Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Netanyahu’dan 7 Ekim Olayları Üzerine İlk Özür ve Gazze Savaşı Değerlendirmesi

    Netanyahu, 7 Ekim olayları sonrası ilk özrünü dile getiriyor. Gazze Savaşı’nın sonuçlarını değerlendirirken, olayların arka planına ve yaşananlara ışık tutuyor. Detaylar için tıklayın.

    Netanyahu, 7 Ekim olayları sonrası ilk özrünü dile getiriyor. Gazze

    Netanyahu’dan Önemli Açıklamalar

    İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, işgal altındaki Kudüs’te bulunan Başbakanlık Ofisi’nde, ABD merkezli TIME dergisine mülakat verdi. Bu mülakatta, 7 Ekim olaylarıyla ilgili olarak İsrail kamuoyundan ilk kez özür diledi. Özellikle bu olayın ardından hissettiği derin üzüntüyü dile getirerek, “Özür mü? Elbette, elbette. Böyle bir şey yaşandığı için çok üzgünüm. Her zaman geriye dönüp baktığınızda bir şeyler yapıp bunun olmasını engellemek mümkün olur muydu diye düşünüyorsunuz” şeklinde konuştu.

    “Sadece Hamas ile Mücadele Etmiyoruz”

    Gazze’de devam eden savaş sürecinde Netanyahu, İran, Lübnan’daki Hizbullah ve Yemen’deki Husiler ile yeni cepheler açılması ihtimali üzerine değerlendirmelerde bulundu. “Sadece Hamas ile mücadele etmiyoruz. Tam kapsamlı bir İran ekseni ile karşı karşıyayız ve daha geniş kapsamlı bir savunma için organize olmamız gerektiğinin farkındayız” dedi.

    TIME dergisinin haberinde, Temmuz ayında İsrail’in en çok izlenen televizyon kanalı tarafından yapılan bir ankete göre, İsrail kamuoyunun yüzde 72’sinin Netanyahu’nun istifa etmesi gerektiğini düşündüğü belirtildi. Ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında, Gazze’de savaş suçu işledikleri gerekçesiyle yakalama kararı çıkardığı, bu durumun İsrail’in uluslararası alanda yalnızlaşmasına yol açtığı ifade edildi. ABD’deki üniversitelerde İsrail karşıtı eylemler gerçekleştirildiği ve bunların Vietnam’daki savaştan bu yana en kalabalık gösteriler olduğu vurgulandı. Netanyahu’nun 25 Temmuz’da ABD Kongresi’nde sıcak bir karşılamayla uğurlanmasına rağmen, ABD Başkanı Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski Başkan Donald Trump’ın Gazze’deki savaşın sona ermesi gerektiğini vurguladıkları kaydedildi.

    Netanyahu’nun bu duruma yanıtı ise Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye Tahran’da bir suikast düzenlenmesi oldu. Bunun yanı sıra, Netanyahu’nun Gazze’deki savaşı kişisel siyasi nedenlerle uzattığı yönünde artan eleştiriler de dikkat çekti. Bu suçlamaları asılsız olarak nitelendiren Netanyahu, Gazze’de kesin bir zafer kazanılması ve savaş sonrası Hamas’ın Filistin’de yönetim iddiasında bulunamayacak veya İsrail için bir tehdit oluşturmaması gerektiğini savundu. “Gazze’nin belki bölgesel partnerlerin desteğiyle sivil bir yönetim tarafından idare edildiğini görmek isterim. İsrail’in sağladığı bir demilitarizasyon ve Gazze’nin sağladığı sivil bir yönetim” diye ekledi.

    “İsrail Yol Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya”

    Gazze’deki savaşın bölgesel bir savaşa dönüşme ihtimaline dair sorulara yanıt veren Netanyahu, İsrail’in bir varoluş mücadelesi verdiğini ve böyle bir riski göze aldıklarını söyledi. İsrail’in yok edilme tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, “İsrail’in imajının zedelenmesini ölüm ilanına tercih ederim” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in “İsrail’in hedefine ulaştığı ve Hamas’ın 7 Ekim’deki gibi bir saldırı gerçekleştiremeyeceği” yönündeki açıklamasını hatırlatan Netanyahu, “Bizim hedefimiz bu değil. Hedefimiz, Hamas’ın askeri ve yönetim kapasitesinin tamamen yok edilmesi” ifadelerini kullandı.

    Netanyahu’nun, bir Filistin devletinin kurulmasını istemediği ve Yahudi nüfus çoğunluğunu koruyabilmek amacıyla Filistinlilere İsrail vatandaşlığı verme gibi bir planının olmadığı vurgulandı. Haberde, İsrail’in Gazze’de Batı Şeria’dakine benzer bir durum oluşturmayı düşündüğü ifade edildi. Gazze halkının kendi hayatlarını sürdürmesi, kendi kurumları aracılığıyla oy kullanması ve öz yönetimlerinin olması gerektiğini belirten Netanyahu, “Fakat bizi tehdit edebilecek güçleri olmamalı” dedi.

    “Savaşı Bitirmek İstiyorum”

    Netanyahu, “Savaşı bitirmek istiyorum. Eğer yapabilseydim, savaşı yarın bitirirdim. Eğer Hamas silahlarını bırakırsa, teslim olursa veya sürgüne giderse, savaş hemen sona erecektir. Ve buna neden ihtiyacımız var? İran terör ekseniyle, kuzeyde Hizbullah ile, aynı anda bize ateş eden Husiler ve diğerleriyle birlikte hareket ettiklerinde bu kabul edilemez bir durum” dedi.

    Başbakanlıktan Çekilmeyi Düşünmüyor

    Derginin başbakanlık görevine devam edip etmeyeceği yönündeki sorusuna Netanyahu, “İsrail’i kalıcı bir güvenlik ve müreffeh bir geleceğe yönlendirme konusunda yardımcı olabileceğime inandığım sürece vazifede kalmaya devam edeceğim” yanıtını verdi.