Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    NATO, Azerbaycan Hava Yolları Uçağının Düşmesi Üzerine Araştırma Talep Etti

    NATO, Azerbaycan Hava Yolları’na ait bir uçağın düşmesiyle ilgili kapsamlı bir araştırma talep etti. Olayın detayları, uluslararası ilişkiler üzerindeki etkileri ve alınacak önlemler hakkında en güncel bilgilere ulaşın.

    NATO, Azerbaycan Hava Yolları'na ait bir uçağın düşmesiyle ilgili kapsamlı

    NATO’dan Azerbaycan Hava Yolları Uçağına Düşme Nedeni Üzerine Çağrı

    NATO, 38 kişinin hayatını kaybettiği Azerbaycan Hava Yolları’na ait uçağın düşme nedeninin derinlemesine araştırılması gerektiğini vurguladı. NATO Sözcüsü Farah Dakhlallah, sosyal medya hesabından bu konudaki düşüncelerini paylaştı.

    “Olayın detaylı soruşturulmasını istiyoruz” ifadesiyle dikkat çeken Dakhlallah, dün Kazakistan’da meydana gelen kazaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Sözcü, “Düşüncelerimiz ve dualarımız, Azerbaycan Hava Yolları’nın J2-8243 sefer sayılı uçuşunda hayatını kaybedenlerin aileleriyle birlikte. Kazada yaralananlara acil şifalar diliyor, olayın detaylı bir şekilde soruşturulmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

    Kaza Hakkında Bilgiler

    Olayın meydana geldiği tarih olan 25 Aralık’ta, Azerbaycan Hava Yolları’na ait Embraer 190 tipi yolcu uçağı, Bakü-Grozni seferini gerçekleştirirken Kazakistan’nın Aktau şehri yakınlarında düştü. Uçakta bulunan 67 kişiden 38’i hayatını kaybederken, ikisi çocuk olmak üzere 29 kişinin de yaralandığı bildirildi. Kazayla ilgili soruşturma süreci devam etmektedir.

    Kazada Rusya’nın Olası Rolü

    Kazanın ardından yapılan ilk incelemeler, uçağın Grozni kentine yaklaşırken Rus “Pantsir-S” hava savunma sistemi tarafından saldırıya uğradığını öne sürüyor. İddialara göre, bu sistemden ateşlenen bir füze, Grozni üzerindeki bir drone hava faaliyeti esnasında 8432 sefer sayılı uçağa yönlendirildi. Uçağın yanında patlayan şarapnel, yolcuları ve kabin ekibini hedef aldı.

    Euronews’e konuşan Azerbaycan hükümet kaynakları, pilotların acil iniş talep etmelerine rağmen uçağın herhangi bir Rus havaalanına inmesine izin verilmediğini belirtmişti. Kaynaklar, uçağın Hazar Denizi üzerinden Kazakistan’daki Aktau’ya doğru yönlendirilmesinin emredildiğini ifade etti. Ayrıca, uçağın GPS navigasyon sistemlerinin deniz üzerindeki uçuş yolu boyunca sıkıştığına dair bilgiler de aktarıldı.

    Ukrayna’nın da Rus hava savunma sisteminin Azerbaycan uçağını düşürdüğünü iddia ettiğini hatırlatmakta fayda var.