Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Mersin Ekonomi Zirvesi Bilgilendirme Toplantısı

    Mersin Ekonomi Zirvesi Bilgilendirme Toplantısı’na katılarak şehrimizin ekonomik potansiyelini keşfedin. Uzman konuşmacılar ve sektör temsilcileri ile networking fırsatlarını değerlendirerek Mersin’in geleceğine yön verin.

    Mersin Ekonomi Zirvesi Bilgilendirme Toplantısı'na katılarak şehrimizin ekonomik potansiyelini keşfedin.

    Müjde DEMİR Ticaret Bakanlığı’nın himayesinde, Mersin Valiliği koordinasyonunda, Mersin Ekonomi Platformu (MEP) ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) organizasyonuyla gerçekleştirilen ‘Mersin Ekonomi Zirvesi Bilgilendirme Toplantısı’, AKİB Konferans Salonu’nda hayata geçti. Bu toplantıda, Mersin’in ekonomisinde dört temel odak noktası olan ‘tarım, sanayi, lojistik ve turizm’ sektörlerindeki mevcut durum, gelişim süreci, beklentiler, hedefler, çeşitli sorunların çözüm önerileri ve geleceğe yönelik atılacak adımlar masaya yatırıldı.

    Toplantıda konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, kamu kurumlarından üniversitelere, meslek kuruluşlarından sivil toplum kuruluşlarına kadar kentin tüm dinamiklerinin katkısıyla düzenlenecek arama konferansları ve ortak akıl buluşmalarıyla elde edilecek verilerin ‘Mersin Ekonomisi Acil Eylem Planı’nın oluşturulmasında temel teşkil edeceğini ifade etti.

    Pehlivan, Mersin’in sosyo-ekonomik gelişim sürecinde önem arz eden büyük projelere de değinerek, 10 Ağustos’ta hizmete açılan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın bu projelerden biri olduğunu belirtti. Vali Pehlivan, “Kargo terminalinin inşaat çalışmaları devam etmekte ve birkaç ay içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir. Kargo terminalinin tamamlanmasıyla havalimanı, ilimizin çeşitli sektörlerdeki ticaretine ve ihracatına büyük katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

    Konteyner Kapasitesi Artacak

    Mersin Limanı‘nın Türkiye’nin önde gelen ticari kapılarından biri olduğuna dikkat çeken Pehlivan, “Mersin Limanı’nın genişleme çalışmaları tamamlandığında, 400 metrelik 2 dev gemiye aynı anda hizmet verebilecek kapasiteye ulaşacak ve 500 kişiye daha doğrudan istihdam sağlayacaktır” dedi.

    Stratejik Yatırım Programları

    Kanalizasyon çalışmaları için geri dönüşümlü olmak üzere IBRD, IFC, AFD gibi uluslararası kuruluşlardan dış krediler bulduklarını belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Yaklaşık olarak 150 milyon euro değerinde bir projeksiyon söz konusudur. 65 milyon 822 bin liralık kısmı şu anda inşaatı başladı, ama yaklaşık 84 milyon euro değerindeki kısmı Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nda onay bekliyor. Bu onay alındığında, Mersin’in 50 yıllık çevre kirliliği sorunlarını ortadan kaldıracak projeler birkaç yıl içerisinde tamamlanacak” dedi.

    Pamukluk Barajı projesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Başkan Seçer, proje için buldukları 100 milyon euro hibenin, Mersin’in afet bölgesi ilan edilmediği için verilmediğini de ekledi. “Aldığımız bilgilere göre bu proje 2025 yatırım programına alınmış. Her iki tesis de bize yaklaşık 200 milyon euroya mal olacak. DSİ bu projeleri yapacak, ama bizi borçlandıracak. Umut ediyorum ki, DSİ özellikle 2025 yılında bu projeye daha fazla bütçe ayırır” dedi.

    Mersin ekonomisinin daha güçlü olması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini dile getiren MEP Başkanı Servet Özkaya ise, “Ana gayemiz, yerel yönetimler ve hükümet temsilcileri başta olmak üzere bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı birimleriyle iletişimimizi daha da güçlendirerek, Türkiye’nin yüzyılı vizyonu çerçevesinde, ortaya çıkacak yatırım imkanlarından Mersin’in pay almasını sağlamaktır. Gerçekleştireceğimiz Mersin Ekonomi Zirvesi öncesinde yaptığımız çalışmalar neticesinde yeni bir süreci başlatmış oluyoruz. Bu toplantı, tarım, sanayi ve teknoloji, turizm ve lojistik sektörleriyle ilgili yapılacak arama konferanslarının neticesinde Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat başkanlığında ve ilgili bakanlıkların katılımıyla Mersin Ekonomi Zirvesi’ni bu sektörlere yönelik verilecek müjdelerle taçlandıracağız” ifadelerini kullandı.

    Raylı Sistem Projeleri

    Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer, katılımcılara Metro Projesi hakkında da bilgi vererek, “İlk planlandığında 530 milyon euro olarak hesaplanan projenin şu anda maliyeti 850 milyon euroya ulaşmıştır. Raylı sistem, bir şehrin marka kent olabilmesi için son derece önemli bir yatırımdır. Avrupa ve Amerika, bu işe 175 yıl önce başladı. Biz hala bugün metro Mersin’e uygun mu değil mi bunu tartışıyoruz” dedi. Seçer, konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi’nde detaylı bir açıklama yapacağını kaydetti.

    Mersin için 3 ayrı raylı sistem projesinin hazırlandığını ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan tüm teknik izinlerin alındığını belirten Seçer, “Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, bunu rahatlıkla finanse edeceğini söylüyor. Biz bu yatırımı yaklaşık 120 milyon euro değerinde bitireceğimizi öngörüyoruz ve Mersin’i hızlı bir şekilde hafif raylı sistemle tanıştırmak istiyoruz” dedi.