Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan Filistin ile Ekonomik İşbirliği Vurgusu
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Filistin’in ekonomik kalkınmasında ticaretin öneminin göz ardı edilemeyeceğini belirterek, “Bu bağlamda 2005 yılında imzalanıp yürürlüğe giren Türkiye-Filistin Serbest Ticaret Antlaşması, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması açısından çok önemli bir katkı sağlamıştır. Filistin ile ticaret hacmimizi istikrarlı bir şekilde artırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Türkiye-Filistin Ekonomik İşbirliği Konseyi’nin 2. Dönem Toplantısı, Ticaret Bakanı Bolat, Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Muhammed el-Amur ve Türk ile Filistinli iş insanlarının katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantının ardından, Türkiye-Filistin Ekonomik İşbirliği Konseyi 2. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı imzalandı.
Bolat, toplantıda resmi heyetlerin yanı sıra özel sektör kuruluşlarının başkanları ve temsilcilerinin bir araya gelerek beklentilerini ve taleplerini dile getirdiklerini ifade etti. Ticari ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alındığı bu önemli toplantıyı başarıyla sonuçlandırdıklarını aktaran Bolat, “İmzalanan mutabakat zaptının hayırlara vesile olmasını diliyor, bir sonraki toplantıyı da Filistin’de karşılıklı olarak gerçekleştirmeyi Allah’tan niyaz ediyorum.” dedi.
Bolat, Bakan el-Amur ve heyetleriyle ikili ticaretten karşılıklı yatırımlara, sanayi, KOBİ’ler, standardizasyon, eğitim, kültür, sağlık, tarım ve turizm sektörlerine kadar çok geniş bir gündem çerçevesinde görüşmeler yaptıklarını belirtti. “Bu görüşmelerin sonuçlarının ticari ilişkilerimizin artmasına, ekonomik işbirliğimizin gelişmesine, yatırım ve üretim işbirliğinin artmasına ve Filistin’in kalkınmasına, Filistin halkının güçlenmesine olumlu katkılarda bulunacağına inancımız tamdır.” açıklamalarında bulundu.
Filistin’in Ekonomik Kalkınmasında Ticaretin Rolü
Filistin’in ekonomik kalkınmasının sağlanmasında ticaretin rolünün göz ardı edilemeyeceğini vurgulayan Bakan Bolat, 2005 yılında imzalanan Türkiye-Filistin Serbest Ticaret Antlaşması’nın bu süreçte önemli katkılar sağladığını hatırlattı. Bolat, “Filistin’in yıllık ortalama 10 milyar dolara yakın ithalatı bulunmaktadır. 7 Ekim 2023’ten önceki dönemde Filistin, Türkiye’den 2,5 ila 3 milyar dolar arasında yıllık ithalat yapmaktaydı. Ancak, Filistin’in İsrail ile olan mutabakatı gereği, ithalatlarının büyük bir kısmı İsrail limanları ve gümrükleri üzerinden yapılmak zorunda kalmıştır.” dedi.
Bu durumun, Filistinli tüccarların yaptığı ithalatın resmi kayıtlarda İsrail adı altında görünmesine neden olduğunu belirten Bolat, “Filistin, 2,5 ila 3 milyar dolar arasında ithalat yaptığını kendi ifadeleriyle ve kayıtlarıyla ortaya koymaktadır. Bu yılın ilk 10 ayında Türkiye ile Filistin arasındaki ikili ticaretimiz 758 milyon dolara yükselmişti. Ancak bu rakamın aslında yaklaşık 3 milyar dolara yakın olması gerektiği daha önceki dönemlerdeki uygulamalardan kaynaklanmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye-Filistin Ekonomik İşbirliği Konseyi 2. Dönem Toplantısında alınan önemli kararlar arasında, Filistin’in dünyaya ihraç ettiği 41 tarım ürününün STA kapsamına alınması ve Filistin’den Türkiye’ye yapılan mevcut hurma ihracat kotasının gümrük vergisiz olarak 5 bin tondan 7 bin tona çıkarılması kararı büyük önem taşımaktadır. Bu kararlar, Filistin halkının ve ekonomisinin desteklenmesi konusunda hayırlı olacaktır.
Filistin ve Türkiye Arasındaki İlişkiler
Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Muhammed el-Amur ise, toplantıda Filistin’de bulunan ailelerin ve dostların yaralarına deva olabilmek adına Türk dostlarla bir araya geldiklerini dile getirdi. Filistin halkının hala işgal altında yaşadığını belirten el-Amur, “Halkımız bu işgalden kurtulmak için destek bekliyor.” dedi.
El-Amur, Türkiye’nin İsrail ile 10 milyar dolarlık ticaret hacimlerini göz ardı ederek İsrail’e ticaret yasağı getirdiğini ifade ederek, “Bu, Filistinli kardeşlerinin yanında durduklarının bir göstergesidir. Kendilerine çok teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.
El-Amur, Türkiye hükümetinin yaptığı eylemler sonucunda yanlarında saf tutarak, kendilerini gerçek dostlukla ve kardeşlikle tanıştırdıklarını belirtti. “Kardeşlik ilişkilerimiz uzun bir zamana dayanmakta ve her seferinde pekişmektedir.” dedi.
Gelecek Projeksiyonları ve İşbirlikleri
Bakan el-Amur, Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret hacminin yakın gelecekte daha da yükseleceğini ifade ederek, birçok alanda iş birliği protokolü imzaladıklarını dile getirdi. Eğitim, tarım ve sanayi sektörlerinde tecrübe paylaşımı, hurma kotasının artırılması ve 41 tarım ürününün gümrükten muaf kotasına dahil edilmesi konularında sözler aldıklarını belirtti. “Filistin’deki işgal güçlerinin yaptığı yıkımların Türkiye tarafından yeniden inşa edileceğini, Türk kardeşlerimizden destek alacağımızı düşünüyorum.” dedi.
El-Amur, “Halklarımız tek bir halktır. Tarih de bunun şahididir. Bu iş birliğini en iyi şekilde yapacağımızı taahhüt ediyoruz ve karşılaşacağımız tüm engelleri aşacağımıza inanıyoruz.” diyerek, Filistin ile Türkiye arasındaki ticari ve kardeşlik ilişkilerinin güçlenerek devam edeceği mesajını verdi.