Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    OpenAI’nin Dahili Yapay Zeka Çipi Geliştirme Süreci

    OpenAI’nin dahili yapay zeka çipi geliştirme sürecini keşfedin. Bu makalede, çipin tasarım aşamalarından, teknolojik yeniliklerine ve gelecekteki potansiyeline kadar her şeyi detaylı bir şekilde ele alıyoruz.

    OpenAI'nin dahili yapay zeka çipi geliştirme sürecini keşfedin. Bu makalede,

    OpenAI’nin Özel Yapay Zeka Çipi Geliştirme Süreci

    ChatGPT teknolojisiyle tanınan OpenAI, ilk dahili yapay zeka çipini oluşturmak amacıyla Broadcom Inc. (NASDAQ:AVGO) ve Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ile stratejik bir işbirliği gerçekleştirmektedir. Bu girişim, yüksek maliyetler ve uzun inşaat süreleri nedeniyle daha önce askıya alınan çip üretim fabrikaları inşa etme planlarında bir değişime işaret ediyor.

    OpenAI’nin bu yeni stratejisi, fabrika kurma hedeflerini daraltarak dahili çip tasarımına odaklanmasını sağlarken, mevcut Nvidia Corporation (NASDAQ:NVDA) çiplerinin yanı sıra Advanced Micro Devices, Inc. (NASDAQ:AMD) çiplerinin de kullanımını artırmayı hedefliyor. Yapay zeka alanında önemli bir oyuncu olan OpenAI, çip tedarik stratejisini çeşitlendirerek maliyetleri etkin bir şekilde yönetmeyi amaçlıyor. Bu yaklaşım, Amazon.com, Inc. (NASDAQ:AMZN), Meta Platforms, Inc. (NASDAQ:META), Google (NASDAQ:GOOGL) ve Microsoft (NASDAQ:MSFT) Corporation (NASDAQ:MSFT) gibi diğer teknoloji devleri tarafından da benimsenmiştir.

    OpenAI’nin özel çip geliştirme sürecinde, farklı üreticilerden tedarik etme kararı, daha geniş teknoloji sektöründe önemli etkiler yaratabilir. Yapay zekaya odaklanan şirket, sistemlerini eğitmek ve tahminler yapmak için büyük ölçüde hesaplama gücüne ihtiyaç duymaktadır. OpenAI, pazarın %80’inden fazlasını elinde bulunduran Nvidia’nın GPU’larının en büyük alıcılarından biri olmasına rağmen, sektör kıtlık ve artan maliyetler ile karşı karşıyadır ve bu durum şirketleri alternatif çözümler aramaya yönlendirmektedir.

    OpenAI, aylardır Broadcom ile birlikte yapay zeka çipi üzerinde çalışmaktadır. Bu çip, yapay zeka uygulamalarının yaygınlaşmasıyla büyümesi beklenen bir alanda, özellikle çıkarım süreçlerine odaklanacaktır. Google gibi büyük firmalara çip tasarımında yardımcı olan Broadcom, aynı zamanda OpenAI’nin 2026 yılında üretmesi planlanan özel tasarım çip için TSMC ile üretim kapasitesi güvence altına almasına da destek olmaktadır. Ancak, bu zaman çizelgesinin değişebileceği belirtilmektedir.

    OpenAI, Google’ın Tensor Processing Units (TPU’lar) geliştirme deneyimine sahip mühendisler Thomas Norrie ve Richard Ho gibi profesyonellerin yer aldığı yaklaşık 20 kişilik bir çip tasarım ekibi oluşturmuştur. OpenAI’nin çip tedarikine yaklaşımı, Microsoft’un Azure platformu üzerinden AMD çiplerini kullanmayı planlamasıyla da örtüşmektedir. Bu durum, AMD’nin yeni MI300X çipleriyle pazar payı kazanma hedefi doğrultusunda, 2023’ün son çeyreğinde piyasaya sürülmesinin ardından 2024 yılı için 4,5 milyar dolar yapay zeka çipi satışı öngörmesiyle de ilişkilidir.

    Yapay zeka modellerini eğitmenin ve ChatGPT gibi hizmetleri sürdürebilmenin yüksek maliyetleri, bu yıl 3,7 milyar dolar gelir elde etmesine rağmen 5 milyar dolar zarar bekleyen OpenAI için oldukça kritik bir konudur. Hesaplama maliyetleri, şirketin en büyük gider kalemini oluşturduğundan, OpenAI, kullanımını optimize etmeye ve tedarikçilerini çeşitlendirmeye çalışmaktadır.

    OpenAI, çip ortaklıklarını genişletme çabaları sırasında, özellikle Nvidia’nın en yeni nesil Blackwell çiplerine erişim sağlamak için çip üreticisiyle işbirliği yapmaya devam etmektedir. Bu süreçte, Nvidia ile ilişkisini olumsuz etkilememeye özen göstermektedir. Nvidia’nın bu gelişmeler hakkında henüz bir yorum yapmadığı belirtilmektedir.

    Bu makale, yapay zeka destekli bir sistem tarafından oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından gözden geçirilmiştir. Daha fazla bilgi için lütfen Şart ve Koşullar bölümüne bakın.