Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Süt Fiyatlarındaki Düşüş ve Üreticilerin Zorlukları

    Süt fiyatlarındaki düşüş, üreticileri zor durumda bırakıyor. Bu içerikte, fiyatların neden düştüğünü ve üreticilerin karşılaştığı zorlukları derinlemesine inceleyerek sektördeki güncel durumu keşfedin.

    Süt fiyatlarındaki düşüş, üreticileri zor durumda bırakıyor. Bu içerikte, fiyatların

    Süt Fiyatlarındaki Düşüş ve Üreticilerin Durumu

    Öztürk, “Çiğ süt fiyatlarının temmuz ayı itibarıyla önemli ölçüde düşmesi, üreticilerimizi ciddi anlamda zorluyor. Firmalar, fiyatlarını litre başına 0,60 TL indirerek üreticiyi daha da zor durumda bırakıyor. Piyasalardaki mandıra bazıları ise fiyatları 13-13,5 TL bandına çekerek alımlarda yeni bir rekabet ortamı oluşturdu. Bu durum, üreticilerimizin daha fazla zarar etmesine neden oluyor” dedi.

    Ödeme vadelerinin de uzadığını belirten Öztürk, “Süt üretim firmaları, doğrudan üreticiden veya üretici örgütlerinden aldığı sütlerin 40-45 günlük ödeme vadeleri, şu anda en az 60 güne hatta 75 güne kadar uzatılmış durumda. Bu ödemeler, genellikle nakit yerine çek ile yapılıyor ve bu durum, üreticilerimizi ve üretici örgütü olan biz kooperatifleri daha da zor durumda bırakıyor. Geciken ödemeler nedeniyle finansal sıkıntılar yaşanıyor ve maliyetlerini karşılamak daha da zorlaşıyor. Bu koşullar altında, üretim yapamayacak hale geliyoruz” şeklinde konuştu.

    Öztürk, süt tozu projesinin de üreticiler üzerinde ek bir baskı oluşturduğunu ifade etti. “Et ve Süt Kurumu’nun süt tozu projesi, süt fazlasını azaltmayı hedefliyor ancak düşük süt tozu alım fiyatları, bizim gibi yüksek bedelden süt alan ve üretici için çabalayan kooperatiflerin maliyetlerini karşılamasını zorlaştırıyor. Bu durum, süt alım fiyatlarının daha da düşmesine neden olabilir. Ayrıca, süt tozu üretimini nakliye personeli ve diğer giderleri en düşük seviyede hesapladığımızda dahi 1 litre sütün fiyatı 13,30 TL’ye kadar geriliyor. Sanayiciler de üreticiden aldığı süt fiyatını düşürerek bu durumu yine üreticiye yansıtacak. Olan yine, gece gündüz demeden güneşin doğuşu ile hayvanlarının başında olan üreticiye olacak” dedi.

    Öztürk, sanayicilerin yem alımını şart koşmasının da üreticiler üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, “Yem alımı yapmayan veya az alan üreticilerin süt alımlarını durduran firmalar, üreticileri zora sokuyor ve sektördeki dengeleri bozuyor. Bu koşullar altında, üreticiler ineklerini kesime göndermek zorunda kalabilir” şeklinde uyardı.