Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu’nun 2024 Değerlendirmesi
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, düzenlediği basın toplantısında ülkemizin otomotiv sektörünün 2024 yılı karnesini kapsamlı bir şekilde değerlendirerek, geleceğe yönelik öngörülerini paylaştı. Eroldu, 2024 yılına girerken, belirsizliklerin ve dalgalanmaların yoğun olarak hissedildiği bir dönem yaşandığını belirtti. Bu yıl, Türkiye’de otomotiv üretim kapasitesinin 2,2 milyon adede ulaştığını ve bu rakamın bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 8’lik bir artış gösterdiğini ifade etti. Eroldu, bu kapasite rakamının yalnızca OSD üyelerinin üretim tesislerini kapsadığını vurguladı.
Eroldu, “Eğer mevcutta 175 bin adetlik Togg üretim kapasitesini de eklersek, Türkiye’nin toplam otomotiv üretim kapasitesinin günümüzde 2,4 milyon adede yaklaştığını söyleyebiliriz.” dedi.
2024 Üretim Rakamları
Eroldu, 2024 yılını 1 milyon 365 bin adetlik üretimle kapattıklarını hatırlatarak, bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 7’lik bir düşüşe işaret ettiğini belirtti. Üretim açısından 2024 yılını zor bir dönem olarak değerlendiren Eroldu, buna rağmen otomotiv sanayisi olarak gerçekleştirdikleri yatırımların meyvelerini alarak bu yıl ve sonraki yıllarda üretim rakamlarını yeniden yukarı çekmeyi hedeflediklerini vurguladı. Eroldu, bu yıl içinde 1,2 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, son 10 yılda ise Türkiye’de otomotiv sanayisi tarafından gerçekleştirilen toplam yatırımın 10 milyar dolara ulaştığını açıkladı.
Geçtiğimiz yıl, otomotiv sektörünün 37,2 milyar dolarlık en yüksek ihracat rakamına ulaşmış olmasının memnuniyet verici olduğunu dile getiren Eroldu, “İstihdam, otomotiv sanayisinin ekonomiye sağladığı önemli katkılardan biri. Ar-Ge harcamalarımızı artırarak sürdürmeye devam ediyoruz. 2023 yılına göre yüzde 61’lik bir artışla 21,3 milyar lira harcama yapıldı. OSD’nin 13 üyesinin 16 Ar-Ge merkezi bulunuyor ve yaklaşık 6 bin Ar-Ge istihdamımız var. Bu açıdan, Türk otomotiv sanayisinin Ar-Ge merkezleri ve Ar-Ge istihdamı, sadece otomotiv sektörü değil, Türkiye sanayisinin geneli için önemli bir kaynak teşkil ediyor.” dedi.
Ticaret Savaşları ve Rekabet Avantajı
Cengiz Eroldu, artan ticaret savaşlarının sektörü nasıl etkilediğine dair değerlendirmelerde bulunarak, karmaşık ve zorlu bir ticaret ortamına girildiği uyarısında bulundu. Eroldu, ticaret savaşları ve iklim değişikliği gibi faktörlerin hedeflerin gözden geçirilmesine neden olacağını belirtti. Şu anda sektörün çok boyutlu bir denklemin içinde olduğunu ifade etti.
Eroldu, ABD’nin otomobillere uyguladığı yüzde 25’lik tarifenin 3 Nisan’da devreye girdiğini hatırlatarak, traktör, minibüs, midibüs, otobüs ve 5 ton üzerindeki yük taşıma amaçlı ticari araçların vergi kapsamı dışında kaldığını bildirdi. Eroldu, “Türk otomotiv sanayi açısından bakıldığında, bitmiş araç olarak ABD ile işimiz çok az. Fakat parça ihracatımız mevcut. Traktör, minibüs, midibüs ve otobüs gibi araçlarda ise, bu pazarlarda göreceli bir rekabet avantajı ortaya çıkabilir.” şeklinde konuştu.
Türk Tedarik Sanayisinin Potansiyeli
Eroldu, Türk otomotiv sanayisinin ABD’ye yıllık 1,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, bunun 1 milyar dolarını tedarik sanayisinin gerçekleştirdiğini belirtti. “Bunun 178 milyon doları traktörlerden, 166 milyon doları ise otobüs ve minibüslerden geliyor. Traktör ve otobüs-minibüs pazarları, ABD pazarında daha az etkilendiği için faaliyetlerimizi burada artırma potansiyelimiz var.” dedi.
Kapalı Kapasite ve Yerli Üretim Payı
OSD Başkanı Eroldu, iç pazarda yerli üretim payı hakkında da bilgiler verdi. Geçen yılı otomobilde yüzde 30’luk bir yerli pay ile kapattıklarını belirten Eroldu, bu oranın hafif ticari araçlarda yüzde 27, kamyonda yüzde 63, otobüste yüzde 100 ve traktörde yüzde 90 olduğunu vurguladı. Sektörün kapasite kullanım sorunuyla karşı karşıya olduğu gerçeğini dile getiren Eroldu, “2024 yılında toplam kapasite kullanımımız yüzde 70 oldu. Geçmiş yıllarda ise bu oran yüzde 40’lı seviyelerdeydi ve iç pazar payımız yüzde 30’lara geri düştü. Bu da rekabetçilik kaybımıza işaret ediyor.” dedi.
Otomotiv sanayisine yapılan dış yatırımlardan da söz eden Eroldu, bu yatırımların olumlu yansımalarını bu yılki otomotiv sanayisi rakamlarında göreceklerini belirtti. Eroldu, bu yatırımlarla kurulu kapasitede artış yaşanacağını öngördüklerini ve hedeflerinin 2,7-2,8 milyon gibi ciddi bir kurulu kapasiteye ulaşmak olduğunu ifade etti. “Otomotiv sanayisi Türkiye ekonomisinde çok ciddi bir paya sahiptir.” dedi.
Türk otomotiv sanayisinin güncel durumda dünyada 14. sırada yer aldığını belirten Eroldu, kapasite artışlarıyla birlikte 10. sıraya yükselmeyi hedeflediklerini vurguladı. Eroldu, Avrupa’nın 3. büyük otomotiv ülkesi olmanın son derece önemli bir hedef olduğunu, bu alandaki ihracatın 50 milyar dolara çıkmasını beklediklerini kaydetti.