Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Sabancı Gençlik Seferberliği: Eskişehir’de Yeni Teknoloji ve Etki Merkezi Açıldı

    Sabancı Gençlik Seferberliği, Eskişehir’de açılan yeni teknoloji ve etki merkezi ile gençlere fırsatlar sunuyor. Yenilikçi projeler ve eğitimlerle dolu bu merkez, gençlerin potansiyelini artırmayı hedefliyor.

    Sabancı Gençlik Seferberliği, Eskişehir'de açılan yeni teknoloji ve etki merkezi

    Sevilay ÇOBAN

    Sabancı Topluluğu, Türkiye genelinde başlattığı yeni sosyal girişim modeli olan ‘Sabancı Gençlik Seferberliği’ kapsamında, İzmir’den sonra ikinci Teknoloji ve Etki Merkezi’ni Eskişehir’de açtı. Çimsa tarafından Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) iş birliğiyle kurulan bu merkez, malzeme teknolojileri alanında faaliyet gösterecek ve Türkiye’de kendi alanında 3D teknolojisi ile üretilen ilk teknoloji merkezi olma özelliğini taşıyor. Açılış törenine, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun ve Çimsa CEO’su Umut Zenar’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

    “Orada kalıyorlarsa kalpleri ve beyinleri bu ülke için çalışsın”

    Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin eğitimli genç nüfusun yurt dışına kayması olduğuna dikkat çeken Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, “Dünyada yetenek savaşları yaşanıyor. TÜİK verilerine göre geçen yıl 430 bin beyin yurt dışına gitti. Beyin göçünü beyin gücüne çevirmeliyiz. Bu projenin ana amacı da bu. Gençler tabii ki dünyanın en iyi üniversitelerinde okuyacak ve en büyük şirketlerinde yöneticilik yapacaklar. İstediğimiz, geri dönmeleri ve Türkiye’nin en iyi işlerini ortaya çıkarmaları. Eğer orada kalıyorlarsa, kalpleri ve beyinleri bu ülke için çalışmaya devam etsin.” dedi. Alper, ulusların gücünün dünyadaki diasporalarıyla ölçüldüğünü vurguladı. “Çimsa’nın Münih Teknoloji Üniversitesi’nde bir, Kordsa’nın ise Endonezya ve Amerika’da iki Ar-Ge merkezi var. Dolayısıyla, teknolojiyi sadece takip eden değil, onu kuran, yaratan ve büyüten olmalıyız. Bu oyunu yalnızca Türkiye değil, dünya çapında oynamamız gerektiğini biliyoruz.” şeklinde konuştu.

    Alper, ileri malzeme geçişinin stratejik öncelikleri arasında olduğunu belirterek, “Dünyada ileri malzeme pazarının büyüklüğü 5 yıl içinde yaklaşık 100 milyar dolara ulaşacak. Ülke olarak bu pazardan alacağımız pay, gelecekteki rekabet gücümüzün de bir göstergesi olacak.” dedi.

    “Yatırım yaptığımız girişimlere ortak olup büyütüyoruz”

    Açılışta DÜNYA gazetesinin sorularını yanıtlayan Cenk Alper, Türkiye’de büyüme aşamasındaki girişimlerin yeterince desteklenmediği yönündeki eleştirilere yanıt verdi: “Biz girişim değer sisteminin her aşamasındayız. Burası da üniversitelere ulaştığımız bir alan. Ar-Ge merkezlerimizde bilim temelli araştırmalar yapıyoruz. Sabancı ARF (Almost Ready to Fly) programımızla, tohum yatırım sermayemizle 2 yıl içinde yaklaşık 50 tohum seviyesindeki girişime ulaştık ve bunlardan 20’sine yatırım yaptık. Yatırım yaptıktan sonra artık onların ortağı oluyoruz ve büyütmeye devam ediyoruz.”

    Türkiye’nin unicorn çıkarma potansiyelini değerlendiren Alper, “Yavaş yavaş ilerliyoruz. Biliyorsunuz, Bulutistan güzel bir örnek. Daha yüksek finansal güçle Bulutistan daha hızlı büyüyecek ve Turcon olma hedefine daha önce ulaşacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 30 potansiyel Turcon belirledi. 1 milyar dolara ulaşacak 30 potansiyel şirket olduğunu görüyoruz, bunlardan biri de Bulutistan.” ifadelerini kullandı. Alper, hızın bu yeni ekonomik düzende her zamankinden daha önemli olduğunu belirterek, “Gençlerimiz, ülkemiz, ekonomimiz için kaybedecek bir günümüz bile yok.” dedi. 2024 sonuna kadar merkez sayısını 8’e çıkarmayı planladıklarını, 3 yıllık hedeflerinin ise 2’si yurt dışında olmak üzere toplam 37 etki merkezi açarak 30 bin gence ulaşmak olduğunu kaydetti.

    Çimsa’nın gelecek yol haritasını ‘Teoriden Pratiğe, Fikirden Ürüne, Değerden Etkiye’ olarak tanımlayan Çimsa CEO’su Umut Zenar, “Merkezde lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine 6 haftalık eğitim programları sunacağız. 5 yılın sonunda yaklaşık 500 öğrencinin merkezden faydalanmasını hedefliyoruz.” dedi.

    “Güçlü altyapımızı en etkin şekilde kullanacağız”

    Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Sabancı Holding ve Çimsa iş birliğinde hayata geçirilen merkezin çok etkin bir şekilde kullanılacağını belirterek, “ESTÜ’de öğrencilere yalnızca teknik bilgi ve beceriler kazandırmıyoruz, aynı zamanda eleştirel düşünme becerisine sahip, kültürel ve sosyal açıdan donanımlı mezunlar yetiştiriyoruz. Sahip olduğumuz nitelikli insan kaynağımızla, güçlü altyapımızı etkili bir şekilde kullanarak bunu katma değeri olan faydaya, bilgiye ve ürüne dönüştürmek önemli stratejik hedeflerimiz arasındadır.” ifadelerini kullandı.

    Bina duvarlarının inşası 48 saat sürdü

    140 metrekare büyüklüğe sahip Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi, Türkiye’de kendi alanında 3D teknolojisi ile üretilen ilk teknoloji merkezi olarak kayıtlara geçti. Beton dökümü ve bina duvarlarının inşası, bu teknoloji sayesinde yalnızca 48 saatte tamamlandı. Söz konusu 3D yazıcıya uygun beton harcı, Çimsa’nın beyaz çimento ürün gamı üzerinden yaklaşık 6 ay süren çalışmalar sonucunda geliştirildi. Merkez, önümüzdeki günlerde çatısına yerleştirilecek güneş panelleri sayesinde, ihtiyaç duyduğu elektriği yenilenebilir enerji ile karşılayacak.