Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’dan Asgari Ücret ve Ekonomik Sıkıntılar Üzerine Açıklamalar

    TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret ve Türkiye’nin karşılaştığı ekonomik sıkıntılar hakkında önemli açıklamalarda bulunuyor. Çalışanların hakları ve yaşam standartları üzerine yaptığı değerlendirmeleri kaçırmayın.

    TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret ve Türkiye'nin karşılaştığı

    TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’dan Asgari Ücret Açıklaması

    TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin belirlenmesi sürecine dair önemli açıklamalarda bulundu. Atalay, “Bir rakam açıklamak yerine, asgari ücret tespit edilirken temel alınması gereken ilke; bir işçinin ailesiyle birlikte, günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla uyumlu bir düzeyde asgari ücret belirlenmelidir.” dedi.

    Atalay, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ile birlikte, siyasi parti grup başkanvekilleri ve Meclis’teki komisyon başkanlarıyla görüşerek, gündemlerindeki talepleri aktardı. AK Parti Ankara Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vedat Bilgin, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, ekonomide istikrarı sağlamak ve enflasyonla mücadele etmek için bir program uygulandığını belirterek, “Emeği ve çalışanları asla ihmal etmemeliyiz.” ifadesini kullandı.

    Bilgin, Türkiye’de vergide adalet ve asgari ücret sorununa dikkat çekerek, “TBMM olarak sosyal paydaşlarımızın taleplerini çok önemli buluyoruz. Hazırlıkları yapmışlar ve bizimle paylaştılar. Bu sorunların çözümü için adım atacağız.” dedi.

    Ekonomik Sıkıntılar ve Mücadele

    TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, çeyrek asırdır karşılaşmadıkları bir ekonomik zorlukla yüz yüze olduklarını vurguladı. Atalay, Çayırhan Termik Santrali maden sahalarının özelleştirilmesine karşı çıkan madencilerin sabah vardiyasında kendilerini yer altına kapattığını belirterek, bu madencilerin yer üstünde onların sesi olacaklarını ifade etti.

    Atalay, ülkenin ekonomik politikası olduğunu ama sosyal politikası bulunmadığını savunarak, şu ifadeleri kullandı: “Enflasyonla mücadele için düşük asgari ücret gerekliliği savunulmakta. Asgari ücret tespit edilirken temel ilke; bir işçinin ailesiyle birlikte insanca yaşayabilmesi için gerekli düzeyde belirlenmelidir. Bizi yok saymasınlar. Zordayız, geçinemiyoruz. Geçinmekte ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.”

    DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun Açıklamaları

    DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, enflasyon karşısında alım gücünün her geçen gün eridiğini belirterek, Türkiye’deki temel sorunun bir bölüşüm sorunu olduğunu ifade etti. Üretilen değerin dağıtımında ciddi bir adaletsizlik yaşandığını savunan Çerkezoğlu, DİSK olarak gelirde, vergide ve toplumda adalet mücadelesi verdiklerini açıkladı.

    Çerkezoğlu, “Emeğin, çalışanların toplam milli gelirden aldığı pay, yüzde 25’lere kadar geriledi. Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyelerini yaşıyoruz.” diyerek, bu durumun Türkiye’nin asgari ücret ülkesi haline gelmesiyle ilgili olduğunu belirtti. Türkiye’nin asgari ücret ülkesi olmaktan kurtarılması gerektiğini vurgulayan Çerkezoğlu, şunları kaydetti:

    • “Bunun yolu, sendikalaşmanın ve sendikal hakların kullanımındaki engellerin kaldırılmasıdır. Bir ülkede sendikalı işçi sayısı ne kadar azsa, toplu sözleşme kapsamı ne kadar sınırlıysa, o ülkede asgari ücretle çalışanların oranı o kadar artar.”
    • “Asıl meselemiz, asgari ücretin ne kadar olacağı değil, asgari ücretin ve diğer tüm ücretlerin alım gücüdür. Yaşanan yüksek enflasyonun sebebi olarak asgari ve tüm ücretlerin görülmesinden vazgeçilmelidir. Ücretlerin enflasyona etkisi son derece sınırlıdır.”
    • “Büyümeden ve milli gelir artışından, bu büyümeyi sağlayan işçiler ve emekçiler payını alamıyor. Emeklilik sisteminin tamamen gözden geçirilmesi gerekmektedir.”

    HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın Görüşleri

    HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye’de vergi sisteminde geriye gidiş olduğunu belirterek, devletin elde ettiği gelirden vergi aldığını savundu. Vergi oranlarının ve dilimlerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Arslan, şu şekilde konuştu:

    • “Prim sisteminde daha fazla prim ödeyenin, daha fazla maaş aldığı ve sistemde daha çok kalanların daha fazla maaş aldığı bir model oluşturmalıyız. Bunu başaramazsak, 2024 yılında birçok insan zorunlu olarak emekliliği seçecektir.”
    • “2025 yılında emekliliği hak edecek olanlar için büyük bir mağduriyet yaşanacaktır.”