk gıda sektörüne büyük fırsatlar sunuyor. 2024’te Türkiye’nin gıda ihracatının %23 artışla 374 milyon dolardan 461 milyon dolara yükselmesi bekleniyor. Ayrıca, 2025 yılının ilk çeyreğinde de ihracatın %13 artarak 129 milyon dolardan 146 milyon dolara ulaştığı belirtildi.
Öztürk, Türk gıda ihracatçıları olarak Suudi Arabistan’a yönelik ihracat potansiyelimizin oldukça yüksek olduğunu ve hedefimizin 2024 yılında 500 milyon doları aşmak, önümüzdeki 5 yıl içinde ise bu rakamı 1 milyar doların üzerine çıkarmak olduğunu açıkladı. Bu hedeflere ulaşmada gerçekleştirilen bu tür organizasyonların büyük katkısı olacağını belirtti. Ayrıca, kısa vadede ihracat sözleşmelerine dönüşeceğine inandıklarını dile getirdi.
Türk Gıda İhracatında Yeni Pazar Fırsatları
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Suudi Arabistan’ın Türk gıda ihracatçıları için her zaman öncelikli pazarlar arasında yer aldığını vurguladı. Uçak, bu kapsamda Türkiye’nin Suriye üzerinden kara yolu bağlantısının açılmasının sektör açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
Uçak, “Suriye güzergahının aktif hale gelmesiyle birlikte, mesafe kısalacak ve zaman kaybı yaşanmayacak. Bu sayede, Türkiye’den sevk edilen gıda ürünleri Suriye üzerinden Suudi Arabistan’a çok daha hızlı ulaşacak ve ihracatımız ciddi anlamda ivme kazanacak. Bu konuyu, Türkiye’nin Suudi Arabistan Büyükelçisi Emrullah İşler ile de görüştük ve kendileri bu konunun öncelikli gündem maddeleri arasında olduğunu ve takip edilmekte olduğunu ifade ettiler. Büyükelçimiz ve ticaret müşavirlerimiz İlker Özdemir ile Murat Nesimoğlu, heyetimize gösterdikleri sıcak ilgiden dolayı teşekkürlerini ilettiler. Bu gelişmeler ışığında, Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatını artırmak amacıyla yeni ticaret heyetleri düzenlemeye devam edeceğiz,” şeklinde konuştu.
Organizasyon ve İşbirliği Çalışmaları
Suudi Arabistan Gıda Ticaret Heyeti’ne katılan toplam 18 Türk firması, ilk gün 44 ithalatçı firma ile ikili görüşmeler gerçekleştirirken, ikinci gün Carrefour Satınalma ve Pazarlama Başkan Yardımcısı Florent Gomez ile kapsamlı bir toplantı yaptı. Türk firmaları, Carrefour’un satın alma birim yetkilileriyle görüşmeler yaparak yeni işbirliği imkanları aradı. Ayrıca, Al Othaim, Lulu Marketleri ve Green Life gibi önemli perakende zincirlerini ziyaret eden firma temsilcileri, pazar payını artırma yönündeki adımlarını güçlendirdi.
Suudi Arabistan’da düzenlenen bu organizasyona eşlik eden Türk heyeti, Suudi Arabistan’ın önemli kuruluşlarından Büyükelçi Emrullah İşler’i de ziyaret etti. Büyükelçi İşler, ziyaret sırasında Suudi Arabistan pazarına ilişkin her türlü destek ve işbirliği imkanını sunacaklarını belirtti.