Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Tüketici Haklarını Koruma Amaçlı ‘Doğrulanmış İlan’ Uygulaması

    Tüketici haklarını korumak amacıyla hayata geçirilen ‘Doğrulanmış İlan’ uygulaması, güvenilir alışveriş deneyimi sunmayı hedefliyor. Doğru bilgiye ulaşarak, bilinçli tüketiciler olmaya adım atın!

    Tüketici haklarını korumak amacıyla hayata geçirilen 'Doğrulanmış İlan' uygulaması, güvenilir

    Tüketici Haklarını Koruma Amaçlı Yeni Uygulama

    Türkiye Cumhuriyeti Bakanlığı, tüketici haklarını korumak, sahte ilanlar aracılığıyla vatandaşların maruz kaldığı fiyat manipülasyonlarını önlemek ve taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığı engellemek amacıyla “doğrulanmış ilan” uygulamasını hayata geçirdi.

    Bu yeni uygulama, otomotiv sektöründe de geçerli olacak ve 2025 yılı itibarıyla tamamen zorunlu hale getirilecek. Uygulamanın detaylarına göre, otomobil satacak olan bireyler, e-Devlet sistemi üzerinden kendilerine ait olan aracı seçecek ve ilanlarını resmi olarak yayımlamak için ilgili portallarda kayda geçirecekler.

    Bu düzenlemenin amacı, otomotiv sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının oluşturulmasıdır.

    Tüketici Hakları Derneği’nden Açıklama

    Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, piyasalardaki düzenin, güvenliğin ve sağlıklı işleyişin önemini vurguladı. Anayasa’nın 167. ve 172. maddelerinin, bu bağlamda kamuya önemli görevler yüklediğine dikkat çeken Kılıç, devletin mal ve hizmet piyasalarını düzenleyici önlemler almasının, piyasaların büyümesine katkı sağlamakla birlikte, tüketicilerin mağduriyetini de engellediğini ifade etti.

    Kılıç, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile bu hedeflerin daha da netleştiğini ve tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunarak, zararlarının tazmin edilmesinin yasal güvence altına alındığını belirtti.

    Düzenlemelerin Piyasalara Etkisi

    Düzenlemelerin, hem tüketici güvenini artırma hem de ülke ekonomisine katkıda bulunma açısından önemli olduğunu dile getiren Kılıç, şu şekilde devam etti:

    • “Ticarette güven, alıcı ve satıcı arasındaki karşılıklı saygı ve dürüstlük üzerine kurulu bir ilişkiyi ifade eder. Bu güven, tüm sektörlerde adil, şeffaf ve tüketicinin ekonomik çıkarlarını koruyucu, zarara uğradığında tazmin edici piyasa yapısının oluşmasına katkı sağlar.”
    • “Güvenli bir ticaret ortamı, dolandırıcılık gibi haksız uygulamalara karşı bir kalkan görevi de görür. Otomotiv sektöründe güvenin tesis edilmesi için ‘doğrulanmış ilan’ uygulamasına geçilmesi, tüketicilere önemli bir güvence sağlayacak ve dolandırıcılık riskini azaltacaktır.”
    • “Kamu otoritesinin, piyasa gözetimi ve denetimleriyle bu tür uygulamaları devreye alması, kayıt dışı faaliyetleri ve yaşanması muhtemel olumsuz durumları engellemiş olacaktır. Ayrıca, bu düzenleme, tüketicilerin zarara uğraması durumunda satıcıya ulaşabilmesi ve tazminat hakkının kullanılmasında delil olabilecek bir yapı sunmaktadır.”