Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Rosatom’un Uranium One Cooperatief Yıllık Raporu: 2022 Finansal Verileri ve Yaptırımlar

    Rosatom’un Uranium One Cooperatief’in 2022 yılına ait yıllık raporu, finansal veriler ve uygulanan yaptırımlar hakkında kapsamlı bir analiz sunuyor. Sektördeki gelişmeleri ve etkilerini keşfedin.

    Rosatom'un Uranium One Cooperatief'in 2022 yılına ait yıllık raporu, finansal

    Rosatom’un Hollandalı İştiraki Uranium One Cooperatief’in Yıllık Raporu

    Rus devlet şirketi Rosatom’un Hollanda’daki iştiraki olan Uranium One Cooperatief, 2022 yılına ait yıllık raporunu kamuoyuyla paylaştı. Bu raporda, Rosatom’un bu şirkete ait hisselerin sahibi olduğu ve şirketin elde ettiği kârın bir kısmını Rosatom’a aktardığı bilgisi yer aldı.

    Uranium One Cooperatief’in faaliyet alanları arasında Kazakistan ve Tanzanya’da nükleer hammadde çıkarma işlemleri bulunmaktadır. Raporda ayrıca, ABD ve AB ülkelerinden gelen yaptırımlara rağmen Batılı ülkelerde uranyum ticaretinin devam ettiği vurgulandı. Rusya’nın uranyum sektöründeki etkinliğine dikkat çekilen raporda, Ukrayna savaşı nedeniyle çok sayıda Rus iş insanı ve şirketine yönelik yaptırımlara rağmen Hollandalı şirketin 2022 yılında 240,6 milyon dolar kâr elde ettiği kaydedildi.

    Finansal Durum ve Nakit Akışı

    Rosatom’a ait bu Hollandalı işletmenin 2022 faaliyetleri kapsamında elde ettiği nakit akışının, bir önceki yıla göre 4 kat artarak 90,9 milyon dolara ulaştığı belirtildi. Bu durum, şirketin finansal performansının oldukça güçlü olduğunu gösteriyor.

    Rosatom’a Yaptırım Uygulanamaması

    Hollanda kamu yayıncısı NOS’ta yer alan haberde ise, Avrupa’nın uranyum konusunda Rusya’ya olan bağımlılığı nedeniyle Rosatom’a henüz herhangi bir yaptırım uygulanamadığı ifade edildi. Özellikle ABD’den Rosatom’a yönelik yaptırım çağrılarının artış göstermesi dikkat çekti. Haberde, Rusya’nın uranyum üretimi ve kullanımı denkleminden çıkarılmasının şu an için mümkün olmadığı aktarıldı.

    Batı’daki nükleer sektörün, dünyanın en büyük zenginleştirilmiş uranyum tedarikçisi olan Rosatom olmadan işlevini sürdüremeyeceği ifade edildi. Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Bulgaristan, Macaristan ve Finlandiya’daki eski Sovyet nükleer santrallerinin genel olarak Rus yakıt çubuklarıyla çalıştığı ve Avrupalı şirketlerin bu duruma alternatif çözümler geliştirmeye çalıştığı bilgisi verildi.

    Norveç merkezli çevre örgütü Bellona’nın yaptığı bir araştırmaya göre, Avrupa’nın Rusya’dan nükleer yakıt ithalatının 2023’te bir önceki yıla göre iki katına çıktığı tespit edildi. Özellikle Slovakya ve Çekya’nın, muhtemel gelecekteki yaptırımların beklentisiyle Rusya’dan önemli ölçüde daha fazla uranyum satın aldığı belirlendi.