Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Nükleer Enerji Projeleri ve Küresel Gelişmeler 2023

    Nükleer enerji projeleri ve 2023 küresel gelişmelerini keşfedin. Enerji dönüşümündeki yenilikler ve sürdürülebilir geleceğe katkılar.

    Nükleer enerji projeleri ve 2023 küresel gelişmelerini keşfedin. Enerji dönüşümündeki

    Nükleer Enerji Projeleri ve Gelişmeler

    Geçtiğimiz yıl tamamlanan ve büyük ölçekli nükleer reaktörlerden oluşan toplamda 6 proje, dünya genelindeki enerji dinamiklerini etkileyen önemli adımlar arasında yer aldı. Bu projelerin ikisi Çin’de, geri kalanları ise Fransa, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD’de inşa edildi. 2020-2024 döneminde yapımına başlanan 38 reaktörün dikkat çeken bir özelliği, hepsinin ya Çin ya da Rus tasarımı olmasıdır. Özellikle, 2020 yılında başlatılan 5 projeden 4’ü Çin, yalnızca biri ise Rusya tasarımına sahiptir. 2021 yılında ise 17 projeden 6’sı Rus, 4’ü ise Çin tasarımına sahiptir.

    Üçüncü Nesil Gelişmiş Reaktörler

    Öne çıkan bir diğer detay ise, üçüncü nesil gelişmiş reaktör inşasına başlayan ilk ülkenin Pakistan olmasıdır. Geçtiğimiz yıl dünya genelinde 9 yeni nükleer reaktörün inşasına başlandı ve bu sayı, bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında bir artış gösterdi. Çin, bu süreçte 6 yeni reaktör inşasına başlayarak küresel nükleer enerji pazarındaki liderliğini daha da pekiştirdi. Bunun yanı sıra, Mısır ve Rusya da geçen yıl birer nükleer reaktörün temellerini attı.

    Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine dayanarak yapılan derlemelere göre, 2020-2024 döneminde inşasına başlanan reaktörlerin 23’ü Çin tasarımı, 15’i ise Rus tasarımı olarak öne çıkmaktadır. Son beş yıl içinde nükleer enerji yatırımları açısından Çin’in etkisi giderek artarken, Rusya’nın da küresel pazardaki konumunu koruduğu dikkat çekmektedir.

    Devam Eden Nükleer Projeler

    Dünya genelinde şu anda 15 farklı ülkede toplamda 70 gigavat kapasiteye sahip 62 nükleer reaktörün inşası devam etmektedir. Bu noktada, Çin’in küresel ölçekte inşası süren nükleer kapasitenin neredeyse yarısını oluşturduğu gözlemlenmektedir. Düşük emisyonlu elektrik kaynaklarından biri olarak nükleer enerji, dünya elektrik arzının yaklaşık yüzde 10’unu karşılamaktadır. 2023 yılı itibarıyla, dünya genelinde faaliyet gösteren yaklaşık 420 nükleer enerji reaktöründen elde edilen elektrik miktarının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması beklenmektedir. Özellikle Çin’de 33 gigavatın üzerinde yeni kapasite kurulumu ile küresel nükleer enerji haritasının da önemli ölçüde değişmesi öngörülmektedir.