Mehmet H. GÜLEL
Bakanı Yumaklı, geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda sunumunu gerçekleştirdi. Yumaklı, 3 yıllık planlama dönemi sonunda büyükbaş hayvan varlığını 17,7 milyona, küçükbaş hayvan varlığını ise 52,4 milyondan 61,1 milyon başa çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, bu planlama döneminin sonunda et ithalatını ülke gündeminden çıkaracaklarını vurguladı.
Süt Hayvancılığının Gelişimi Önemli
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Dr. Ahmet Yücesan, Bakan Yumaklı’ya destek vererek, önümüzdeki 3 yıl içerisinde büyükbaş hayvancılığa yapılacak doğru yatırımlarla et ithalatının ülke gündeminden çıkabileceğini ifade etti. Yücesan, mevcut hayvan varlığı envanterinin doğru bir şekilde ortaya konulmasının önemine dikkat çekti. “Sayılara bakıldığında sahada karşılık bulamayan bir durumla karşı karşıyayız. Bu nedenle altyapının doldurulması gerekiyor. Ayrıca, Türkiye’de süt hayvancılığı da gelişmeli; aksi takdirde sürekli ithalat yapmak zorunda kalırız.” dedi.
Yücesan, süt hayvancılığının gelişmesi durumunda anaç hayvan elde edileceğini belirterek, “Anaç hayvanlardan sürekli üretim sağlanabilir. Dolayısıyla, süt hayvancılığının ayakta kalabilmesi için süt fiyatları konusunda yeterince destek verilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu. Esas sıkıntının hayvan sayısı ve bu alanda verilmesi gereken tavizler olduğunu vurgulayan Yücesan, sorunların sadece Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın direktifleri ile çözülemeyeceğini ifade etti.
Bakanlığın proje oluştururken süt prim fiyatlarını yeterli seviyede belirlemesi gerektiğini sözlerine ekleyen Yücesan, “Eğer Hazine ve Maliye Bakanlığı ya da ekonomi politikaları bu işe müdahale etmezse, Tarım ve Orman Bakanlığı kendi içinde bu süreci yürütür. Ancak son 10 yıldır gördüğümüz bir durum var; güzel bir proje geliştirilip doğru bir yola giriliyor, fakat ekonomik çevreler bu sürece engel oluyor. Kırmızı et konusu ne kadar önemli olsa da, süt de aynı derecede önemli bir unsurdur.” diye belirtti.
Süt ve Süt Ürünleri Tüketimi Artmalıdır
Ahmet Yücesan, çiğ süt için belirlenen 14,5 liranın çiftçilerin maliyetlerini karşılamada yetersiz olduğunu ifade etti. Yücesan, “Hayvan sayısıyla birlikte süt ve süt ürünlerinin tüketimi de artmalıdır. Eğer insanların tüketimi artmazsa, hayvan sayısını artırmanın hiçbir anlamı yoktur. Et fiyatlarının makul seviyelerde olabilmesi için süt fiyatlarının doğru bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Hayvan sayısının artırılması, hayvan fiyatlarının makul düzeye düşmesi, sonuç olarak süt fiyatları ve primlerinin zamanında verilmesiyle doğrudan ilişkilidir.” açıklamasında bulundu.