Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Faaliyetleri ve Hedefleri
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre, havacılık sektörü sadece bir ulaşım aracı olmaktan öte, ülkeleri birbirine yakınlaştıran, kültürlerin kaynaşmasına olanak tanıyan bir köprü işlevi görmektedir. Bu sektör, aynı zamanda ekonomik büyümeye, turizmin gelişmesine ve küresel ticaretin canlanmasına önemli katkılarda bulunmaktadır.
Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde, havacılık endüstrisinin geliştirilmesine yönelik atılan adımlar, çevre dostu uygulamaların hayata geçirilmesini hedeflemektedir. Sivil havacılık konusundaki çalışmalar, Kalkınma Planı’nda yer alan hedefler doğrultusunda Türkiye’nin havacılık ve uzay alanındaki konumunu güçlendirmeyi amaçlamaktadır.
Lisanslı balon pilotu sayısının artırılması hedefiyle, Türkiye’nin uluslararası sivil havacılık alanındaki etkinliğini artırmak, sektörün potansiyelini geliştirmek ve sürekli gelişimine yön vermek için yürütülen çalışmalar büyük bir titizlikle devam etmektedir. Bu bağlamda, Türkiye’de geçen yılın sonu itibarıyla 15 bin 530 olan lisanslı pilot sayısının, 2025 yılı sonunda 16 bin 30‘a çıkarılması planlanmaktadır. Böylece, ülkenin küresel rekabette havacılık alanındaki konumunun daha da güçlendirilmesi hedeflenmektedir.
Öte yandan, geçen yıl 735 olan lisanslı balon pilotu sayısının artırılması ve 2025 yılı sonunda 773‘e ulaşılması beklenmektedir. Sivil havacılık kapsamında denetimlere büyük bir özenle devam edilirken, 2024 yılı sonunda 1787‘ye ulaşması beklenen denetim sayısının, bu yıl 1856 olması öngörülmektedir.
Ayrıca, Türkiye’nin geçen yıl %85 olan Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) regülasyonlarına ve emniyet faaliyetlerine uyum oranının, 2025 yılı itibarıyla korunarak aynı seviyede kalması hedeflenmektedir.