Mehmet Hanifi GÜLEL
Toplantıda söz alan ISO Başkanı Erdal Bahçıvan, Orta Vadeli Program’da (OVP) belirlenen hedeflerin tutarlı ve sağlam bir strateji sunduğunu vurguladı. Ancak, geleneksel sektörlerimizin dinamiklerini göz ardı etmemek gerektiğine de dikkat çekti. PMI verilerinin de gösterdiği üzere, uygulamaların sektörlerde yarattığı etkinin farkındalığının artırılması gerektiğini ifade eden Bahçıvan, “Sanayi sektörü bu dönemde sorunların kaynağının kendisi olmamasına rağmen büyük bir bedel ödüyor. Üstelik, dünya genelindeki ekonomik durum da, maalesef bize dış pazarlara açılma ve toparlanma imkanı tanımıyor” dedi.
Rekabet gücünü kaybeden sektörlere “Başınızın çaresine bakın” deme lüksüne sahip olmadıklarını belirten Bahçıvan, bazı sektörlere pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini savundu. Yaşanan enflasyonun geçmişten çok farklı bir boyutta olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, “Eskiden kurdaki yükselişten şikayet ediyorduk, ancak bu dönemde kurdaki durağanlıktan şikayetçi hale geldik” şeklinde konuştu. Bahçıvan, sanayicilerin günümüzde hem küresel koşullardan hem de ülke içindeki sorunlardan kaynaklanan eş zamanlı bir stres yaşadığını ve bu stresin artık sadece birkaç sektörle sınırlı kalmadığını aktardı.
“Adil bir gelir dengesi yaratmalıyız”
Ekonominin yapısal sorunlardan kalıcı bir şekilde arındırılarak rekabet gücünün artırılması gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, “Çalışanlarımızın alacakları net ücretleri artırabilmemiz için gelir vergisi basamakları ve oranlarının yanı sıra, prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Çalışanların şu anda giderek artan bir şekilde, hayatlarındaki en önemli engellerden birinin vergi dilimleri olduğunu görmekteyiz. Yeni yıla girerken ve 2025 yılı ücretleri henüz belirlenmemişken, çalışanlarımız açısından adil bir gelir dengesi yaratacak bu adımın atılmasının zorunlu olduğunu düşünüyoruz” dedi.
“Yeşil ve dijital dönüşüm ajandamızın en üst sırasında”
Dünyada uygulanan en etkin Ar-Ge teşvik sistemi sayesinde Türkiye’nin adeta sıfırdan bir Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi inşa ettiğini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Önümüzdeki dönemde üç büyük önceliğimiz bulunuyor: katma değerli üretim, yeşil ve dijital dönüşüm. Türk sanayinin bu üç ana sac ayağı üzerinde yükselmesi, rekabetçiliğinin artması adına; yüksek teknolojili ve katma değerli üretimi sürdürülebilir ve sürekli hale getirerek, yeşil ve dijital dönüşümü gerçekleştirmek ajandamızın öncelikli maddeleri arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.