Recep ERÇİN: Türk Turizmi ve Gelecek Stratejileri
14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi, Türk turizmindeki gelişmeler ve geleceğe yönelik stratejilerin tartışılması amacıyla gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, global ölçekte yapılan tanıtımların olumlu sonuçlar verdiğini vurguladı. Bu yılın ilk dokuz ayında Türkiye’yi 49,2 milyon turistin ziyaret ettiğini ve ortalama yabancı ziyaretçi harcamasının 107 dolara yükseldiğini belirten Bakan Ersoy, “Bir önceki yıla göre bu, %4,5’lik bir artış anlamına geliyor. Turizm gelirleri üçüncü çeyrekte 46,9 milyar dolara ulaşarak %6,6’lık bir artış gösterdi. Bu, bir çeyrekte elde edilen en yüksek gelir olarak kaydedildi,” dedi.
‘Teknoloji ile Bütünleşme Zorunluluğu’
Bakan Ersoy, Türkiye’nin tarihi zenginliği, kültürel mirası ve eşsiz misafirperverliği gibi değerlerinin yanı sıra, bu değerleri etkin bir şekilde yönetme, tanıtma ve geleceğe taşıma sorumluluğunun tüm paydaşlara ait olduğunu ifade etti. “Türkiye’yi turizmde daha güçlü bir konuma taşımak için pek çok projeyi hayata geçirdik. Sektörü geleceğe hazırlıyoruz. Yapay zekâ tartışmaları şu an gündemde. Yapay zekanın gücünü turizm sektörüne entegre edebilir miyiz, bu büyük bir teknolojik meydan okuma. Yapay zekâ, turizmde sadece bir yenilik değil, aynı zamanda bir devrimdir. Artık teknoloji ile daha fazla bütünleşmek zorundayız. Yapay zeka ile ziyaret deneyimlerini en üst seviyeye çıkarmayı ve bu teknolojiyi kullanarak daha akıllı ve sürdürülebilir destinasyonlar oluşturmayı hedefliyoruz. Müze ve kültürel alanlarda yapay zekâ rehberliği ile tarihi geçmişimizi geleceğin teknolojisiyle anlatacağız,” şeklinde konuştu.
‘Bahane Değil, Çözüm Üretin’
Bakan Ersoy, Antalya’daki yerel yöneticilere yönelik olarak, “Bahane değil, çözüm üretin” mesajını verdi. “Dönem, çözüm odaklı olmayı gerektiriyor. Bahane odaklı değil. Biz durmaksızın çalışıyoruz. Havalimanı kapasitesini iki katına çıkardık, Alanya otoban ihalesini gerçekleştirdik, kavşak ihaleleri yapıldı. Arıtma; bakanlığın sorumluluğu değil, büyükşehirin sorumluluğudur dedik ama mavi bayrakları korumak için Serik ve Kemer gibi yerlerde arıtma sistemlerini devreye aldık. Sizden de bahaneler değil, çözümler üretmenizi bekliyoruz,” dedi.
Antalya Valisi Hulusi Şahin de açılışta yer alarak bir konuşma yaptı. Vali Şahin, Antalya’daki altyapı yatırımları konusundaki Bakan Ersoy’un yakın ilgisi ve desteği için teşekkür etti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kongrede yaptığı konuşmada Serik ve Kemer özelindeki arıtma ve çamurun bertarafı için yıllık 500 milyon lira harcadıklarını belirtti. Arıtma tesislerinin yenilenmesi karşılığında arıtma gelirlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devrettiklerini ifade eden Başkan Böcek, “Turizm Geliştirme Ajansı adı altında toplanan kaynağa en büyük katkıyı Antalya sağlamaktadır. Ancak nüfusa göre genel bütçeden pay alabiliyoruz. Bakanımızdan destek bekliyoruz. Bu para Antalya’ndadır ve Antalyalılar için harcanmalıdır,” dedi.
Turizmciye 2,6 Milyar Dolarlık Yatırım Sözleri
AKTOB tarafından “Kolektif Zanaat, Yeni Çağ Turizmi” temasıyla bu yıl 14.’sü düzenlenen Uluslararası Resort Turizm Kongresi, Türkiye İş Bankası’nın ana sponsorluğunda Antalya’da yapıldı. Kongrenin açılışına Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Erkan Yağcı da katıldı. Kongre öncesinde İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bankanın Akdeniz Turizm İhtisas Antalya Şubesi’ni açtı. Burada konuşan Genel Müdür Aran, “Antalya’da turizm sektörüne 2025 ve 2026 yıllarında toplam 2,6 milyar dolarlık ilave yatırım yapılacağını görüyoruz. Bu yatırımın tüm finansmanını sağlayabilecek güçteyiz,” ifadelerini kullandı.
Açılışta Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman ile Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu’nun da aralarında bulunduğu birçok davetli yer aldı.
İlk Turizm Ekinin Duyurusu
AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, turizm kaynaklarının korunması ve iklim değişikliğinin sadece sektör değil, insanlık açısından da kritik bir varoluş meselesi olduğunu vurguladı. Kavaloğlu, kongrede hayatını kaybeden turizm yazarı Fehmi Köfteoğlu’nu anarak, kısa filmde onunla yapılan bir söyleşiden kesitler paylaştı. Köfteoğlu, Türkiye’de ilk turizm ekinin DÜNYA Gazetesi tarafından yayınlandığını ve bugün dünyanın en büyük on turizm ülkesinden biri olduğumuzu vurgulamıştı.
AKTOB: Kârlılıklar Erimekte
Kongre öncesinde düzenlenen sohbette soruları yanıtlayan Kavaloğlu, çalışanlara yıl içinde ilave zam yaptıklarını belirtti. “Maliyetlerimiz çok yükseldi,” diyen Kavaloğlu, “Fiyatları dengelemeye çalıştık. 2024 yılı bir sınav yılıydı. 2025’e gelince korkular daha ağır basıyor. Kur politikasının devam edecek olması, enflasyonun söylenen seviyelerin altında seyretmesi bile kârlılıkların erimesi demek. Antalya’ya her yıl ilave bir milyon turist getirmek zorundayız. Yunanistan’ı Avrupa destekliyor. Yunanistan’daki oteller eski, bizde ise yeni ama yenilenmeye başlıyor, bu nedenle zor bir yıl geliyor,” şeklinde konuştu.
Turizmi Bilen Bankacılar Dönemi
Hakan Aran, kongredeki konuşmasında Türkiye’de ilk defa bir bankanın turizme özel bir şube açtığını vurgulayarak, “Bu, bizim bu konuya ne kadar stratejik yaklaştığımızın en büyük göstergesi. Sizi sadece bankacılığı bilen bankacılarla değil, turizmi bilen bir bankacı ile bir araya getiriyoruz. Bu yolculukta sizi hangi zorluklar ve projeler bekliyorsa bu konularda yardımcı olacağız,” dedi. “Biz, turizm sektörünün ülkemiz için önemine inanıyoruz. Ekonomimize ve dış cari açığı kapatmadaki büyük rolüne inanıyoruz. Turizm konusunda yatırım için harcanan paranın hem istihdam hem de gelir açısından doğru harcanan bir para olduğunu düşünüyorum. Bu, alelade bir kredi değil, enflasyonun düşmesine etki edecek, dış ticaret açığını kapatacak bir güçte bir kredi,” ifadelerini ekledi.