Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Mobilya Sektöründe Sürdürülebilirlik ve Tasarım Gelişmeleri

    Mobilya sektöründe sürdürülebilirlik ve tasarım gelişmeleri hakkında bilgi edinin. Çevre dostu yaklaşımlar ve yenilikçi tasarımlar keşfedin.

    Mobilya sektöründe sürdürülebilirlik ve tasarım gelişmeleri hakkında bilgi edinin. Çevre

    Mobilya Sektöründe Sürdürülebilirlik ve Tasarım Odaklı Gelişmeler

    Tasarım ve sürdürülebilirlik odağında gelişmeye odaklanan mobilya sektörü, dünya pazarında her geçen gün artan bir ilgiyle karşılanıyor. Konut projeleri, yenilenme ihtiyacı ve tüketicilerin değişen beklentileri doğrultusunda modüler, fonksiyonel ve sürdürülebilir mobilya üretiminin giderek önem kazandığını ifade eden Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Türk mobilya sektörünün son yıllarda küresel pazarda rekabetçi bir konuma geldiğini vurguladı. Güleç, “Türk mobilyası, tasarım ve kalite açısından giderek daha fazla ilgi görüyor” dedi.

    Türk mobilyasının bilinirliğini artırmak, marka değerini güçlendirmek ve pazardaki etkinliğini artırmak için önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Güleç, “Türkiye mobilya sektörü son yıllarda yaptığı atılımlarla uluslararası pazarda önemli bir konuma ulaştı. Türk mobilyaları, 213 ülkeye ihraç ediliyor. 2024’te toplam 4,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sektörün 2025 yıl sonu hedefi 5 milyar dolarlık ihracatı aşmak” şeklinde konuştu.

    Sektörün karşılaştığı en önemli sorunlardan birinin ana hammadde olan odunun ülke içerisindeki yüksek maliyeti olduğuna dikkat çeken Güleç, sektörün uluslararası rekabet gücünü koruyabilmesi için Türkiye’de odun ham maddesi üretiminin sektörün ihtiyacını karşılayacak seviyeye çıkarılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, fiyatların küresel rekabete uygun hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

    Tüketici Beklentilerindeki Değişim

    Türk mobilya sektörünün son yıllarda tasarım ve kalite açısından rekabetçi bir konuma ulaştığını belirten Güleç, “Tüketicilerin fonksiyonel ve akıllı çözümler sunan ürünlere ilgisi artıyor. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte bahçe ve balkon mobilyalarına talep artarken, katlanabilir ve kompakt tasarımlara sahip ürünler öne çıkıyor” ifadelerini kullandı.

    Tüketicilerin mobilya tercihleri değişti

    Tüketicilerin mobilya tercihlerinde son yıllarda belirgin bir değişim gözlemleniyor. Artık sadece şık ve dayanıklı mobilyalar değil, aynı zamanda çevre dostu, fonksiyonel ve akıllı çözümler sunan ürünler de tercih ediliyor. Öne çıkan tüketici beklentileri arasında:

    • Sürdürülebilir ve çevre dostu malzemeler
    • Fonksiyonellik
    • Minimalist ve zamansız tasarımlar

    Bahar aylarının gelmesiyle birlikte bahçe ve balkon mobilyalarına yönelimin arttığını ifade eden Güleç, “Özellikle büyük şehirlerde açık alanların daha verimli kullanılması için katlanabilir ve kompakt tasarımlara sahip ürünler ön plana çıkıyor. Bunun yanı sıra, insanların şehir yaşamının yoğunluğundan uzaklaşma arzusuyla doğayla iç içe yaşama isteği de bahçe ve balkon mobilyalarına olan ilgiyi artırıyor. Hava koşullarına dayanıklı, yer kaplamayan, kolay taşınabilen ve uzun ömürlü malzemelerden üretilen bahçe mobilyaları büyük bir ilgi görüyor” şeklinde konuştu.

    Güleç, bahçe mobilyalarında ahşap, bambu ve geri dönüştürülmüş malzemelerin tercih edilmeye başlandığını, modüler ve çok amaçlı tasarımların da dikkat çektiğini kaydetti.

    Ülke Ekonomisine Katkı

    Mobilya sektörünün ihracatının ülke ekonomisine ciddi katkılar sağladığını dile getiren Modoko Başkanı Koray Çalışkan, “Mobilya gibi daha büyük ve uzun vadeli harcamalar, ertelenen ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Ancak piyasa normalleşmeye başladığında bu birikmiş talebin açığa çıkması bekleniyor. Bu da mobilya sektöründe önemli bir patlama yaratabilir” dedi.

    Son yıllarda özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde stüdyo daireler ve 1+1 gibi konutların daha fazla tercih edilmeye başlandığını belirten Çalışkan, “Tüketiciler hem şık hem de fonksiyonel, yerden tasarruf sağlayan mobilya çözümleri arayışına girdiler. Pandemiden sonra bahçeli, villa tarzı evler de tercih ediliyor. İki tarafta da talepler mevcut” diye ekledi.

    Bahar aylarıyla birlikte insanların açık alanlarda daha fazla vakit geçirmek istediğine değinen Çalışkan, “Bu durum, doğal olarak bahçe ve balkon mobilyalarına olan ilgiyi artırıyor. Özellikle şehirde yaşayanlar, küçük balkon alanlarını daha fonksiyonel ve estetik hale getirebilmek için pratik çözümler arıyor. Bu dönemde en çok tercih edilen ürünler arasında katlanabilir masa ve sandalyeler, çok fonksiyonlu oturma grupları gibi yerden tasarruf sağlayan seçenekler öne çıkıyor. Bu yıl bahçe mobilyalarında doğal malzemeler, özellikle ahşap, oldukça popüler. Ayrıca, dayanıklılık ve uzun ömürlü kumaşlar da tüketicilerin tercih ettiği önemli özellikler arasında yer alıyor” diye konuştu.

    Tedarik Zinciri Yönetiminde İyileştirmeler

    Tüketicilerin mobilya teslimatlarının gecikmesine yönelik şikayetleri değerlendiren Ahmet Güleç, “Lojistik zincirlerinde yaşanan aksamalar nedeniyle dönem dönem teslimat gecikmeleri yaşanabiliyor. Ancak sektör olarak tedarik zinciri yönetimini iyileştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üreticilerimiz şu anda bir yandan lojistik altyapılarını güçlendirirken diğer yandan da dijital sipariş takip sistemlerine entegre oluyor. Özellikle lojistik ve depolama sistemlerinin iyileştirilmesiyle teslimatlarda yaşanan sorunların önüne geçilmesini hedefliyoruz” dedi.