Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Tüketicinin Korunması Hakkında Yeni Düzenlemeler ve Doğrudan Satış Sistemleri

    Tüketicinin Korunması Hakkında Yeni Düzenlemeler ve Doğrudan Satış Sistemleri başlıklı yazımızda, güncel yasaları, hakları ve bu sistemlerin tüketicilere sağladığı avantajları keşfedin. Bilinçli alışveriş için önemli bilgiler.

    Tüketicinin Korunması Hakkında Yeni Düzenlemeler ve Doğrudan Satış Sistemleri başlıklı

    Tüketicinin Korunması Hakkında Yeni Düzenlemeler

    Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki kredi verenler ile tüketiciler arasındaki sözleşmeler, artık elektronik haberleşme cihazları üzerinden gerçekleştirilecek. Bu düzenleme, tüketici kredisi sözleşmelerinin mesafeli yolla, yani uzaktan iletişim araçlarıyla kurulabilmesine yönelik bir adım olarak öne çıkıyor. Ayrıca, sözleşmeye bağlı diğer işlemlerin kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla elektronik ortamda uzaktan yapılabilmesi sağlanacak.

    Doğrudan Satış Sistemleri

    Doğrudan satış sistemleri, “doğrudan satış şirketi tarafından oluşturulan ve iş sözleşmesi ile istihdam edilmeyen, bağımsız temsilci, distribütör, danışman ve benzeri isimlerle komisyon, prim, teşvik ve ödül gibi menfaatler karşılığında faaliyet gösteren doğrudan satıcıların tüketicilere mal veya hizmet pazarladığı satış sistemi” olarak tanımlanmıştır.

    • Şirket Yapısı: Doğrudan satış şirketlerinin, sermaye şirketi olması zorunludur.
    • Sistem Kuralları: Doğrudan satış sisteminin, elde edilecek kazancın ağırlıklı olarak sisteme yeni doğrudan satıcılar kazandırılması ve bu sayede ortaya çıkan menfaatlerin dağıtılması üzerine kurulması yasaklanmaktadır. Bunun yerine mal veya hizmetin tüketicilere satışını esas alması ve yönetmelikle belirlenen diğer ilkelere uygun olması gerekecektir.
    • Cayma Hakkı: Doğrudan satış sisteminde yer alan vatandaşlar, 30 günlük cayma hakkına sahip olacaklardır.
    • Ücret ve Bedeller: Doğrudan satıcılardan, sisteme dahil olmaları veya sistemde kalmaları için tüketicilere satışı öngörülen mal veya hizmeti içermeyen yenileme, paket, ücret, aidat ve benzeri isimler altında herhangi bir bedel veya borç altına sokan belge alınamayacaktır.

    Haksız Ticari Uygulamalar ve Cezalar

    Haksız ticari uygulamalar kapsamında yer alan yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında çeşitli yaptırımlar uygulanacaktır. Bu yaptırımlar arasında:

    • Haksız ticari uygulamanın ‘3 aya kadar tedbiren durdurulması’ veya ‘tedbiren durdurulması yaptırımı’ uygulanması.
    • 60 bin Türk Lirasından 600 bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilmesi.

    İdari para cezası, eğer aykırılık ülke genelinde gerçekleşmiş ise 600 bin Türk Lirasından 6 milyon Türk Lirasına kadar çıkabilecektir.

    Lisans Ücretleri Düzenlemesi

    2024 yılına ilişkin lisans ücretinin hesaplanmasında, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının pazar yerleri üzerinden yurt dışına yapılan satışlar ile yatırım teşvik belgesi alınarak gerçekleştirilen yatırım harcamalarının toplamının 4 katının dikkate alınması öngörülmektedir. 2025 yılına ilişkin lisans ücretinin hesaplanmasında ise bu satış ve harcamaların 3 katının net işlem hacminden indirilmesi planlanmaktadır.