Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Türkiye – Filistin Ekonomik İşbirliği Konseyi 2. Dönem Toplantısı Sonuçları

    Türkiye ve Filistin arasındaki ekonomik işbirliği, 2. Dönem Toplantısı’nda ele alındı. Toplantının sonuçları, iki ülke arasındaki ticaretin güçlenmesi ve ortak projelerin geliştirilmesi için önemli fırsatlar sunuyor.

    Türkiye ve Filistin arasındaki ekonomik işbirliği, 2. Dönem Toplantısı'nda ele

    Türkiye – Filistin Ekonomik İşbirliği Konseyi 2. Dönem Toplantısı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Muhammed el-Amur’un katılımıyla Türk ve Filistinli iş insanlarının bir araya geldiği Türkiye – Filistin Ekonomik İşbirliği Konseyi 2. Dönem Toplantısı, İstanbul’da başarıyla gerçekleştirildi. Toplantının ardından, iki ülke arasında ekonomik işbirliğini güçlendirmek amacıyla bir Mutabakat Zaptı imzalandı.

    Bakan Bolat, toplantının ardından yaptığı açıklamada, resmi heyetlerin yanı sıra özel sektör temsilcilerinin de bir araya geldiğini belirterek, “Bu toplantıda iş insanlarımız, karşılıklı beklentilerini ve taleplerini dile getirme fırsatı buldular.” dedi. Türkiye-Filistin Ekonomik İşbirliği Konseyi 2. Dönem Toplantısı’nın ticari ilişkilerin tüm boyutlarını ele aldığını vurgulayan Bolat, “İmzalanan mutabakat zaptının her iki ülkeye de hayırlı olmasını diliyorum. Bir sonraki toplantıyı da Filistin’de gerçekleştirmek için sabırsızlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

    Bakan Bolat, Bakan el-Amur ve heyetleriyle gerçekleştirdikleri görüşmelerin kapsamına dair şunları söyledi: “İkili ticaret, karşılıklı yatırımlar, sanayi, KOBİ’ler, standardizasyon, eğitim, kültür, sağlık, tarım ve turizm gibi sektörleri kapsamlı bir şekilde ele aldık. Bu görüşmelerin ticari ilişkilerimizi artıracağına, ekonomik işbirliğimizi geliştireceğine ve Filistin’in kalkınmasına katkıda bulunacağına inanıyorum.”

    Filistin’in Ekonomik Kalkınmasında Ticaretin Önemi

    Bakan Bolat, Filistin’in ekonomik kalkınmasının sağlanmasında ticaretin rolünün göz ardı edilemeyeceğini belirtti. Bu kapsamda, 2005 yılında imzalanan Türkiye-Filistin Serbest Ticaret Antlaşması’nın iki ülke arasındaki ticaret hacminin artmasında önemli bir katkı sağladığını hatırlattı. Ayrıca, ticaret hacmini istikrarlı bir şekilde artırmayı hedeflediklerini vurguladı.

    Filistin’in yıllık ortalama 10 milyar dolara yakın ithalatı olduğuna dikkat çeken Bolat, “7 Ekim 2023’ten önceki dönemde Filistin, Türkiye’den yıllık 2,5 ila 3 milyar dolar arasında ithalat yapmaktaydı. Ancak, Filistin’in İsrail ile olan mutabakatı gereği, ithalatın İsrail limanları ve gümrükleri üzerinden yapılmak zorunda kalması, bu rakamların resmi kayıtlarda İsrail adında görünmesine neden olmaktadır. Filistin, 2,5 ila 3 milyar dolar arasında ithalat yaptığını kendi kayıtlarıyla ortaya koyuyor.” dedi.

    Bu yılın ilk 10 ayında Türkiye ile Filistin arasındaki ikili ticaretin 758 milyon dolara yükseldiğini belirten Bolat, “Aslında bu rakamın, önceki dönemlerdeki uygulamalara göre yaklaşık 3 milyar dolara yakın olması bekleniyordu.” değerlendirmesinde bulundu.

    Türkiye – Filistin Ekonomik İşbirliği Konseyi 2. Dönem Toplantısı’nda alınan önemli kararlara da değinen Bolat, şu bilgileri paylaştı:

    • Filistin’in dünyaya ihraç ettiği 41 tarım ürününün Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamına alınması.
    • Filistin’den Türkiye’ye yapılan hurma ihracat kotasının gümrük vergisiz olarak 5 bin tondan 7 bin tona çıkarılması.

    Bakan Bolat, bu kararların Filistin halkı ve ekonomisinin desteklenmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, devleti ve halkı olarak Filistin davasına her zaman destek verdiklerini ve bu desteğin devam edeceğini belirtti.