Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Nexans Türkiye Genel Müdürü Atilla Kurtiş: Bakır Talebi Artıyor

    Nexans Türkiye Genel Müdürü Atilla Kurtiş, bakır talebinin artışını ve bu durumun sektör üzerindeki etkilerini değerlendiriyor. Bakırın önemi ve gelecekteki gelişmeler hakkında detaylı bilgi edinin.

    Nexans Türkiye Genel Müdürü Atilla Kurtiş, bakır talebinin artışını ve

    Hamide HANGÜL

    Dünya genelinde elektrik bataryaları, güneş enerjisi tarlaları ve rüzgar türbinleri üretimi için önemli mineral gereksinimleri ortaya çıkarken, bu durumu değerlendiren Nexans Türkiye, Levant ve Orta Asya Genel Müdürü Atilla Kurtiş, “Özellikle bakır, alüminyum ve kobalt gibi metallerde ciddi bir talep artışı gözlemleniyor. Bakırın ton fiyatı şu anda 9-10 bin dolar seviyelerinde değişmektedir,” dedi.

    Bakır hammaddesinin en büyük madenlerinin Şili, Özbekistan ve Kazakistan gibi ülkelerde bulunduğunu belirten Kurtiş, yeni madenlerin eklenmesinin sınırlı olduğunu vurguladı. Artan taleple birlikte tedarik zincirinde sıkıntıların yaşanabileceğine dikkat çekerken, bu konuda Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporlarına da atıfta bulundu.

    Denge, 2025 ikinci çeyrekte bozulabilir

    Şu anda tedarik zincirinde büyük bir sorun yaşanmadığını ifade eden Kurtiş, şu şekilde devam etti: “Minerallere olan talep inanılmaz bir hızla artıyor. Bu talep artışı, 2025’in ikinci yarısında veya 2026’nın başlarında arz-talep dengesinde bakırın tedarik zincirinde sıkıntılara yol açabilir. Bakır fiyatları üzerinde en etkili faktör, Çin’in talebidir. Şu anki ekonomik durum göz önüne alındığında, bakır fiyatlarının 9-10 bin dolar seviyelerinde seyretmeye devam edeceğini öngörüyoruz.”

    Bakırın en büyük tüketicilerinin kablo üreticileri olduğunu belirten Kurtiş, Türkiye’deki dışa bağımlılığa da dikkat çekti. “İhtiyacın üçte ikisini yurt içinden karşılıyoruz. Ancak Türkiye’deki madenler, talebin sadece yüzde 5-10’unu karşılayabiliyor. Yüzde 90 oranında dışarıdan ithalat yapmak zorundayız,” şeklinde konuştu.

    50 ülkeye ihracat yapıyor

    Nexans’ın geçen yıl 7,8 milyar euro düzeyinde bir satış gerçekleştirdiğini ve dünya genelinde 41 ülkede 28 bin çalışanıyla sürdürülebilir elektrifikasyon çözümleri üzerinde çalıştıklarını belirten Atilla Kurtiş, Nexans Türkiye’nin İstanbul Tuzla ve Denizli fabrikalarında 50 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı.

    Kimyasallar ihtiyacı için 5 Petkim daha lazım

    Sektörde üretimin artırılması ve ithalatın azaltılması amacıyla yeni tesislere ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Atilla Kurtiş, “Kimyasallar, bir ülkenin büyük ihtiyaçlarından biridir. 3,3 milyar dolarlık ihracat için önemli miktarda ithalat yapılmaktadır. Petrol ve türevlerini üretebilen tesislerin varlığı kritik önem taşımaktadır. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için 5 Petkim daha kurulması gerekmektedir. Bu nedenle Adana Ceyhan’daki proje son derece önemlidir,” diye konuştu.

    Denizli fabrikasına 17 milyon euro yatırım

    Denizli fabrikasına yapacakları yatırımlar hakkında bilgi veren Kurtiş, “Fabrika alanımızı yüzde 20 oranında büyütmeyi planlıyoruz. Yeşil bina konseptiyle projelendirilen dönüşüm için toplamda 7 milyon euro bina yatırım bütçesi ayırdık. Makine revizyonu, dijitalizasyon, kapasite artışı ve verimlilik artışıyla birlikte toplamda 17 milyon euro yatırım gerçekleştireceğiz. Bu yatırımlarla birlikte yılda 900 ton karbon salınımını önlemeyi hedefliyoruz,” dedi.