Sivas’ta Şubat ayı sonu ve Mart ayının başında etkili olan yağmurlar, tarım sektöründe büyük bir canlanma yarattı. Tarımsal sulamada kullanılan barajlar ile yeraltı su kaynaklarını besleyen bu yağmur suları, çiftçilerin verim beklentilerini artırdı. Sivas Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Çetindağ, çiftçilerin şu an için kuraklık endişesi taşımadığını belirtti.
“Geçmiş yıllarda yaşanan kuraklıklardan dolayı Türkiye büyük sıkıntılar yaşamıştı. Bu durumdan en çok etkilenen illerden biri de Sivas olmuştu. Şimdi ise 2025 yılının bahar aylarına geldik ve geçmiş yıllarda gördüğümüz o bereketli bahar yağmurlarını artık Sivas’ta da görmekteyiz. Yağışlarımız gayet güzel ilerliyor ve bahar ayı istediğimiz gibi gidiyor. Sivas, tarım ve hayvancılık şehri olması itibarıyla, bu yağışlar çiftçimizi son derece sevindiriyor,” diye konuştu Çetindağ.
“Bol yağışlar, Türkiye’ye bereketin gelmesi demektir.”
Başkan Çetindağ, çiftçilerin ülke ekonomisine sağladığı katkılara da dikkat çekerek, “Yağışların bol olması demek, ürünlerin bol olması demektir ve bu da ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlar. Üzerinde bulunduğumuz Kızılırmak Nehri’nin su seviyesinin yüksek olması, barajların ve içme suyunun da yüksek oranlara ulaşması anlamına geliyor. Aynı zamanda buğday, arpa, yem bitkilerinin artması ve mera alanlarının yeşermesi demektir. Eğer bu yağışlar bu bollukta ve sıklıkta devam ederse, yeraltı ve sulama su kaynaklarımız da bol olur. Bol yağışlar, Türkiye’ye bereketin gelmesi demektir. Şu anda gerçekleşen yağışlar sadece Sivas’a değil, Türkiye genelinde de olumlu bir etki yaratmış durumda,” ifadelerini kullandı.
Çetindağ, Sivas’a yağan dolunun yoğun olmadığını, bu nedenle çiftçilere herhangi bir zarar vermediğini de sözlerine ekledi. Sivas, 81 şehir içinde yem bitkileri, buğdaycılık ve hayvancılıkta ilk 5 il arasında yer almaktadır. Geçen sene yaşanan kuraklığa rağmen bu konumumuzu koruduk. Ancak bu sene, hava koşulları bu şekilde devam ederse, önümüzdeki dönemde daha yüksek bir sıralama elde edeceğiz.