Türkiye’de tarım sektörü giderek zayıflarken, artan konut talebi nedeniyle tarım arazileri ve tarıma elverişli arsalar imara açılıyor. Hükümet, bu durumu önlemek için boş duran binlerce dönüm arsa ve tarlayı mercek altına almış durumda.
Boş Bırakılan Arsa ve Tarlaların Kontrol Altına Alınması
Düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmesiyle birlikte, boş bırakılan arsa ve tarlalar için yeni bir süreç başlatıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı İbrahim Yumaklı, iki yıl boyunca boş kalan arazilerin devlet tarafından kiralanarak, tarımla uğraşan köylülerin kullanımına tahsis edileceğini duyurdu.
Yeni Kiralama Süreci
Yumaklı, “Miras dâhil herhangi bir nedenle araziyi iki yıl boyunca boş tutmak senin hakkın değil.” diyerek, bu tür arazilerin köy halkına öncelikli olarak, elektronik ihaleyle ve muhammen bedeliyle bir yıllığına kiralanacağını açıkladı. Kira bedelinin arazi sahiplerine, üretim ve mahsülün ise toprağı ekip biçenlere verileceğini belirtti.
Bakan Yumaklı, “Bu tür boş arazilerin toplam arazinin yüzde 10’undan fazlasını oluşturduğunu biliyoruz. Bu toprak neden boş kalsın ki? Komisyonlarımız bu konu üzerinde çalışıyor. 5 Nisan 2025 tarihi itibarıyla gerekli tespitler yapılacak.” ifadelerini kullandı.
Konut Fiyatları ve Tarla Yatırımları
Öte yandan, konut fiyatlarının artması, tarla ve arsa yatırımlarını da artırmış durumda. 2023 yılında gayrimenkul dışı yatırımlar rekor seviyeye ulaştı. Ev alamayan birçok kişi, 1 milyon ile 3 milyon lira arasındaki imarlı arsalar ile 500 bin lira ile 900 bin lira arasındaki tarlaları tercih etmeye başladı.
Ancak yatırım amacıyla alınan bu topraklar, değer kazanacağı günü beklemek durumunda kalıyor. Bu durum, hem konut sektörüne hem de tarım sektörüne olumsuz yansımakta.