Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, yatırım fonları, bireysel emeklilik ve tahviller gibi finansal enstrümanlar aracılığıyla Türkiye’deki her haneye ulaşmayı başardıklarını vurgulayarak, “Artık her haneye girmeyi başardığımıza göre, sermaye piyasalarının finansal sistemdeki payının artırılması gerekmektedir.” dedi.
Gönül, Adana Sanayi Odası (ADASO) Sakıp Sabancı Toplantı Salonu’nda düzenlenen “İş Dünyası Buluşması” programında yaptığı konuşmada, Adana’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Finansal okuryazarlığın önemine değinen Gönül, bu hikayenin aslında yeni bir hikaye olmadığını belirtti. “Dünyada 2008 krizinde halkın finansal okuryazarlık düzeyinin düşük olmasının yarattığı sorunlar, ülkemizde de 2014 yılından itibaren alınan tedbirlerle birlikte konuya olan ilgiyi artırdı.” diye ekledi.
Gönül, 22 Mayıs tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in desteklediği finansal okuryazarlık platformunun lansmanının yapılmasının ardından bu sürecin yeni bir boyut kazandığını ifade etti. “Sermaye Piyasası Kurulu, finansal okuryazarlık konusunda koordine sağlayıcı bir kurum olarak seçildi. Bu görevi üstlenerek, yaygınlaşması için elimizden geleni yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
Finansal okuryazarlıkta hedef kitlelerini gençler, ev hanımları, girişimciler ve iş adamları olarak belirlediklerini vurgulayan Gönül, şunları ifade etti:
- Gençler: Genç yaşta finansal okuryazarlık edinmelerinin, biriktirme, tasarruf etme bilinci kazanmaları ve bütçelerini doğru yapabilmeleri açısından kritik olduğunu belirtti.
- Ev Hanımları: Ev hanımlarının finansal okuryazarlık sahibi olmasının önemi büyüktür. Gelecek nesilleri yetiştiren ve ev bütçesini yöneten bireyler olarak bu bilinçle hareket etmeleri, toplumun ekonomik yapısına katkı sağlar.
- Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler: Çalışanların finansal düzenini sağlaması, iş yerlerinde verimliliği artırır. Finansal sıkıntılar yaşayan bir çalışanın, işine olan katkısı sınırlı olacaktır.
Gönül, Sermaye Piyasası Kurulu olarak asıl işlerinin küçük yatırımcıların ve sermaye piyasalarının korunmasını sağlamak olduğunu vurguladı. Son yıllarda halka arzlara olan ilginin arttığını ifade eden Gönül, şu bilgileri paylaştı:
- Pandemi sonrası yatırımcı sayısının 1,5-2 milyon seviyelerinden 8,5 milyona çıkmasının, halka arz sayısına da yansıdığını belirtti. Geçtiğimiz yıl 52, bu yıl ise 54 şirket halka arz ederek rekor kırıldı.
- Halka arzlar, haftada birden fazla şirketin halka arz edilmesiyle piyasa tarafından kabul gördü ve bu yıl yaklaşık 30 halka arz gerçekleştirilmiştir.
- Halka arzlara olan ilginin devam ettiğini, hem talep yönünden hem de başvuruların artmasıyla şirketlerin bu bilinçle büyümek için sermaye piyasalarına yöneldiklerini aktardı.
Gönül, “Artık şirketlerimiz, halka arz ile büyüyebileceklerini görüyor ve bu bilince sahipler. Özellikle faiz hassasiyeti olan şirketlerin, büyümek için sermaye piyasalarından yararlanmaları önemli.” dedi. Yatırımcı sayısının artmasıyla birlikte, Türkiye’de neredeyse her haneye ulaşmayı başardıklarını yineleyerek, “Sermaye piyasalarının tüm finansal sistemdeki payının artırılması gerekmektedir.” ifadesini kullandı.