Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Malatya’da Kayısı Üreticileri Don Olayıyla Karşı Karşıya

    Malatya’da kayısı üreticileri, don olayının tehditleriyle karşı karşıya. Hasat öncesi alınacak önlemler ve etkiler üzerine detaylar.

    Malatya'da kayısı üreticileri, don olayının tehditleriyle karşı karşıya. Hasat öncesi

    Malatya Kayısısına Don Vurdu

    Geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu afetinin ardından, şimdi de Malatya’da kayısı üreticileri don olayıyla karşı karşıya kaldı. Cumartesi gecesi kent genelinde etkili olan kar yağışı ve hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi, kayısı ağaçlarında büyük zararlar meydana getirdi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, meslek komiteleri ve ilçelerdeki üreticilerden aldıkları bilgiler doğrultusunda, şehrin ana tarım ürünü ve ekonomik girdi olan kayısının bu zirai dondan olumsuz etkilendiğini belirtti.

    Malatya Kayısısına Don Vurdu

    “Malatya ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ İlan Edilmeli”

    Sadıkoğlu, kayısı bahçelerinde meydana gelen zararların, özellikle dün geceki kar yağışının ardından daha belirgin hale geldiğini ifade ederek, “Hasar tespit çalışmaları bir an önce yapılmalıdır. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketinin ardından, bu durum şehrimiz için ikinci bir afettir. Malatya’nın ana gelir kaynağı olan ve 50 binden fazla ailenin geçimini doğrudan etkileyen kayısının gördüğü zarar için acil adımlar atılmalıdır. Malatya, ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ olarak ilan edilmeli ve ivedilikle destek paketleri açıklanmalıdır” dedi.

    “Hasar Tespit Süreçleri Hızlandırılmalı”

    Zirai donun açtığı ekonomik yaraları saracak kalıcı önlemler alınmadığı takdirde, yalnızca üreticilerin değil, aynı zamanda yüzlerce sektörün de aynı mağduriyeti yaşayacağına dikkat çeken Sadıkoğlu, şu ifadeleri kullandı:

    • “Üreticimiz başta olmak üzere, esnafımız, tüccarımız ve ihracatçımız ile birlikte, zirai ilaç, gübre, çadır, branda, makine ekipman ve nakliye gibi kayısıyla ilgili tüm sektörlerin desteklenmesi gerekmektedir.”
    • “İlimiz ekonomisinin geleceği için bu desteklerin acil olarak sağlanması şarttır.”
    • “Tarım sigortası kapsamındaki hasar tespit süreçleri hızlandırılmalı ve çiftçilerimize ivedilikle destek sunulmalıdır.”
    • “Ayrıca, üreticilerimizin tarımsal kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli ve TARSİM sigortası yaptıramamış olan üreticilerimize de destekler sağlanmalıdır.”

    Sadıkoğlu, bu adımların atılmasıyla birlikte, Malatya’nın tarım sektörünün yeniden ayağa kalkabileceğini vurguladı.