Plastik Sektörünün İhracat Başarısı
Plastik Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamülleri ihracatının 775 milyon dolarla ilk sırada yer aldığını belirtti.
Karadeniz, daha fazla üretim ve ihracatla Türkiye ekonomisinin büyümesinin mümkün olduğunu vurguladı. “Sanayi sektörü, ülkelerin ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılan en temel yapı taşlarından biridir. Üretim kapasitesinin artması, yalnızca ekonomik göstergeleri değil; aynı zamanda toplumsal refahı, teknolojik gelişmeleri ve uluslararası rekabet gücünü de doğrudan etkiler” şeklinde konuştu.
Türkiye İhracat Verileri
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı mart ayında yüzde 3,2 artışla 23.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2025‘in ilk çeyrek ihracatı 65,3 milyar dolara, 12 aylık ihracatı ise 263,4 milyar dolara ulaştı. En fazla ihracat yapan sektörler arasında otomotiv 3.5 milyar dolarla mart ayının lideri olurken, kimya sektörü ise 2.7 milyar dolarla Türkiye’nin ikinci en büyük ihracatçısı unvanını korudu. Kimya sektörünün ilk üç aylık ihracatı 7,7 milyar dolara ulaştı.
Kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında, plastikler ve mamülleri ihracatı 775 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 774 milyon dolarlık ihracatla mineral yakıtlar ve ürünler bulunurken, anorganik kimyasallar ihracatı 236 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. ‘Anorganik kimyasallar’ kategorisini takiben ilk 10’da yer alan diğer sektörler ise şöyle sıralandı:
- 143 milyon dolarla ‘uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’,
- 142 milyon dolarla ‘kauçuk, kauçuk eşya’,
- 120 milyon dolarla ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’,
- 137 milyon dolarla ‘eczacılık ürünleri’,
- 106 milyon dolarla ‘muhtelif kimyasal maddeler’,
- 62 milyon dolarla ‘organik kimyasallar’,
- 49 milyon dolarla ‘yapıştırıcılar, tutkallar’.
Sanayi Üretiminin Önemi
Karadeniz, mart ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 artışla 23.4 milyar dolara ulaştığını ifade ederek, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci mart ayı ihracatının yaşandığını belirtti. İhracatın bir ülkenin ekonomik büyümesinde öncü rol oynadığını vurgulayan Karadeniz, “Bu veriler, Türkiye’nin ihracat performansındaki istikrarı ve büyüme potansiyelini ortaya koyuyor” dedi.
Sanayi ürünlerinin Türkiye ihracatının bel kemiği olduğunu kaydeden Karadeniz, ihracat altyapısının güçlü olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin ihracatında pozitif trendin devam ettiğini ve bunun önemine vurgu yapan PLASFED Başkanı, “İhracatın ithalata oranla daha hızlı artması, dış ticaret açığının kapanması açısından kritik bir öneme sahiptir. Katma değerli ürünlerin payı arttıkça, bu büyüme daha sürdürülebilir hale gelecektir” şeklinde konuştu.
Plastik Sektörünün Üç Aylık İhracatı
TİM’in verilerine göre, kimya sektörü içinde liderliğini sürdüren plastik sektörünün üç aylık ihracatının 2,5 milyar dolara yaklaştığını bildiren Karadeniz, ekonomik istikrarın sağlanması ve üretimin artmasıyla sektörün katlanarak büyüyeceğine işaret etti.