Hayriye MENGÜÇ
34 farklı dilin konuşulduğu 60 ülke ve 1,300’den fazla mağaza ile yaklaşık 55,000 çalışanı bulunan moda perakende devi LC Waikiki, teknoloji odaklı bir şirket kurma yolunda önemli adımlar atıyor. Dijital dönüşüm vizyonu doğrultusunda hareket eden LC Waikiki’nin yüzde 100 iştiraki olan LCW Digital, moda ve teknolojiyi bir araya getirerek sektörde yenilikçi bir fark yaratmayı hedefliyor. LCW Digital’in teknoloji alanındaki global trendleri yakından takip ettiğini ve Ar-Ge ile inovasyon kültürünü destekleyen bir yapı oluşturduğunu belirten LC Waikiki Dijital Dönüşüm ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Şerafettin Özer, şimdiye kadar yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ve gelecekte de bu yatırıma devam edeceklerini ifade etti.
İki yıl önce Giyimkent’te açılan yeni kampüslerinde tüm IT bileşenlerini bir araya getirdiklerini ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde de 100 çalışanın görev alacağı bin metrekarelik bir şube açtıklarını kaydeden Genel Müdür Özer, “Bu bizim en önemli ilk adımlarımızdan biri oldu” dedi. 2026 yılında Avrupa’nın en iyi üç moda perakende şirketinden biri olma hedefiyle “koşmaya” devam ettiklerini belirten Özer, “Bu koşu bazen sprintler, bazen de maraton ciddiyetinde koşmanızı gerektiriyor. Bu iş birliğiyle LC Waikiki’yi 2026 hedefine emin ellerle ulaştırıyoruz. Bunun için 800 kişilik IT ekibimiz, bizim gibi büyük şirketlerden ayıran önemli bir özellik” diye ekledi.
Özer, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Biz LCW ile bir yolculuğa başladık. Bu yolculuktaki en büyük amacımız, yıllar içinde elde ettiğimiz bilgi birikimimizi teknoloji çözümlerine aktararak bu çözümleri sektöre ve eğer mümkünse sektör dışındaki alanlarda da kullanıma sunmak. Bütün bunları sizlere ürün olarak, ülkemize katkı sağlayacak şekilde sunabilmek için 800 kişilik ekibimiz hazır.”
İkinci Aşamada Amaç: Sektöre Hizmet
Genel Müdür Özer, LCW’nin 60 ülkede, 1,300 mağazada, 13 farklı ülkede ticaret ve 25 farklı lojistik deposunda genel müdürlükte bu mekanizmayı çalıştıran kullanıcılara hizmet verdiklerini anlattı. Amacının; çalışanlar, müşteriler ve tedarikçilerin teknolojiyi kullanarak hayatlarını kolaylaştırmak olduğunu vurguladı. Yaklaşık 55,000 çalışan içinde bilgisayar karşısında gününü geçiren yaklaşık 20,000 aktif kullanıcının bulunduğunu belirtti. Herhangi bir e-ticaret platformu veya başka bir paket uygulaması kullanmadıklarını, uygulamaların yüzde 85’inin kendileri tarafından geliştirildiğini ifade eden Özer, şirketin ikinci aşama hedeflerini şöyle açıkladı: “Lojistikte 25 depoda kullandığımız uygulamalar, uçtan uca tüm çözümleri kapsayan, dış ticaret ve depo yönetimini de içeren kendi geliştirdiğimiz uygulamalardır. Bu uygulamalar zamanla platformlara ve yavaş yavaş ürünlere dönüşmeye başlıyor. Şirketimizin kurulumunun en büyük avantajı, ilerleyen zamanlarda bu yeteneklerimizi sektörümüze ve moda perakende dışındaki birçok alanda da kullanma imkanı sağlayacak olması. Bu, bizim için ikinci aşamadır.”
IT Ekibi Bin Kişiye Çıkacak
Özer, 800 kişilik ekibin gelecek yıl bin kişiye ulaşmasının söz konusu olduğunu belirtti ve “Bu konudaki yatırımlarımız devam edecek, istihdam yaratmaya da devam edeceğiz. Çünkü tüm algoritmalarımızı yeni yapay zeka teknolojileriyle yenilememiz gerekiyor. Bu bizim için önemli bir aşama. Bu konuda önemli adımlar atıyoruz” diye konuştu.
Teknoloji Sağlayıcılarla İş Birliği
Özer, teknoloji trendleri ve güncel teknolojileri kullanmak için yapay zekayı ve üretken, etkileşimli türevlerini sonuna kadar kullanmaları gerektiğini, aksi takdirde verimlilik ve müşteri deneyimi sağlamanın mümkün olamayacağını söyledi. “Bu nedenle, teknoloji trendlerini sadece Türkiye’de değil, yurt dışında Silikon Vadisi’nde ve Çin’de de takip etmemiz gerekiyor. Bu bağlamda ortaklıklarımızı her geçen gün artırıyoruz. Microsoft, Google, Oracle, IBM ve Cisco gibi büyük teknoloji sağlayıcıları ile iş birliği yapmadan bu işi sağlamamız mümkün değil” dedi. Özer, bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de start-up’lar ve fintech’lerin yanı sıra e-ticaret ve lojistik alanlarında çözüm geliştiren birçok firmayla iş birliği yapacaklarını da sözlerine ekledi.
“Çok Büyük Bir Teknoloji İhracatçısıyız”
Genel Müdür Şerafettin Özer, “Biz bunu çok dillendirmiyoruz belki ama sadece o 60 ülkede değil, tüm lokasyonlarda aslında çok büyük bir teknoloji ihracatçısıyız” açıklamasında bulundu.
“Büyük Bir ‘Data Center’ Yatırımı Yapacağız”
LC Waikiki Dijital Dönüşüm ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Şerafettin Özer, 1,300 mağazadan yola çıkarak “Bizim 8,000 kasamız var, 4,500’ü Türkiye’de. Bu 8,000 kasanın hepsinde farklı uygulamalar geliştiriyoruz. Tüm mağazacılık operasyonlarımızı mobil platformlara taşıyoruz” dedi. 20 yıllık bir veri merkezine sahip olduklarını, yakın zamanda büyük bir ‘data center’ yatırımı yapacaklarını kaydeden Özer, “Önümüzdeki günlerde data center’ı yenileyeceğiz” dedi. “Önümüzdeki 2025 yılı içinde yapay zeka ve veri merkezi yenileme çalışmaları, ağırlıklı yatırım kalemlerimizi oluşturacak” diye ekledi.
Tüketici Ne Giyeceğine ‘Fashion Assistant’ ile Karar Verecek
Markanın mobil uygulamasında yer alan sanal moda asistanı, tüketici için hafta sonu gideceği özel bir gün için kombin oluşturarak, bedenine ve ihtiyaçlarına uygun ürünleri satın almasını sağlayacak. Bu uygulamanın Ocak ayında kullanıma açılması planlanıyor.