Marmara Siyasal Derneği tarafından düzenlenen “Dijital Dönüşüm ve Dezenformasyon Zirvesi”, Marmara Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Bu etkinlikte, dijital dönüşümün hem fırsatları hem de getirileri üzerinde derinlemesine tartışmalar yapıldı. Zirve, üniversitenin Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde düzenlendi ve birçok önemli konu başlığı ele alındı.
İstanbul Valisi Davut Gül, zirvede yaptığı konuşmada, günümüzde olağanüstü bir tüketim alışkanlığı yaşandığını vurguladı. Hem tüketim hem de üretim alışkanlıklarının büyük bir değişim içinde olduğuna dikkat çekti.
“Dezenformasyonla ilgili artık algılar bizi etkiliyor”
Gül, dijital dönüşümün birey, kamu, toplum ve aile üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerine değinerek, “Dezenformasyonla ilgili artık vurgulardan ziyade algılar bizi etkiliyor. Bir şey paylaşıldığında, doğruymuş gibi hızla yayılmaya başlıyor. Doğrusunu paylaşsanız bile, doğrusunu 5 kişi görürken, yanlış bilgiyi 500 kişi görüyor. Aslında bununla ilgili tedbirlerin önceden alınması, vatandaşların bilgilendirilmesi, medya okuryazarlığının ve dijital okuryazarlığın öğretilmesi, 7’den 70’e hepimizin sorunu.” şeklinde konuştu.
Dijital Dönüşümün Getirdiği Fırsatlar ve Riskler
Zirve çerçevesinde “Dijital Çağda Devlet: Güvenlik”, “Dönüşüm ve Sınamalar”, “Yerelden Küresele Dezenformasyonun Çok Boyutlu Tehdidi” ve “Toplum ve Ailenin Dijital ile Yeniden Kurgulanması: Fırsatlar ve Tehditler” gibi başlıklar altında çeşitli oturumlar gerçekleştirildi.
Dijital çağda gençlerin dinamiklere ayak uydurmalarını sağlamak ve dijital dünyaya karşı bilinçli bireyler olarak yetişmelerini desteklemek amacıyla düzenlenen bu zirvede, dijital dönüşümün sunduğu fırsatlar ve beraberinde getirdiği riskler kapsamlı bir şekilde ele alındı.