Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Mahfi Eğilmez’in Ekonomi Değerlendirmeleri: Asgari Ücret, Enflasyon ve Küresel Altın Talebi

    Mahfi Eğilmez’in ekonomi değerlendirmeleri ile asgari ücret, enflasyon ve küresel altın talebini derinlemesine inceleyin. Ekonomik dinamikler ve piyasa trendleri hakkında bilgi sahibi olun.

    Mahfi Eğilmez'in ekonomi değerlendirmeleri ile asgari ücret, enflasyon ve küresel

    Mahfi Eğilmez’in Ekonomi Değerlendirmeleri

    İktisatçı Mahfi Eğilmez, güncel ekonomik durum hakkında CNBC-e canlı yayınında, “4’te Ekonomi” programına katılarak önemli açıklamalarda bulundu. İşte Eğilmez’in değerlendirmelerinden öne çıkan noktalar:

    Asgari Ücret Zammı Üzerine Değerlendirmeler

    Eğilmez, asgari ücret zammına ilişkin önemli bir ortak bildiriye atıfta bulunarak, “120 civarında iktisatçı, asgari ücretin en az gerçekleşen enflasyon oranında artırılması gerektiğini belirtti. Ben de bu görüşü benimsiyorum” dedi. Eğilmez, mevcut durumda asgari ücretin alım gücünün ciddi şekilde düştüğünü vurgulayarak, “17 bin lira seviyesindeki asgari ücretin satın alma gücü neredeyse yarı yarıya azalmış durumda. Yıl sonuna geldiğimizde, kişilerin eline geçen para, önceki seviyenin yarısını karşılayabiliyor. Bu kaybı telafi etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

    Eğilmez, bu durumun enflasyonu nasıl etkileyeceğine dair ise, “Bunu kesinlikle enflasyon yaratır mı, yaratmaz mı diyemem. Ancak asgari ücretin 25-26 bin lira seviyelerine gelmesi gerektiği kesin” diye ekledi.

    Daha sonra, “Eğer toplumdan enflasyonla mücadelede fedakarlık istenecekse, bu sadece ücretlilerden beklenemez. Örneğin, yüzde 25 zam yapılacaksa, bu zam tüm kamu görevlilerine, milletvekillerine ve Cumhurbaşkanı’na da uygulanmalı” şeklinde bir öneride bulundu.

    Enflasyonun Toplumsal Etkileri

    Eğilmez, “Enflasyon, artık problemlerin en önemlisi haline geldi” diyerek, bu durumun toplum üzerinde yarattığı etkileri vurguladı. “Enflasyon, kendi kendimize yarattığımız bir problem haline geldi. Bu kadar büyük bir problemi bu aşamaya getirdik ve şimdi geri dönmeye çalışıyoruz” dedi. Eğilmez, enflasyonla mücadelede herkesin eşit derecede fedakarlık yapması gerektiğini belirtti.

    Özellikle kiralara yüzde 25 tavan konulmasının ardından, en fazla artışların bu alanda yaşandığını ifade eden Eğilmez, eğitimde de benzer bir durumun söz konusu olduğunu belirtti. “Fedakarlığa en üst kademeden başlanması gerekiyor; aksi takdirde toplum bu durumu kabul edemiyor” şeklinde konuştu.

    Enflasyon Beklentilerindeki İyileşme

    Eğilmez, enflasyon beklentilerinde olumlu gelişmeler yaşandığını ifade ederek, “Beklentiler düzelmeye gidiyor. Hala arada büyük bir fark var, ancak insanlar uygulanan politikanın bir yere varacağına inanıyorlar” dedi. Ancak, enflasyonla mücadelenin yanı sıra büyüme sorununun da ortaya çıktığını belirtti. “KOBİ’ler başta olmak üzere, iş dünyası faizlerin düşürülmesi konusunda feryat etmeye başladı” diye ekledi.

    ABD Seçimlerinin Türkiye Üzerindeki Etkisi

    ABD’deki başkanlık seçimleri ile ilgili görüşlerini paylaşan Eğilmez, “Her iki taraf da Türkiye’ye dostça bakmıyor. ABD’de başkan, kendi başına kararlar alabilen bir figür değil fakat Trump, kendi başına hareket eden bir lider. Bu nedenle, Trump gibi birinin bize benzeyen ülkeler açısından daha tehlikeli bir başkan olabileceğini düşünüyorum” dedi. Eğilmez, Trump’ın başkanlığı ile birlikte Fed’in durumunun da karışabileceğini belirtti.

    Küresel Altın Talebi ve Türkiye’deki Durum

    Küresel altın talebinin arttığına dikkat çeken Eğilmez, “Böyle bir ortamda, hem merkez bankalarının hem de bireylerin altına olan talebi artıyor” dedi. Ancak Türkiye’de altın talebinin gerilediğini ve bunun altında altın ithalatına getirilen kısıtlamaların etkili olabileceğini vurguladı. “Ayrıca, yüksek faiz oranları da Türkiye’de altın talebinin düşmesinde önemli bir faktör oldu” dedi.