Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Merkez Bankası Eylül Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

    Merkez Bankası’nın Eylül ayı enflasyon değerlendirmesi, fiyat artışları ve ekonomik göstergeler üzerine kapsamlı bir analiz sunuyor. Enflasyonun sebepleri ve gelecekteki beklentiler hakkında detaylı bilgi için makalemizi okuyun.

    Merkez Bankası'nın Eylül ayı enflasyon değerlendirmesi, fiyat artışları ve ekonomik

    Merkez Bankası Eylül Ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi

    Merkez Bankası, eylül ayına ait aylık fiyat gelişmelerine ilişkin detaylı bir değerlendirme raporu yayımladı. Raporda, yıllık enflasyonun enerji ve hizmet sektörlerinde belirgin bir şekilde düşüş gösterdiği ve bu durumun tüm ana grupları kapsadığı ifade edildi. Eylül ayında genel enflasyonun %2,97 oranında bir artış kaydettiği, yıllık enflasyonun ise 2,59 puanlık bir azalma ile %49,38 seviyesine gerilediği belirtildi.

    Raporda, “Yıllık enflasyon, özellikle enerji ve hizmet gruplarında daha belirgin olmak üzere, tüm ana gruplarda bir düşüş göstermiştir. Önceki aylarda düşüş eğilimi sergileyen gıda fiyatları, eylül ayında işlenmemiş gıda alt grubu kaynaklı olarak görece yüksek bir artış göstermiştir. Ancak işlenmiş gıda fiyat artışları, alt grup genelinde daha ılımlı bir seyir izleyerek olumlu bir görünüm arz etmiştir.” ifadelerine yer verildi.

    ‘Okula Dönüş Etkisi Öne Çıktı’

    Enerji fiyatlarının bu dönemde ılımlı bir seyir izlediği gözlemlendi. Raporda, “Temel mal grubunun aylık fiyat artışında bir miktar yükseliş söz konusu olmuş, bu gelişmede giyim ve ayakkabı grubunun yanı sıra dayanıklı tüketim mallarının etkisi hissedilmiştir. Hizmet grubunda aylık fiyat artışları güçlü bir şekilde devam ederken, eylül ayında hizmet enflasyonu üzerinde okula dönüş etkisi ön plana çıkmıştır.” denildi.

    Kiralara Dikkat Çekildi

    Bu dönemde, sözleşme yenileme oranlarının yüksek olması nedeniyle aylık kira enflasyonunun güçlü seyrini sürdürdüğü vurgulandı. Açıklamada, “Üretici fiyatlarındaki artış, bir önceki aya kıyasla bir miktar yavaşlamış ve yıllık üretici enflasyonu gerileme eğilimini devam ettirmiştir. Bu görünüm çerçevesinde, mevsimsellikten arındırılmış verilerle yapılan analizlerde, aylık değişimler B göstergesinde yatay bir seyir izlerken, diğer göstergelerde bir önceki aya göre bir miktar artış kaydedilmiştir.” ifadeleri yer aldı.