Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    TÜİK 2024 Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması Sonuçları

    TÜİK 2024 Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçları, çocukların teknolojiyle etkileşimlerini, kullanım alışkanlıklarını ve eğitim üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ortaya koyuyor.

    TÜİK 2024 Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçları, çocukların teknolojiyle

    TÜİK’in 2024 Yılı Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması Sonuçları

    TÜİK'in 2024 Yılı Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması Sonuçları

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “2024 yılı Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması”nın çarpıcı sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Araştırmaya göre, Türkiye’de 6-15 yaş aralığındaki çocukların %91,3’ü internet kullanmakta, %74’ü ise dijital oyun oynamaktadır. Cinsiyet ve yaş grubu bazında yapılan incelemelerde, erkek çocukların %82,8’inin dijital oyun oynadığı tespit edilirken, kız çocuklarında bu oran %64,8 olarak kaydedilmiştir. Özel olarak yaş gruplarına bakıldığında, 6-10 yaş grubundaki erkek çocukların %80,6’sı, kız çocuklarının ise %70,6’sı oyun oynamaktadır. 11-15 yaş grubunda ise erkeklerde bu oran %85, kızlarda %58,7’ye düşmektedir.

    Dijital Oyun Oynama Alışkanlıkları

    Dijital oyun oynayan çocukların %90,8’i bu aktiviteyi düzenli olarak gerçekleştirdiğini belirtmektedir. Oyun oynama süreleri incelendiğinde, bu çocukların %25,6’sı hafta içi, %41,8’i ise hafta sonu günde ortalama 2 saat veya daha fazla süre boyunca dijital oyun oynamaktadır. Bu süreler 6-10 yaş grubundaki çocuklar için hafta içi %21,8, 11-15 yaş grubunda ise %29,8 olarak belirlenmiştir. Hafta sonu oranları ise sırasıyla %37,4 ve %46,6 olarak kaydedilmiştir.

    Oyun Süreleri ve Düşünceler

    Düzenli dijital oyun oynayan çocuklara, bu konuda kişisel düşünceleri de sorulmuştur. Çocukların %46,3’ü ebeveynlerinin, kendilerinin fazla oyun oynadığını düşündüğünü belirtmektedir. Ayrıca, bu çocukların %40,1’i planladıkları süreden daha fazla oyun oynadıklarını, %35,6’sı oyun oynamanın sorumluluklarını aksatmalarına neden olduğunu, %29,9’u çok fazla zaman harcadıklarını ve %23,4’ü ise dijital oyun oynamadıkları zaman kendilerini huzursuz ve mutsuz hissettiklerini ifade etmiştir.

    Ekran Süresi ve Diğer Faaliyetler

    Çocuklara, bilgisayar, cep telefonu, akıllı telefon, internet, sosyal medya, dijital oyun oynama ve TV izleme gibi ekran başında geçirdikleri sürelerin etkileri de sorulmuştur. Sonuçlara göre, çocukların %34,4’ü ekran başında daha fazla zaman geçirdiği için daha az kitap okuduklarını belirtmiştir. Bunu, %33,3 ile daha az ders çalışmak, %25,5 ile ailesiyle daha az vakit geçirmek, %18,6 ile arkadaşlarıyla yüz yüze daha az görüşmek ve oyun oynamak, %17,2 ile de daha az uyumak takip etmiştir.