Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    TİM 2024 Yılı İlk 6 Ay İhracat Değerlendirme Toplantısı

    Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2024 yılının ilk altı ayına yönelik ihracat performansını değerlendireceği toplantı hakkında detaylı bilgi. Toplantıda sektörel analizler ve gelecek projeksiyonları ele alınacak.

    Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 2024 yılının ilk altı ayına yönelik ihracat

    Hamide HANGÜL

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “2024 Yılı İlk 6 Ay İhracat Değerlendirme Toplantısı” dün gerçekleştirildi. Toplantıya TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve TİM Sektörler Konseyi üyeleri katıldı. Gültepe, ihracatın ilk yarı performansı, güncel sorunlar ve ekonomiye dair beklentiler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

    “Kur açıklamalarıyla ilgili değerlendirme”

    TİM Başkanı Gültepe, kur konusunda şu açıklamalarda bulundu: “Ne çok değerli TL, ne de çok değersiz TL hiçbirimizin işine yaramaz. Türkiye üreticisinin ayakta kalması ve geleceğe güvenle bakabilmesi için döviz kurlarının dengede olması önemli. Bugün en uygun kur seviyesinin 37 lira civarında olması gerektiğini düşünüyorum.”

    “Enflasyon ve kur farkı 5 puandan fazla olmamalı”

    Gültepe, yıl sonu için hedeflenen 267 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirebilmek için şirketlerin yüksek maliyet ve düşük kur baskısından kurtarılması gerektiğini belirtti. Ekonomiyi soğutmadan enflasyonla mücadele etmenin en etkili yolunun ihracat olduğunu vurgulayan Gültepe, kur ile enflasyon arasındaki farkın 5 puandan fazla olmaması gerektiğini ifade etti.

    • İhracatçılara daha uygun finansman imkanları sağlanmalı.
    • Üretim maliyetlerindeki artışlar rekabetçiliği olumsuz etkiliyor.

    “Türkiye rekabetçiliğini kaybediyor”

    Gültepe, sektörel ayrım gözetmeksizin girdi maliyetlerinin yüzde 100’ün üzerinde arttığını belirterek, Türkiye’nin rakip ülkelere göre en az yüzde 40 daha pahalı olduğunu ifade etti. Fiyat istikrarı için kur, enflasyon ve girdi maliyetlerinin paralel bir şekilde ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Gültepe, Türkiye’nin 2028 ihracat hedefini gerçekleştirebilmesi için önlemler alınması gerektiğini söyledi.

    “İhracat performansı ve beklentiler”

    Gültepe, bu yılın ilk 6 ayında ihracatın 125,4 milyar dolara, 12 aylık ihracatın ise 257,8 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Ancak son 1,5 yıldır ihracatın genel olarak yatay seyir izlediğini belirterek, 2024 hedeflerine ulaşmanın zor olabileceğini ifade etti. Yüksek üretim maliyetleri ve sabit kalan kurun rekabetçiliği olumsuz etkilediğini belirten Gültepe, iç ve dış faktörlerin ihracat performansını etkilediğini sözlerine ekledi.