Myanmar’ı Vuran 7,7’lik Deprem ve Yardım Çabaları
Myanmar, 7,7 büyüklüğündeki bir depremin ardından büyük bir felaketle karşı karşıya. Güneydoğu Asya’nın bu yoksul ülkesine uluslararası yardımlar yağmaya başladı. Savaş gemileri ve uçaklar aracılığıyla bölgeye çok sayıda yardım malzemesi ve personel taşınıyor. Yardım çabalarına Myanmar’ın sınır komşuları olan Hindistan, Çin ve Tayland öncülük ediyor. Ancak, depremin yol açtığı hasar nedeniyle havaalanları, otoyollar ve köprüler gibi kritik altyapıların zarar görmesi, yardım faaliyetlerini önemli ölçüde yavaşlatıyor.
Ölü Sayısı ve Yaralılar
Ölü sayısı 1600’e ulaştı. 2021 yılında askeri bir darbe ile yönetimi ele geçiren Myanmar’daki askeri yönetim, depremde en az 1644 kişinin hayatını kaybettiğini ve 3400’den fazla kişinin yaralandığını duyurdu. Sağlık alanında etkin tıbbi müdahale sağlamak için tüm askeri ve sivil hastanelerin yanı sıra sağlık çalışanlarının koordineli bir şekilde çalışmaları gerektiği vurgulandı.
Ölü sayısı 10 bini aşabilir. ABD Jeoloji Servisi, Myanmar’daki ölü sayısının 10 bini geçebileceğini öngörüyor. Tayland’ı da etkileyen bu depremin, ülkedeki bir gökdelenin yıkılmasına ve 17 kişinin ölümüne yol açtığı bildirildi. En az 78 kişi ise enkaz altında kalmış durumda.
Yardım Durumu ve Yerel İhtiyaçlar
‘Yardımlar yetersiz, kurtarma görevlisi yok’. Eski adıyla Bruma olan Myanmar’daki deprem, iç çatışmaların arttığı ve askeri bir cunta yönetiminin hüküm sürdüğü bir dönemde meydana geldi. 2021 yılından bu yana devam eden çatışmalar, tarıma dayalı ekonomiyi olumsuz etkiledi ve 3,5 milyondan fazla insanı yerinden etti. Depremin ardından askeri cunta, iki hafta boyunca cunta karşıtı tüm askeri eylemlerin durdurulacağını ve NUG, direniş güçleri, müttefik örgütler ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte kurtarma operasyonları yürütüleceğini açıkladı.
Ancak, Myanmar halkı hükümet yardımının yetersiz olduğunu ve insanların kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kaldığını ifade ediyor. Sagaing kasabasından Han Zin, bölgede birçok binanın yerle bir olduğunu, depremden bu yana elektrik olmadığını ve içme suyunun da tükendiğini belirtti. Enkazlara müdahale eden arama kurtarma ekipleri, bölgedeki çalışmaları yeterli ekipmana sahip olmayan küçük, kendi kendine örgütlenmiş yerel grupların yürüttüğünü aktardı. Mandalay’da enkaz altında kalan birçok insanın yalnızca ağır makineler ve insani yardım görevlileri ile çıkarılabileceği bildirildi.
Uluslararası Yardımlar ve Komşuların Rolü
Komşular yardıma koştu. Myanmar halkına yardım ulaştırma çabalarına Hindistan, Çin, Tayland’ın yanı sıra Malezya, Singapur ve Rusya da katıldı. Hindistan, askeri uçaklar aracılığıyla Myanmar’a çok sayıda uçuş gerçekleştirerek yardım malzemesi ve arama kurtarma personeli gönderdi. Hindistan ordusunun Mandalay’da bir sahra hastanesi kurmasına yardımcı olacağı ve malzeme taşıyan iki donanma gemisinin de Myanmar’a doğru yola çıktığı belirtiliyor.
Çin ise güneybatısındaki Yunnan eyaletinden kara yoluyla gelen bir kurtarma ekibinin de dahil olduğu birçok kurtarma ekibinin bölgeye ulaştığını açıkladı. Myanmar devlet medyası, Singapur’dan gelen 78 kişilik bir ekibin kurtarma köpekleriyle birlikte Mandalay’da faaliyet gösterdiğini bildirdi.