Türkiye Ekonomisi ve Piyasalarına Bakış
“Türkiye Ekonomisi ve Piyasalarına 2024’ün Ötesine Bakış, Yeni Jeopolitik Senaryolar” başlıklı oturumda konuşan Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın, küresel dinamiklerin değiştiği bir döneme girdiğimizi vurguladı. Aydın, “Yaygın bir çatışma dönemine girdik. Bu durum yaklaşık 20 yıl kadar sürecek gibi görünüyor. Bu süreçte bütün planlarımızı buna göre yapmamızda fayda var,” şeklinde konuştu.
Dünyanın, birçok krizle mücadele ettiği bir süreçten geçtiğini belirten Aydın, “ABD, uluslararası sistemi kuran ve geliştiren bir ülke olarak önemli bir zafiyet içindedir. Hem seçimlerde aday çıkarmama eğilimi hem de dünya genelinde güvenilirliğini kaybetmesi söz konusu. Böylece çoklu bir uluslararası sisteme doğru evrildiğimizi düşünüyorum,” mesajını verdi.
Avrupa Pazarında Çin Etkisine Dikkat
DÜNYA Gazetesi Yazarı ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, oturumda orta sınıfın temsil gücünü kaybetmesinin, popülist dalgaların yükselmesine yol açtığını ifade etti. Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak ise, Trump döneminde ABD’nin Çin’e uygulayacağı ticari engellere dikkat çekerek, “Çin, ABD’ye ürün satamazsa, bu durumda Avrupa’ya yönelmek zorunda kalacak. Bu da bizim pazarlarımızda büyük riskler oluşturabilir. Amerika’da üretkenlik artarken, Avrupa’da azalma gözlemleniyor. Bu durum, Amerika ile Avrupa arasındaki gelir farkının açılmasına neden oluyor. Bu bizim için pek de olumlu bir gelişme değil,” dedi.
Asgari ücret konusuna da değinen Gürkaynak, “Asgari ücret, sosyal güvenlik ağının alt ucu olarak düşünülmemeli. Siyasallaşmış bir konu olduğu için, ‘25’ derseniz, ‘30’ derseniz, her yerde bu rakamların arttığını görebiliyoruz,” ifadelerini kullandı.
TKYD Başkanı Yağız Oral’dan Yatırımcı Artışı Açıklaması
Zirvede konuşan Türkiye Kurumsal Yatırımcılar Derneği (TKYD) Başkanı Yağız Oral, bu yıl fon yatırımcı sayısında önemli bir artış yaşandığını belirtti. Oral, “Kurumsal yatırımcıların, pay senetlerine yaptığı yatırım 704 milyar liraya, özel sektör tahvillerine yaptığı yatırım da 241 milyar lira seviyesine yükseldi,” bilgisini verdi. Ayrıca, kurumsal yatırımcıların Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin pay senetlerine yaptıkları uzun vadeli yatırımlar ile girişim sermayesi yatırım fonları (GSYF) ve gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) reel sektöre önemli miktarda yatırım yaptığını vurguladı.
2024 Nobel Ekonomi Ödülü Sahibi Daron Acemoğlu’nun Vizyonu
2024 Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülen MIT Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, çevrim içi olarak “Yüzyılın Fırsatları ve Belirsizlikleri” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Acemoğlu, “Orta sınıf, ABD’de ciddi bir çöküş içinde. Bunun dijital teknolojiler ve otomasyon ile doğrudan ilişkisi var. Eşitsizlik göstergeleri başka ülkelerde de benzer bir şekilde devam ediyor. Dijital teknolojilerin sunduğu umut, bu değildi. Bu umudun içinde herkesin üretkenliğinin büyük ölçüde artması gerekiyordu,” şeklinde ifadelerde bulundu.
SPK: Yeni Halka Arzlar Bekliyoruz
Zirvede yapılan konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, aralık ayında yeni halka arzlar beklediklerini kaydederek, şimdilik kesin bir sayı vermenin doğru olmadığını belirtti. Gönül, açığa satış yasağının kaldırılmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini, yıl başından önce bu konuyu netleştirmeyi ve hayata geçirmeyi planladıklarını ifade etti. “İnşallah bu konuda zamanında yetişecektir. Sektörün görüşlerini de almaya devam ediyoruz,” dedi.
Gönül, “Halka arz talebi geçen seneki gibi oldukça yüksek. Herhalde bu yıl da talep aynı şekilde devam edecektir. Biz de piyasanın şartlarına göre halka arzlara devam etmeyi planlıyoruz,” diye ekledi.