Ziya İPEK
Türkiye’nin ilk Ar-Ge merkezli filtre üreticisi olan Şampiyon Filtre, uluslararası pazarda büyüme hedeflerini kararlılıkla sürdürüyor. Şampiyon Filtre Genel Müdürü Selma Yılmaz, İskenderun’daki modern tesislerinde tır, kamyon, otobüs, tarım araçları, iş makineleri, jeneratörler ve binek araç grupları için yıllık 10 milyon adede kadar üretim kapasitesine sahip olduklarını ve 5 bin çeşit yağ, yakıt, hava, kabin, hidrolik, hava kurutucu, su soğutucu ve üre filtreleri ürettiklerini açıkladı. Yılmaz, ana odaklarının her zaman yurt dışı pazarları olduğunun altını çizdi.
Yılmaz, “Bugün Ortadoğu, Asya, Bağımsız Devletler Topluluğu, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika bölgelerinde toplamda 75 ülkeye ihracat yapıyoruz. Her yıl büyüyen bir eğriyle artan satışlarımızı, Avrupa ve Amerika kıtalarına yaptığımız çeşitli yatırımlarla sürdürüyor ve bu büyümeyi devam ettirmeyi hedefliyoruz” dedi.
“Yeni yatırımımızla daha da güçleneceğiz”
Son beş yıl, büyüme, gelişim ve dönüşüm anlamında önemli adımların atıldığı bir dönem olarak değerlendiriliyor. Selma Yılmaz, Ar-Ge ve üretim süreçlerine yaptıkları stratejik yatırımlarla hem teknolojik altyapılarını güçlendirdiklerini hem de çevre dostu üretim anlayışını ön plana çıkardıklarını belirtti.
Üretim alanında da önemli yatırımlar gerçekleştiren Şampiyon Filtre, pres makineleri, sürücüler ve çeşitli üretim ekipmanlarıyla kapasite artışı sağladı. Bu sayede daha kaliteli, hızlı ve verimli üretim süreçlerine geçiş yapıldı. Ancak en büyük yatırım, Erzin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak olan yeni fabrika olacağını vurgulayan Yılmaz, “Bu yatırım sadece üretim gücümüzü artırmakla kalmayacak, aynı zamanda ileri teknolojiye sahip otomasyon sistemleri ve enerji verimliliği odaklı üretim hatları ile çevreci bir üretim modelini hayata geçireceğiz. Yeni tesisimiz, sürdürülebilirlik vizyonumuzun önemli bir parçası olacak” ifadelerini kullandı.
“Çin’in hâkim olduğu pazarda kalite ile öne çıkıyoruz”
Müşterilerin taleplerine hızlı ve etkili bir şekilde dönüş yapabildiklerinin altını çizen Selma Yılmaz, “Avrupa’da yüksek kalite talepleriyle rekabet edebilirken, daha çok Çin ürünlerinin hakim olduğu pazarda kalite ve fiyat avantajıyla öne çıkıyoruz. Ayrıca geniş ürün çeşitliliğimiz ve hem müşteri talepleri hem de pazar gereksinimleri doğrultusunda hızlı yeni ürün devreye alma kabiliyetimizle müşterilerimizin taleplerine büyük oranda cevap verebiliyoruz” şeklinde konuştu.
“İthal filtreler için gümrüklerdeki kalite kontrol yetersiz”
Sektörün çözüm bekleyen bazı sorunları ve talepleri olduğuna dikkat çeken Selma Yılmaz, Türkiye’ye yurt dışından ithal edilen filtreler için uygulanan gümrükteki kalite kontrol süreçlerinin yetersiz olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Bu durum, yerli üreticiler olarak bizim yüksek kalite standartlarında ürettiğimiz ürünlerle rekabet etmemizi zorlaştırıyor. Daha etkin bir kalite kontrol mekanizmasının devreye alınması, hem yerli üreticilerin rekabet gücünü artıracak hem de sektördeki kaliteyi yükseltecektir” dedi.